Anar a la navegació principalAnar al contingut

capítols

18/06/2015
reproduir

18/06/2015

Durada: 1 h

El 2324 ha tractat del dia després del cisma entre CDC i UDC. En pocs dies s'han d'esvair les incògnites que genera aquesta partició. Una d'elles és, sens dubte, la confecció de la llista del president Mas que s'ha de presentar a les eleccions del 27-S. Potser dissabte el president de la Generalitat presenti alguns detalls en un acte que s'ha de celebrar a Molins de Rei. De la confecció d'aquesta llista, n'ha parlat Agustí Colomines, professor d'Història de la Universitat de Barcelona. Des de Boston, Colomines no ha avançat cap novetat sobre la configuració de la llista. Com a home proper al president, Colomines ha assegurat que entre els integrants hi ha polítics de tota mena i persones arrelades al territori, que es pot interpretar com a ciutadans que provenen de la societat civil. Els tertulians d'aquesta nit, Patricia Gabancho, Antoni Baños i Toni Piqué han mostrat la seva compressió davant l'hermetisme d'una font propera al president que coneix bona part de la composició de la llista unitària que es presentarà a les eleccions del setembre. Paralel.lament, el programa ha entrevistat Alfred Boch d'ERC i regidor a l'Ajuntament de Barcelona. El seu suport a Ada Colau no li ha impedit criticar la decisió de l'alcaldessa d'anul.lar la candidatura de la capital catalana per als Jocs d'Hivern. Bosch no ha mostrat la seva aprovació d'una actitud unilateral, sense comptar amb l'opinió dels ajuntaments afectats del Pirineu. I, finalment, també s'ha parlat de la campanya de l'ANC i d'Òmnium per sensibilitzar l'opinió pública del que està en joc el 27-S. I també s'ha comentat la petita remodelació de la cúpula del PP per preparar els comicis generals de novembre. Rajoy, el president del govern espanyo, ha aprofitat l'ocasió per advertir "de les vel·leitats de la política catalana".

17/06/2015
reproduir

17/06/2015

Durada: 2 h 1 min

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha anunciat que han decidit sortir del govern sense trencar la federació amb Convergència. Connectem en directe amb la seu de CDC. Montse Castany anuncia que ha començat una reunió de la cúpula, però que no hi haurà comunicats fins demà al migdia. Per alguns convidats, Mas ha portat la política a "terra ignota" i que els moderats són els qui més pateixen en aquests escenaris. Miquel Puig insinua irregularitats en la consulta interna d'Unió de diumenge. Per Joan López, s'empetiteix la força política que liderava el camí a la independència. Rosa Taboada, redactora de la secció de Política, comenta: "... Unió està dividida i hi ha molt mal ambient." Els convidats debaten el futur d'Unió. Es presentarà a les eleccions del 27 de setembre? Si és que es presenta. Ivan Serrano, politòleg de la UOC, afirma que són dignes d'estudi les convulsions que es produeixen en un Estat amb estàndards democràtics contrastats quan no dóna viabilitat a una demanda d'una part de la població. A la segona part del programa entrevistem Mercè Jou, per qui el comitè de govern d'Unió avui ha estat desconcertant: "Avui no tinc resposta pel futur del partit... Anirem sols a les properes eleccions?" Els membres crítics amb la direcció han cridat a desobeir l'ordre d'abandonar el govern. Les carteres d'Interior i de Governació, que tenen dos dels dimissionaris, són prou rellevants de cara a unes eleccions. Debatem qui i com les assumirà.També comentem que UDC en solitari arrabassaria vots al PP i a Ciutadans.

