Costa-Gavras: "El cinema és la memòria del món i la porta oberta al món"

El cineasta grec Konstantin Costa-Gavras rebrà aquest vespre el Premi Internacional Catalunya per la seva trajectòria i compromís social. Autor de nombrosos títols que han denunciat els abusos de poder, les dictadures i la submissió dels ciutadans i de la democràcia al poder econòmic ("Missing", "La capsa de música", "El capital"...), ha passat avui pel plató del nostre programa, per parlar de la seva obra i de la seva visió del món.

Per a Costa-Gavras, "el cinema, i també la televisió, l'audiovisual, són la memòria del món i la porta oberta al món", un món que el director sempre mira de manera crítica i amb un marcat accent polític. "Tot el que fem és política, no només votar. La defensa del respecte i la dignitat dels altres també és política", ha recordat.

Amb la visió incisiva del seu últim treball, on denunciava l'hegemonia del poder econòmic per sobre de tots els altres, ha centrat les seves crítiques en l'Europa actual, on els ciutadans tenen limitada la democràcia. "Europa és com un supermercat on només importen els diners, en lloc de ser una Europa cultural i educacional", ha dit. "Hem de votar polítics que vulguin canviar això".

En aquest sentit, ha trencat una llança a favor dels nous líders com el francès Emmanuel Macron, "que està fent passos esperançadors", i ha recordat la responsabilitat dels electors a l'hora de votar. "Som com nens. Els polítics ens diuen tot allò que volem sentir perquè si ens diuen la veritat no els votem. Hem de ser adults".

Sobre el seu país natal, Grècia, ha culpat Alemanya de la greu crisi que viu i ha recordat que amb la intervenció de les seves finances "les coses no han millorat gens".

Finalment, s'ha referit també al referèndum català i ha afirmat que "la situació catalana em sembla complicada, però crec que Madrid hauria de permetre votar".

Konstantin Costa-Gavras, que prepara ja el seu nou film, no ha volgut avançar la temàtica.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3