El coratge de Malala

A Malala, símbol mundial de la lluita per l'educació de les noies, li van concedir, el passat 10 d'octubre, el premi Nobel de la Pau. Amb aquest motiu, 30 Minuts remet la seva increïble història.  

A Malala, símbol mundial de la lluita per l'educació de les noies, li van concedir, el passat 10 d'octubre, el premi Nobel de la Pau. Amb aquest motiu, 30 Minuts remet la seva increïble història.  

Ara tot just fa dos anys, la jove estudiant pakistanesa Malala Yousafzai va ser tirotejada al cap pels talibans. El seu pecat? Anar a l'escola. 

Malala i la seva família s'havien declarat en rebel·lia a la muntanyosa Vall de Swat, al nord del Pakistan, fins fa poc sota control dels talibans, contra la prohibició d'escolaritzar les noies. Ella i les seves companyes continuaven anant a l'escola en un clar desafiament a la nova norma discriminatòria. La seva protesta la va fer popular al país i això no ho van tolerar els intransigents.

Després de ser ferida gravíssimament, la van traslladar al Regne Unit, on li van poder salvar la vida. Ja recuperada, ha esdevingut el símbol mundial de la lluita en favor de l'educació de les noies en aquelles àrees del planeta on l'integrisme islamista o els costums ancestrals no ho permeten. Guardonada amb el Premi Sakhàrov 2013, ha rebut, abans de ser-li concedit el Nobel de la Pau 2014, molts més reconeixements en honor a la seva lluita i sacrifici, entre els quals el Premi Internacional Catalunya, l'abril de l'any passat.

El reportatge "El coratge de Malala", produït per la BBC, inclou l'entrevista en exclusiva que li ha fet la periodista Mishal Husain a la ciutat britànica de Birmingham, on ara resideix Malala amb la seva família. No poden tornar al seu país per por de represàlies. Els autors del reportatge viatgen fins a la Vall de Swat, on parlen amb les antigues companyes de Malala i amb les quals reconstrueixen el dramàtic atemptat de l'octubre del 2012 a l'autobús escolar. Som testimonis també de diversos documents sobre Malala d'abans de l'atac talibà, amb el relat del context polític i social d'aquella explosiva regió del nord del Pakistan. La jove ens explica la seva batalla clínica per sobreviure i la nova vida a Birmingham, que ha de combinar amb una intensa agenda de reconeixement mundial.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3