TOTS ELS PROGRAMES

 • Espai Terra - 20/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 20/12/2016

  Dimarts, us portarem a la Torre de les Aigües del Tibidabo, un edifici emblemàtic que encara està en funcionament. La torre, modernista, té un dipòsit de 100 mil litres que, des del 1904, garanteix el subministrament d'aigua en qualsevol punt de Barcelona. En Rafel Bagot l'ha anat a visitar, ha vist el seu singular ascensor -de disseny marcadament modernista- i ha conegut la història d'aquesta construcció, obra de Josep Amargós i Samaranch.

 • Espai Terra - 19/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 19/12/2016

  Les riuades del Gaià són conegudes popularment amb el nom de gaianades. Fa un any n'hi va haver una que va deixar intransitables alguns trams del camí de les Terres del Gaià, que ressegueix el riu des del naixement fins a la desembocadura. Dilluns amb l'Eloi recorrerem el curs alt d'aquest eix fluvial, que des de fa pocs dies torna a estar equipat amb passarel·les de fusta que permeten salvar els estrets i els passos difícils del riu. Caminarem des del Pont d'Armentera fins a Querol i acabarem el reportatge a la torre de l'antic castell de Santa Perpètua de Gaià.

 • Espai Terra - 16/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 16/12/2016

  I aquest divendres, ara que qui més qui menys prepara la casa per a les festes, la Tana Collados ens portarà a Vilassar de Mar. Allà visitarem un hivernacle on es cultiven les plantes que fan més Nadal, les ponsèties. Les de fulles vermelles continuen manant com a tendència, però ara comparteixen protagonisme amb plantes d'altres colors, com el rosats, o els taronja.

 • Espai Terra - 15/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 15/12/2016

  Sabíeu que a Barcelona existeix un servei de lloguer de motos elèctriques que es poden agafar i deixar en qualsevol lloc de la ciutat? A més, tot es gestiona des d'una aplicació que l'usuari porta al telèfon mòbil i que et permet reservar la motocicleta i et diu on pots trobar la més propera a la teva ubicació. En Rafel Bagot ha anat a conèixer aquest fenomen que ja es coneix com a "motosharing", una iniciativa respectuosa amb el medi ambient i que ja compta amb 250 vehicles a la ciutat de Barcelona.

 • Espai Terra - 14/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 14/12/2016

  Aquest dimecres el Joc de Catalunya ens recorda una efemèride sobre rodes: els 70 anys de l'aparició de la Vespa. Aquesta famosa motocicleta italiana es va patentar el 23 d'abril de 1946 i es va començar a fabricar al llarg d'aquell any, i es va convertir ràpidament en tot un èxit de vendes. La primera Vespa tenia 98 cc, 3,2 CV de potència i podia córrer fins a 60 km/h. A tot el món, i fins avui, se n'han venut més de 18 milions d'unitats de 150 models diferents! A Espanya es va començar a fabricar l'any 1953, però ja se'n podien veure moltes corrent per carrers i carreteres. A Catalunya sempre hi ha hagut molta afició pel món de les dues rodes i, particularment, hi ha hagut molts apassionats de la Vespa, que han organitzat clubs d'aficionats arreu del país. Avui ens visiten els membres del Vespa Club de Sabadell, el més veterà de Catalunya, fundat l'any 1954. Ens explicaran la història i l'anecdotari d'aquesta emblemàtica moto, símbol de tota una generació, i ens portaran a plató dos exemplars mítics: una Vespa del 1957 amb "manillar de tub", i un model 150S amb sidecar de l'any 1962.

 • Espai Terra - 13/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 13/12/2016

  Les Cases de les Aigües de Trinitat Vella i Trinitat Nova formaven part d'una gran infraestructura de canalització -construïda entre el 1915 i 1919- per millorar el subministrament d'aigua de boca a Barcelona. La primera era l'estació elevadora del sistema d'abastament municipal. La segona era la planta de tractament, depuració i cloració. L'aigua, provinent de Montcada i Reixac, pujava d'una casa a l'altra a través d'unes canonades de ferro colat que passaven per un túnel sota l'avinguda Meridiana. El conjunt es va construir arran de la mortífera epidèmia de tifus que es va acarnissar amb la capital catalana el 1914. La malaltia es va propagar perquè l'aigua distribuïda per la companyia municipal estava contaminada. Per tant, es va fer imprescindible renovar el sistema de subministrament. Dipòsits i canonades van funcionar fins al 1989. Després d'un període de decadència, els edificis s'han restaurat per ser visitats i per fer d'espais de reunions i exposicions. Amb l'Eduard Querol farem un recorregut per aquestes instal·lacions i per la seva història, per mostrar la complexitat del subministrament d'aigua a la ciutat.

 • Espai Terra - 12/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 12/12/2016

  Hi ha zones baixes de Catalunya o de muntanya mitjana on encara hi ha els darrers reductes boletaires de la temporada. Ja fa dies que ha refrescat, ha començat a glaçar i també han entrat els vents del nord, més eixuts. Per aquests motius meteorològics, les collites van minvant i les zones productores van disminuint. Però, amb una mica de sort, el Dani va pensar que faria mig cistell o una mica més. Per les serres del sud de l'Anoia i més al nord de l'Alt Penedès ens hem vam sortir bé: carlets, fredolics, alguna llenega i una família de rovellons o pinetells grossos i espectaculars. També alguns exemplars no comestibles o verinosos, com el rovelló de cabra, el "groguet" o "verderol" o el mataparent. Ajudarem a distingir totes i cadascuna d'aquestes espècies micològiques.