16/06/2015
reproduir

16/06/2015

Durada: 1 h 1 min

La crisi interna a la federació nacionalista formada per CDC i UDC acapara bona part de l'atenció política. Des de l'entorn de Josep Antoni Duran i Lleida es dóna per segur el trencament. UDC es reunirà demà per decidir si accepta la condició innegociable de CDC (sí a la constitució d'un estat, sí que sigui independent) per anar junts al 27-S. Tot fa pensar que el desenllaç serà la resposta. D'aquest suposat, gairebé segur, desenllaç n'ha parlat Albert Rivas, periodista, quan ha comentat que "els crítics d'UDC s'incorporaran a la llista del president, mentre que els altres, els defensor de l'oficialitat, encara està per veure quin camí escolliran". Odei Etxearte, per la seva part, assegurava que "el sector crític vol batallar per les sigles de la formació democristiana i, molt probablement, forçarà un congrés". I, finalment, Ferran Casas, també periodista, mantenia que aquesta crisi "no condicionarà la remodelació del govern de la Generalitat a només tres mesos de les eleccions del 27-S". Un altre tema que ha desencadenat comentaris i referències ha estat la trobada d'Artur Mas i David Fernàndez amb motiu dels 20 anys de "Vilaweb". Tots dos polítics han intercanviat parers sobre el procés sobiranista català. I, des d'un punt de vista més personal que polític, han demostrat públicament la seva proximitat. Artur Mas ha volgut deixar clara que la independència de Catalunya "no serà de dretes ni d'esquerres", un missatge a moltes formacions que s'afanyen a condicionar tos dos estadis. També s'ha tractat de l'estudi sobre les inversions estrangeres a Catalunya que ha fet la Cambra de Comerç de Barcelona i que demostra que el procés sobiranista no afecta aquesta tendència en els últims anys. I, finalment, s'ha parlat del SÒNAR que arrenca aquest any d'aquí a quaranta-vuit hores. Ho han presentat els seus directors. Ricard Robles i Enric Palau. Tots dos han destacat el caràcter multidisciplinari de l'esdeviment.

15/06/2015
reproduir

15/06/2015

Durada: 1 h

Reacció ràpida i contundent de CDC a la consulta a Unió que el president Mas deia que era intranscendent per al futur de la federació CiU. Josep Maria Martí: Un final de trencadissa que fa temps es veia venir. Esperança García: Nova mostra de nerviosisme de CDC. Maria Vila: Està bé que es deixi la retòrica del 9-N i es parli clarament d'independència, i no veig un altre camí que un trencament legal. Martí Farrero: Artur Mas té pressa a fer la llista transversal amb què es juga el prestigi el 27 de setembre. Unió Democràtica vol obrir un període de negociació sobre el full de ruta cap a la independència amb Convergència tan sols. Si les eleccions del 27 de setembre es volen plebiscitàries, els grups han de definir-se clarament per encarar el camí a la independència o no. Maria Vila insisteix que, a tres mesos de les eleccions, ningú sap encara què passarà l'endemà del 27-S. Josep Rull, secretari general de CDC, també ha advertit que CDC revisarà acords amb ERC, ara que ha acabat la constitució dels ajuntaments. Debatem el tema i J. M. Martí assegura que a les Diputacions el suport mutu hi serà perquè han de controlar l'embrió de la hisenda pròpia. Rajoy, des de Milà, ha descartat avançar les eleccions generals. Els convidats comenten que els resultats desfavorables al PP de les municipals el deixa mal col·locat per unes noves eleccions immediates. Esperar més recuperació econòmica pot afavorir més les expectatives del PP. Finalment repassem altres temes com la compareixença de Luis Bárcenas al Parlament de Catalunya. De Cospedal perd majoria i perdrà la presidència de Castella-la Manxa, cosa que demostra poca capacitat de diàleg del PP.

