Javier Pérez Royo: "En matèria de drets vivim una regressió cap a una situació predemocràtica"

Per parlar de la situació política catalana i de la legalitat de les últimes sentències contra rapers i tuiters, hem entrevistat avui Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla. Assegura que, sobretot en temes de llibertat d'expressió, "s'està produint una regressió notabilíssima cap a una situació predemocràtica. S'ha recorregut la llei mordassa al Constitucional i el Constitucional no es pronuncia", diu.

Sobre l'encaix entre Catalunya i Espanya, Pérez Royo afirma que les tensions són anteriors a la Constitució, però obren un punt de no retorn amb la sentència contra l'Estatut de Catalunya, que diu va trencar la Constitució. "El 2007 vaig publicar una columna a 'El País' denunciant que el que preparava el TC contra l'Estatut era un cop d'estat."

Des d'aleshores, diu, s'ha agreujat la situació a cada pas. "Espanya s'ha hagut d'inventar com s'aplica el 155, és la primera vegada que s'aplica a Europa i la dissolució del Parlament no estava contemplada en la Constitució", i després, diu, s'ha superposat al 155 polític un 155 judicial que tampoc estava previst. "S'ha desnaturalitzat la resposta política. Ara ens trobem amb el candidat a l'exili."

En relació amb la possible aplicació del 155 en matèria educativa, Javier Pérez Royo diu que, com que la Constitució i l'Estatut segueixen en vigor, "el model educatiu català només el pot definir el Parlament de Catalunya, la competència és exclusiva de les comunitats".


Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3