No plorar mai

No plorar mai

Retrat íntim de la vida de dos nens angolesos, la Cassinda i en Romeo, que porten a Barcelona per operar-los i perquè puguin tornar a caminar bé; descobreixen el poder de la solidaritat a través de les amistats que fan als Castellers de Barcelona.

"No plorar mai", un documental d'Alissa Nicole Creamer filmat durant sis anys, retrata les vides de dos nens angolesos, la Cassinda i en Romeo, que viatgen a Barcelona per operar-se i poder tornar a caminar. Durant la seva recuperació, els dos infants descobreixen el poder de la solidaritat a través de la sorprenent amistat que creen amb els Castellers de Barcelona. Les seves relacions amb la colla i les famílies dels castellers il·lustren una reciprocitat única pel que fa a l'aprenentatge i a l'amor.

Tot i que l'economia global d'Angola continua creixent a bon ritme, la majoria de la població viu en condicions de pobresa severa. Per això, la Cassinda i en Romeo són ferotgement valents, i més tenint en compte que han sobreviscut a la violència i a les condicions de pobresa que afecten més del 70% dels infants a Angola. Tanmateix, a Barcelona es veuen forçats a reconciliar les diferents condicions de dos mons (Angola i Espanya). Finalment, la Cassinda i en Romeo han de tornar amb les seves famílies a Angola. Tots dos, però, viuran la tornada de manera molt diferent.

La directora Alissa Nicole Creamer, de nacionalitat nord-americana, va viatjar a Barcelona per primera vegada el 2005 amb una beca Rotary International per estudiar Pel·lícula Documental. D'altra banda, la Cassinda i en Romeo van arribar a Barcelona a través d'una organització afiliada al Rotary International. Creamer va començar primer un projecte filmant els enxanetes dels Castellers de Barcelona i després va introduir la Cassinda i en Romeo a la tradició de fer castells portant-los a un dels assajos. Immediatament, la Cassinda i en Romeo van quedar enlluernats amb la grandesa dels castells i de seguida van ser acceptats com uns membres més de la colla. Eren els "castellers d'Angola". "Durant les meves visites als enxanetes i durant el temps que vaig passar amb la Cassinda i en Romeo –explica la directora–, vaig ser testimoni del desenvolupament de dues històries úniques i paral·leles: canalla extraordinària i coratjosa impulsada per un punt de vista ben singular. De manera completament imprevisible, aquestes dues històries, inicialment separades, es van acabar entreteixint en una de sola".   

"No plorar mai" segueix la Cassinda i en Romeo durant sis anys, des que la Cassinda en té només vuit fins que es converteix en una adolescent. Durant aquest període el film narra els seus periples vitals, les seves relacions amb les famílies biològiques i les adoptives, els vincles que creen arran de la seva estada a Barcelona, com aquesta experiència condiciona les seves vides i com continuen les seves vides. A Angola, a tothom li agrada sentir les històries que expliquen, però ningú no creu que hagin viscut realment a Barcelona, un lloc sense sorra, gallines ni erugues, ni que en Romeo hagi conegut mai l'Eto'o.


Fitxa tècnica
Realització: Alissa Nicole Creamer
Guió i producció executiva: Alissa Nicole Creamer i Georgia Wyss
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Fotografia: Alissa Nicole Creamer
Música original: Mario Rui Silva
Espanya, 2012

Una producció de Tengotwo i Liora Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de l'ICEC, l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.
 

Més informació
Web del documental


Alissa Nicole Creamer, direcció
Llicenciada amb honors en Arts i Cultures del Món a l'Escola d'Arts i Arquitectura de la Universitat de Califòrnia - Los Angeles (UCLA) l'any 2003. Realitza el Màster en Teoria i Pràctica de Pel·lícula Documental a Barcelona becada per l'Ambaixada Rotary International.
Ha treballat en fotografia internacional i documentals de curt format per a ONGs dels Estats Units, Àfrica, Europa i Amèrica del Sud. Ha exposat al CAFAM, el "Craft and Folk Art Museum" de Los Angeles (2004) i ha publicat a l'editorial Harcourt Brace (2006).
Ha dirigit el documental "No plorar mai" i prepara "Balla Índia".

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3