11/06/2015
reproduir

11/06/2015

Durada: 1 h

El 2324 d'aquesta nit s'ha fet clar ressò de la sentència del Tribunal Constitucional que declara fora de la llei els preparatius del 9-N. A les sis de la tarda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut davant els mitjans de comunicació. "La sentència del Tribunal Constitucional és un cul-de-sac per a les aspiracions del poble de Catalunya". El president de la Generalitat ha invocat les eleccions del 27-S per aclarir qualsevol dubte sobre el posicionament dels catalans pel que fa al procés sobiranista. Per Pere Rusiñol, "aquesta sentència no provoca cap sorpresa. Mas ha fet un acte electoral davant del 27-S. Ha tret rèdit d'aquest conflicte contràriament a l'estratègia de Rajoy. El també periodista Quico Sallés ha anat més enllà quan ha comentat que "l'Estat espanyol sí que sap crear una llista única amb totes les seves actuacions". Mentre que, finalment, la periodista Mònica Sabata ha remarcat que "la situació es tensarà a mesura que ens acostem al 27-S. La justícia espanyola torpedirà el procés de mica en mica". El programa també ha tractat sobre les declaracions de l'alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias, a BTV i en què ha fet una valoració d'algunes pràctiques de l'ANC, del nomenament de Jordi Martí com a gerent del consistori i del seu compromís com a regidor de l'oposició. Per cert, Ada Colau comptarà amb els votos favorables d'ERC i d'un dels tres de la CUP. Per la seva part, Carme Chacón, del PSC, ha confirmat que serà la cap de llista del partit per a les eleccions legislatives de la tardor. Els tertulians, de forma unànime, han criticat la reiteració de l'antiga ministra amb José Luis Rodríguez Zapatero en uns comicis que requereixen renovació i cares noves. I, finalment, la socialista Susana Díaz ha estat investida presidenta de la Junta d'Andalusia amb els vots a favor de Ciutadans.

09/06/2015
reproduir

09/06/2015

Durada: 1 h

El 2324 d'aquesta nit ha començat amb els pactes que possibiliten la constitució dels nous ajuntaments i la renovació d'algunes comunitats autònomes. Pel que fa a CDC, tot plegat suposa un trencaclosques que no acaba de configurar-se. La formació nacionalista, a través de la seva portaveu i virtual alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha avisat que després del 13 de juny, data de la constitució dels ajuntaments, vigilarà si ERC ha complert amb l'acord Mas-Junqueras de prioritzar pactes entre les dues formacions. La formació del govern consistorial de Barcelona plana sobre aquest escenari de dubtes, vigilàncies i advertiments. Així almenys ho han presentat els tertulians d'aquesta nit: Margarita Sáenz-Díez, Marta Lasalas, Màrius García i Ferran Espada. Tots quatre han destacat de forma positiva l'elecció de Jordi Martí, exregidor socialista i ara membre del col·lectiu MES, com a gerent municipal. Ada Colau l'ha fitxat pel seu coneixement del consistori i per les seves capacitats organitzatives, segons ha confirmat Marta Lasalas. A la vegada, també s'ha parlat de l'avís de Carme Chacón (PSC) a Ada Colau davant d'una decantació del govern de Barcelona al procés sobiranista. A través d'un tuit, Chacón ha sugerit que els socialistes podrien obviar el suport a la seva candidatura. I també s'ha parlat dels acords de constitució d'alguns governs autonòmics. El més destacat ha estat el d'Andalusia. Després de vuitanta dies amb un govern en funcions, socialistes i Ciutadans han acordat la investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta. El mateix partit, Ciutadans, ha donat suport, tot i que sense cap comunicat públic a la constitució del govern de Madrid, que ha de presidir Cristina Cifuentes. Queden entre interrogants València i les Balears.

