Peret: jo soc la rumba

Peret: jo soc la rumba

Dels corrals de Mataró als escenaris de mig món, l'aventura artística i personal de Peret.

El documental és un retrat íntim i alhora un homenatge a Pere Pubill Calaf, "Peret" per al món sencer, el rei de la rumba catalana per a la història.

Amb la complicitat dels seus nets i d'amics com el Petitet, Justo Molinero i fins i tot el seu sastre favorit del barri de Sant Antoni, el documental relata molt de prop la "vida de pel·lícula" de Peret a base de xerrades casolanes, sobretaules al bar utilitzant material d'arxiu i dramatitzacions.

Dels corrals de Mataró ("on només hi havia rates i fam") al carrer de la Cera del Raval; dels anys de joventut entre prostitutes, partides de cartes i venda ambulant als bolos per als turistes de Calella; de la invenció d'una nova i engrescada rumba gitana inspirada en Pérez Prado i Elvis (molt diferent de la rumba flamenca que feien els altres) a la campanada amb el "Borriquito" i les gires internacionals amb els seus fidels "palmeros", el Toni i el Huesos; de l'actuació forçosa a Eurovisió al seu llarg retir per convertir-se en pastor evangèlic i el seu sonat retorn juntament amb Los Amaya i Los Chipén.

Déu, la família i la rumba són el triumvirat que presideix una pel·lícula que no esquiva explicar l'amargor amb què Peret va viure l'absurda polèmica per la paternitat de la rumba catalana, amb la qual alguns van voler enfrontar-lo amb El Pescaílla. Ni deixa de descriure una personalitat complexa, fruit de la tensió entre món gitano i món paio, entre pobresa i riquesa, entre veritat i picaresca.

50 anys després de l'èxit de "Borriquito", els nets del mestre protagonitzen un retrat íntim de la família de Peret, amb Andreu Buenafuente com a narrador.

Fitxa tècnica
Guió, direcció i muntatge: Paloma Zapata
Música: Peret
DOP: Iñaki Gorraiz
So: Enrique Bermejo
Direcció d'art: Estefania Ten
Prod. executiu: Jordi Canora
Distribuïdora: Feelsales
Una producció de Fábrica Naranja de Películas, SL amb coproducció amb TV3 i RTVE

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3