Sinaia, més enllà de l'oceà

Els records del viatge a Mèxic d'un grup de republicans exiliats a França el 1939 a bord del vaixell "Sinaia" condueixen el relat cinematogràfic d'aquest documental. Revivim aquella fugida a l'esperança tot creuant de nou l'oceà Atlàntic, aquesta vegada a bord d'un gran mercant de contenidors.

 

Les veus de l'exili dels republicans espanyols que van viatjar a Mèxic a bord del  "Sinaia" el 1939

 

El 25 de maig del 1939 el transatlàntic Sinaia va fer el viatge pel qual va passar a la història. Va salpar del port francès de Seta rumb a Mèxic amb més de 1.500 exiliats espanyols que  estaven confinats en camps de concentració a França. No feia ni dos mesos que havia acabat la Guerra Civil Espanyola. Embarcar-se en el Sinaia els oferia l'oportunitat de començar una nova vida en un país completament desconegut, lluny de la repressió franquista i la misèria dels camps. Era la primera expedició col·lectiva que organitzaven els governs mexicà i republicà espanyol des que el president Lázaro Cárdenas va oferir asil a Mèxic per als exiliats espanyols.

El documental, dirigit per Joan López Lloret, reprodueix en un buc de contenidors la mateixa ruta que va seguir el Sinaia per l'oceà Atlàntic. Sobre les imatges del mercant navegant i del dia a dia de la tripulació se senten les veus dels refugiats, ara avis i àvies que reviuen aquella epopeia. Al seu relat, de vegades amb records difuminats pel pas del temps i altres de fins i tot contradictoris, s'hi afegeix el del diari que va escriure a bord del Sinaia la mexicana Susana Gamboa, dona de Fernando Gamboa, cònsol mexicà que va treballar en l'organització del viatge. Amb un parell d'escales a Madeira i Puerto Rico, la travessa va durar uns vint dies. Durant el trajecte hi va haver  celebracions, balls, conferències de diverses matèries sobre Mèxic, naixements, aventures amoroses i també es va publicar un butlletí. Per alguns testimonis va ser un període que va servir com una mena de "transició" entre la guerra, la mort, la derrota i l'exili i un horitzó que s'obria amb noves esperances.

El relat dels exiliats espanyols, que dibuixen un vaixell carregat de passatgers, des d'excombatents fins a artistes i intel·lectuals, on es feien cues per menjar i s'organitzaven tallers per entretenir els nens, contrasta amb la quotidianitat del silenciós vaixell mercant, on només de tant en tant algun membre de la tripulació trenca els enquadraments dels espais buits i les muntanyes de contenidors. El que en el 1939 va ser un viatge llegendari de solidaritat internacional que acollia exiliats perseguits pel feixisme, el 2010 és un viatge més del mercat globalitzat.

 

Festivals en competició
Millor llargmetratge nacional (versió 77'), Documenta Madrid 12, Festival Internacional de Documentals de Madrid, Espanya, 2012

Festivals
FICG 27, Mercat del Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, Mèxic, 2012


Fitxa tècnica
Direcció, guió i fotografia: Joan López Lloret
Producció executiva: Jordi Ambròs (TVC), Inti Cordera (La Maroma), Oriol Cortacans (Batabat) i Miguel Lavandeira (Once TV México)
Muntatge: Israel Santamaria i Lynn Poh
So directe: Amanda Villavieja i Verònica Font
Interpretació musical: Marçal Cervera
Veu en off: Clara Aymamí
Espanya, Mèxic 2011
Una producció de Batabat i La Maroma en coproducció amb Televisió de Catalunya i Once TV México amb el suport de l'ICIC i Sàpiens Publicacions.


 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3