Els subversius

Els subversius

Contingut per majors de 12 anys

El cop d'estat de Pinochet, l'11 de setembre del 1973, va activar un "grup de treball" a l'ONU, liderat pel jurista holandès Theo van Boven, que va impulsar la investigació de les tortures i desaparicions forçades a Xile. Després, vindrien les investigacions dels desapareguts a l'Argentina de Videla i a l'Espanya de Franco.

A principis de la dècada del 1970, els militars xilens van donar un cop d'estat, van bombardejar el palau del govern i, després del suïcidi del president, van agafar el control del país. Es van prohibir els partits polítics, els sindicats i els diaris de l'oposició, i van començar les persecucions, les tortures i les desaparicions.

Al cap de poc, tot i les pressions i la vigilància que exercien els agents secrets d'uns quants governs als passadissos de l'ONU, Theo van Boven i un grup de companys seus van prendre la iniciativa de crear una comissió que es dediqués a investigar les violacions dels drets humans en aquell país. L'any 1978, van investigar les desaparicions a Xile, i més tard les de l'Argentina, malgrat que la dictadura militar no va escatimar esforços per evitar-ho.

Finalment, el 1980 la Comissió de Drets Humans va crear un grup de treball per evitar les desaparicions a tot el món.

L'any 2013, aquest grup va visitar Espanya, on encara avui, continua sense saber-se on són moltes de les més de 100.000 persones que van desaparèixer durant el franquisme ni què se n'ha fet dels 30.000 nadons que van segrestar.

 

Més informació

Theo van Boven, l'home que va encapçalar la investigació de l'ONU sobre els desapareguts sota les dictadures de Pinochet, Videla i Franco

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Miles Roston
Producció: Carles Pastor
Muntatge: Sergi Dias
2016

"Els subversius" ("The subversives") és una producció de Ethan Films i Carles Pastor (Gaia Audiovisuals), amb el suport de L1 TV, Crea SGR, Culturarts IVAC i l'Institut Ramon Llull.

TEMES:
Drets humans
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3