Altsasu: ferides obertes

800 dies empresonats per una baralla de bar, porten ja l'Adur, l'Oihan i el Jokin. El cas Altsasu mostra les ferides que continuen obertes malgrat el procés de pau basc: ETA s'ha dissolt i desarmat i fa gairebé nou anys que no comet cap assassinat, però no tothom sembla disposat a passar pàgina i facilitar la reconciliació i la convivència.

Una batussa amb guàrdies civils fora de servei, de paisà, una matinada de festa en un poble de la vall de Sakana, a Navarra, ha acabat amb condemnes de fins a 13 anys de presó per a vuit joves. La jutgessa Lamela i la fiscalia de l'Audiència Nacional els van acusar de terrorisme, tot i que en els anys de plom d'ETA encara no havien ni nascut. Es resisteixen, alguns poders de l'Estat, a deixar d'explotar els rèdits de la doctrina del "tot és ETA", si cal fins i tot forçant el codi penal? Segueix una lògica de revenja, una part de la societat? És possible una pau sense vencedors ni vençuts?

El documental conviu, durant les festes del poble d'Altsasu, amb les mares i pares, amics i veïns dels joves condemnats i amb les víctimes del terrorisme d'ETA. El documental, dirigit i realitzat per Albert Segura i Anna Sanmartí, analitza des d'Altsasu el futur del procés de pau basc, els atacs a drets i llibertats fonamentals i els molts paral·lelismes amb Catalunya, entrevistant destacats experts, dirigents polítics i socials, expresos d'ETA, sindicats policials i mediadors.

Quants anys, quantes generacions han de passar per tancar les ferides, segons els precedents internacionals? Responen a la pregunta l'advocat Brian Currin, mediador en el processos de pau de Sudàfrica, Irlanda del Nord i Colòmbia, Jonan Fernández, secretari general de Drets humans i Convivència del govern basc, o el metge forense Francisco Etxeberria, entre d'altres experts. Era certa la promesa que sense violència es pot parlar de tot? Hi reflexionen els portaveus de les plataformes pro procés de pau i drets humans Foro Social Permanente i Sare, Agus Hernán i Joseba Azkarraga, també exconseller de Justícia d'Ibarretxe.

"Atsasu: ferides obertes" recull el testimoni de les víctimes del terrorisme d'ETA, com Consuelo Ordóñez, part demandant en el cas Altsasu, i Concepción Fernández, vídua d'un guàrdia civil assassinat i que va haver de marxar del poble. Però també la veu dels que han patit tortures i repressió, com Galder González, Juan Kruz Aldasoro o Félix Altzelai, exprés condemnat per pertinença a ETA. El documental visita la ikastola d'Altsasu, amb la professora dels joves empresonats Nekane Zubizarreta, i la caserna de la Guàrdia Civil al poble, amb el representant sindical Ramon Rodríguez i la plataforma Ospa, que reclama que les forces i cossos de seguretat de l'Estat marxin de Navarra.

 

Més informació i material complementari, aquí.

 

Fitxa tècnica
Direcció i realització: Albert Segura i Anna Sanmartí
Direcció producció executiva: Valti Roda
Direcció executiva: Noe Cuní
Direcció executiva TV3: Montse Armengou
Producció executiva TV3: Muntsa Tarrés
Recerca: Albert Segura
Guió: Anna Sanmartí i Albert Segura
Càmera: Anna Sanmartí
So directe: Vep Culleré
Producció: Natàlia Bonet i Lídia Pradas
Muntatge i postproducció: Vep Culleré  i Emilio Martínez
Postproducció de grafisme i color: Salva Viñets i Kitiara Ferran
Postproducció de so: Angelsoundstudio
Estratègia i continguts digitals: Pipo Serrano i Carolina Álvarez
2018
Una producció de Televisió de Catalunya, produïda per Broadcaster Audiovisual Services, SL

Albert Segura, codirector
(Barcelona, 1982)Periodista. Subdirector de l'Agència Catalana de Notícies i presentador d'El matí de Catalunya Ràdio dels festius intersetmanals i del programa Solidaris, també a la ràdio pública. Va ser corresponsal de RAC1 i 8TV a Brussel·les i París durant deu anys i redactor de Política del diari "El Punt Avui".

Anna Sanmartí, codirectora
(Barcelona, 1981) Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha dirigit, entre altres, els documentals "La Terra habitada" (2008), premi especial del jurat a la competició internacional del Festival Doclisboa, "Je ne suis pas moi-même", Nanouk Films i TV3 (2006) i "Memories without rememberers" (2004), premi Actual de TV3 i premi a la millor direcció de la secció Nova Autoria del Festival de Cine de Sitges. Tots tres es van estrenar al canal 33.

TEMES:
Altsasu
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3