Humans a Venta Micena

L'any 1976, el paleontòleg Josep Gibert va descobrir a Venta Micena un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia.

L'aparició del fragment cranial de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'home d'Orce, va encetar una dura controvèrsia que causà a Gibert i als seus col·laboradors problemes per a continuar treballant.

L'any 1976, el paleontòleg Josep Gibert va descobrir a Venta Micena un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia. L'aparició del fragment cranial de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'Home d'Orce, va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors problemes per continuar treballant.

 

Aquest documental, dirigit per Germán Balart, va esdevenir un homenatge pòstum a la figura del paleoantropòleg vallenc Josep Gibert, que va morir a Barcelona el dia 7 d'octubre del 2007. El podem veure i escoltar parlant de la seva activitat com a investigador i descobridor, l'any 1976  a Venta Micena, Granada, d'un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia.

L'aparició d'un fragment de crani de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'"Home d'Orce", va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors greus problemes per continuar treballant. Aquesta és la història del Doctor Gibert i la seva família que han hagut de fer front durant més de vint anys a aquesta polèmica.

Tal com expressa la seva filla Patxu, la família del Doctor Gibert va compartir tant la passió per la ciència que els va infondre el seu pare, com per l'art, de la mà de la seva mare, la pintora basca Pepa Beotas. El particulars paisatges de Venta Micena estan presents en l'imaginari i en l'obra artística i científica de tots ells des que van començar a acompanyar el seu pare en els treballs d'excavació durant els períodes de vacances d'estiu en la infantesa.

Les cendres del doctor Gibert van ser lliurades al vent sobre el jaciment de Venta Micena.

Tres dies després de la seva mort, la família Gibert va rebre una carta de condol de la Junta d'Andalusia i la denegació del darrer permís que havia sol·licitat per excavar a Orce.

Aquesta és la història de 20 anys de lluita.

 

Fitxa tècnica
 
Realitzador: Germán Balart Cerdán
 
Fotografia: Pablo García
 
Muntatge: Pablo García
 
So directe: Verónica Font, Marta García
 
Directora de Producció: Leonor Miró
 
Producció executiva: Pablo García, Yolanda Olmos
 
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
 
Musica: El árbol del sicomoro de l'àlbum "Los penitentes" del grup La Búsqueda;
 
Fco. Javier Vich Cadarso, Javier Suárez Genovard, Jaume Compte Bosch; per cortesia de Grabaciones en el Mar
 
Amb la participació de: Josep Gibert, Pepa Beotas, Lluís Gibert, Patxu Gibert, Blanca Gibert i Maria Leira.
 
2007

 

Una coproducció de Televisió de Catalunya amb Producciones Doble Banda i Granada Mira TV amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), la Fundación Caja Rural de Granada i Zoco Serveis Audiovisuals.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3