Pere Aragonès: "No substituirem la sobirania per un nou model de finançament"

El nou govern comença a treballar. En la primera entrevista institucional al president, emesa ahir a TV3, Quim Torra demanava reunir-se amb Sánchez Castejón per restablir el diàleg. Per saber què hi haurà sobre la taula en la negociació amb Madrid, Lídia Heredia ha entrevistat aquest matí el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès.

Aragonès opina que amb la sortida de Rajoy de La Moncloa la negociació serà més fàcil, però es mostra prudent i recorda l'excepcionalitat del moment, amb presos polítics i a l'exili. "El primer que demanarem al govern de Sánchez és que tregui el conflicte dels tribunals i el situï en una taula de negociació, que acosti els presos polítics i demani a la Fiscalia l'alliberament."

Ha insistit que en la negociació l'objectiu de la independència seguirà inalterat: "La sobirania no es pot substituir per una mica més d'IRPF o per un nou model finançament. El primer que han de fer és complir el model que és vigent actualment, que s'està incomplint. Nosaltres gestionem presos i seguretat ciutadana i en el cas dels Mossos ens deuen més de 700 milions d'euros."

Ha explicat també que avui, dia de l'aixecament del 155, des de la seva conselleria articularan "com decau també en l'àmbit econòmic" i ha especificat que entre les prioritats hi haurà desbloquejar els cobraments del Tercer Sector.

Per als pressupostos, anuncia que no se'n crearan de nous per al 2018, "perquè no s'aprovarien abans del desembre" i que treballaran de cara als del 2019. Seran, assegura, uns pressupostos de caràcter marcadament social, "que negociarem amb tothom, primer amb la CUP".
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3