El revers del paisatge

Si ens refiéssim del tòpic, pensaríem que en un paisatge bucòlic només hi poden passar històries ben belles, però en aquest reportatge hem anat a recórrer territoris ben pintorescos com el Delta, les Guilleries i la Ribera del riu Sió, on tres novel·listes hi han situat un relat de violència, un western i un thriller, respectivament. Foscors narratives que no tenen res a veure amb la lluminositat dels paratges naturals que han escollit.
I per contra, hem acompanyat a un pintor que planta el seu cavallet enmig de l'extraradi industrial, on hi ha paisatges allunyats dels clixés pintorescos i els retrata en els seus llenços.

Ferran Garcia, amb "Guilleries" (Ed. Males Herbes, 2022), trenca el tòpic que tots els westerns han de passar als llocs més inhòspits dels Estats Units. A les Guilleries també es pot explicar una història de venjança farcida d'elements propis del gènere.

També Joan Roca, amb "Sota el fang" (La Magrana, 2023), aconsegueix que el delta de l'Ebre es transformi en un escenari fosc ple d'elements fantàstics on la maresma agafa un protagonisme angoixant.

I Jordi Corbera se serveix del paisatge de la Noguera per escriure un thriller rural ple de venjança, odis i mort. El situa a Butsènit d'Urgell, un poble que també dona títol a la novel·la. "Butsènit d'Urgell (Un thriller rural)" està editat per Calambur Xandri, 2022.

L'altre revers del paisatge el trobem en els quadres de Bernat Barris, que es fixa en les xemeneies de les fàbriques, en la roba estesa, el riu o les vies del tren de Granollers. Pinta les zones on mai no passa res, els no llocs. Ara, però, formen part de l'exposició "Granollers, en el centre de la perifèria", que es pot veure fins al 9 d'abril al Museu de Granollers.

TEMES:
Cultura
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3