El vídeo mapa de la història d'Europa

La història d'Europa, any a any, a través de l'evolució de les seves fronteres.

És el que ens ofereix aquest vídeo, que en menys de 12 minuts condensa 2.400 anys d'història del Vell Continent.
Arrenca l'any 400 abans de Crist, i ens permet veure amb tota claredat, per exemple, el naixement i l'evolució de l'imperi romà. Per no perdre'ns, a la part superior central sempre tenim un comptador d'anys, que van passant a tota velocitat. I a la part esquerra hi ha un rànquing de població, amb el nombre d'habitants que tenia en cada moment cada país.
A finals del segle X, quan els comtats catalans deixen de ser feudataris del rei de França, el mapa els presenta resumits com a "Barcelona".
És interessant veure la velocitat a què es formen i cauen imperis més efímers com ara el napoleònic, a principis del segle XIX, o el nazi, durant la Segona Guerra Mundial. Un vídeo per aprendre, que cal mirar més d'un cop.
L'autor és l'usuari de Youtube anomenat Cottereau, que el va penjar l'1 de gener del 2018. Ell mateix informa de totes les fonts que ha utilitzat i en dona els enllaços a la fitxa del vídeo. La música que sona de fons és la de la pel·lícula "Gladiator", composta per Hans Zimmer.
Aquest és un altre exemple d'un mapa similar, però en aquest cas sobre l'evolució de les fronteres de tot el món. I del mateix autor Ollie Bye, al seu canal de Youtube, trobem també un videomapa similar dedicat a la península Ibèrica.
Hi ha altres canals a Youtube amb un contingut similar: gràfics d'evolucions de fronteres, com els d'Emperor Tigerstar o Khypard.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3