 • Espai Terra - 09/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 09/12/2016

  El contacte amb la natura és beneficiós per a la salut de l'ésser humà. Amb aquesta premissa, en alguns països, s'han començat a fer popular les escoles bosc. Són centres educatius on no hi ha llibres ni joguines i on l'aula és directament al bosc, entre els arbres. A Alemanya n'hi ha milers i a Dinamarca, el 10% dels centres educatius ja són al bosc. Visitem la primera escola bosc de Catalunya, a Rubió.

 • Espai Terra - 07/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 07/12/2016

  Dimecres, el protagonista del Joc de Catalunya és un dels animals més emblemàtics de la fauna del nostre país: el ruc. A Canyamars, al Maresme, hi ha una reserva animal única i molt especial, dedicada a la preservació de les diferents espècies de burros. Es diu Rukimon, va ser fundada l'any 1996, és dins del parc natural del Montnegre-Corredor i acull una cinquantena d'aquests animals. A la reserva, hi podem trobar rucs de les cinc espècies autòctones de diferents zones: el ruc català, el basc o "de las encartaciones", el zamorà, l'andalús i el canari o "majorero". L'última ruqueta que ha arribat al parc va néixer al juny i ha estat batejada pels nens i nenes que l'han visitat com a "Pati Pla", en honor al personatge de la família del Super3. També sabrem qui són el Tano i la Xurra, dos dels rucs més famosos, que fins i tot han protagonitzat dos llibres amb les seves aventures.

 • Espai Terra - 05/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 05/12/2016

  Aquest dilluns parlarem de les antigues glaceres del Pirineu i anirem de ruta per les valls d'Àneu. Començarem visitant la Mollera d'Escalarre, una zona humida a la cua del pantà de la Torrassa on fa 50.000 anys confluïen tres glaceres. Avui, és una zona pantanosa on hi ha el bosc de ribera més extens del Parc Natural de l'Alt Pirineu. També ens enfilarem a les Planes de Son on trobem unes evidències molt clares d'un braç de la glacera que va arribar fins aquí.

 • Espai Terra - 02/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 02/12/2016

  Sabíeu que hi ha un fong, el quitridi, que està matant molts dels nostres amfibis? En Rafel Bagot ha acompanyat membres de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès a veure basses on estudien les granotes per descobrir més aspectes sobre aquest problema.

 • Espai Terra - 01/12/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 01/12/2016

  Aquest dijous, amb la Cori anirem a la recerca del llop per conèixer-lo més de prop. Però com ho farem, si ja no existeix, a Catalunya? El llop va ser abundant en tot Europa, on era el rei del gènere animal. Però a Catalunya, com en altres llocs, es va extingir a finals del segle XIX, sobretot perquè l'home el va aniquilar. Tot i així, als llocs on encara en sobreviuen alguns exemplars, l'home els continua perseguint, perquè amenaça els seus ramats. Al límit de l'extinció, ens trobarem cara a cara amb el llop per veure que no és tan ferotge com el pinten, i que cal protegir aquesta espècie per salvar-lo de la desaparició.

 • Espai Terra - 30/11/2016
  Veure vídeo
 • Espai Terra - 29/11/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 29/11/2016

  Des de mitjans del segle XIX, el balneari de la Puda, a Esparreguera, ha vist passar el temps als peus de Montserrat. Beneficioses aigües termals (i sofroses) li van donar nom i esplendor. Les arrauxades aigües del Llobregat el van condemnar a la destrucció i l'oblit. D'arquitectura neoclàssica, i situat a la vora esquerra del riu, és un notable conjunt de tres edificis. Fins al 1958 va estar en actiu. Els tractaments mèdics, l'hotel, el restaurant i un paisatge privilegiat garantien l'afluència de clients, sobretot de classes benestants. D'aquells temps ja només queden ruïnes i records. Tot i així, potser encara no s'ha escrit l'última pàgina de la història de la Puda. En exclusiva -i acompanyats per la propietària actual- hem pogut fer un recorregut per les instal·lacions, endinsar-nos en la galeria de banys i sobrevolar amb dron un balneari on els rellotges fa temps que es van aturar. A més, ens ha revelat els plans de futur que ha engegat per tornar a la vida el centre termal.

 • Espai Terra - 28/11/2016
  Veure vídeo

  Espai Terra - 28/11/2016

  Aquest dilluns, amb el Dani viurem un típic temporal de pluges de tardor, amb més de 150 litres/m2 caiguts al Port del Comte. Al cap d'unes poques hores, les surgències d'aigua "rebenten" per pressió, i brollen com mai les fonts on neix el riu Cardener. De cop, revifa un riu amb caràcter brau, fet que passa en dies d'aiguats o després d'un desglaç imponent. Les muntanyes calcàries de Catalunya amaguen fenòmens "càrstics" sorprenents. Són serralades o massissos plens de forats i esquerdes a les seves estructures rocalloses, en forma de conductes, avencs, coves, cavitats i, per tant, es formen veritables rius subterranis. Al Port del Comte aquests forats o "dolines" es coneixen amb el nom de bòfies. Muntanya avall, les aigües que s'escolen a la capçalera arriben a uns estrats de terres més toves i, per pressió, rebenten la superfície en forma de deus d'aigua, fonts o brolladors. Així funcionen les Fonts del Cardener, a la Coma i la Pedra.

Anar al contingut