08/06/2015
reproduir

08/06/2015

Durada: 59 min

Davant la trobada d'Ada Colau, amb ANC, Òmnium i l'AMI, els tertulians comenten. Enric Sierra: Bosch aconsegueix que Barcelona en Comú no es posi d'esquena al sobiranisme i així guanya el suport d'ERC. Gemma Aguilera: si més no, ha obert el debat en el si de Barcelona en Comú. Gabriel Rufián: el desafiament que suposa l'autodeterminació que se'ns acosta no pot fer dubtar ningú. L'Estat, els unionistes, no fan un pas enrera. La revolució i la regeneració són aquí amb el sobiranisme. Agustí Esteve canvia de tema al minut 20 per donar a conèixer la conferència sobre sanitat organitzada per l'associació Societat Civil Catalana. S'hi ha fet crida als no independentistes a oferir un projecte engrescador. Els convidats entenen que actes semblants serien molt notables si s'hi proposessin projectes seriosos i no servissin només per fer demagògia. A mig programa, encarem El Tema, en majúscules, des de fa dies, el debat a Unió Democràtica: independència sí, independència no, o potser, segons ... Rufián desconfia que guanyin els independentistes; per Aguilera, la pregunta significa un plebiscit a Duran i Lleida. Per Sierra, la direcció d'UDC se l'ha jugat i, si perd, congrés extraordinari a la vista. Parlem de la crida d'Iceta que Carme Chacón encapçali el PSC unes eleccions generals espanyoles. De la Comissió Antifrau del Parlament amb la compareixença de l'exalcalde Bustos. I acabem parlant de les mesures que ha proposat l'FMI per a Europa en els pròxims anys.

04/06/2015
reproduir

04/06/2015

Durada: 1 h

El PPC ha omplert la major part del "2324" d'avui. La presidenta de la formació conservadora, Alícia Sánchez-Camacho, ha requerit en una entrevista a Catalunya Ràdio als empresaris catalans que convencin Artur Mas perquè no convoqui eleccions el 27-S. La raó: impedir que forces antisistema entrin al Parlament. Aquest extrem ha estat ressaltat pels tertulians d'aquesta nit. Per Miquel Puig, economista, "el Partit Popular té molta por de perdre i creu que d'aquí a uns mesos la situació econòmica els afavorirà. Vol guanyar temps". A partir d'aquí s'ha obert el debat sobre qui pot o no pot opinar en funció del lloc que ocupi en la societat. La pregunta: només un actor polític pot parlar de política? En aquest sentit, Rafael Jorba, periodista, ha assegurat que "quan escolto el portaveu del Govern, Francesc Homs, penso que explica més l'estratègia independentista que la de l'executiu", deixant palès el biaix de la seva responsabilitat. A compte han aparegut les declaracions de Jordi Sànchez, al capdavant de l'ANC, que ha criticat la petició de Sánchez-Camacho. Esperanza García, advocada, ha destacat que l'ANC actua més com un actor polític que no pas com una formació de caràcter civil. "Sànchez ha volgut respondre a una portaveu parlamentària catalana des d'un posicionament al marge de la política", ha afegit García. I també amb el PP com a referent de la població de Badalona, el "2324" ha tractat la pèrdua de l'alcaldia d'aquesta ciutat de Xavier García-Albiol. El pacte de Guanyem Badalona en Comú, ERC, ICV-EUiA i el PSC, amb 14 regidors electes, desbanca la llista del PP, que només ha obtingut 10. La futura alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, ha justificat aquest pacte perquè entén que el que compta és la suma de regidors i no pas els representants municipals de la llista més votada. Sabater ha refermat que "som una plataforma ciutadana i ens definim com el punt de trobada entre els independentistes i els federalistes".

03/06/2015
reproduir

03/06/2015

Durada: 1 h

Comencem amb declaracions de dirigents d'Unió discrepants amb la direcció del partit: la de Rosa Carrasco, filla del fundador del partit, i la de l'expresident del Parlament Joan Rigol. Nacho Martín està d'acord amb el procés que marca Unió, però veu que la trencadissa entre Unió i Convergència serà inevitable si guanya el sí a aquesta pregunta. Patrícia Gabancho creu que és una pregunta trampa per no deixar res clar, un joc sibilí de Duran perquè no ha tingut temps d'organitzar la seva alternativa. Bernat Dedeu diu que el document d'Unió no és una pregunta, sinó un recull d'afanys amb què tot sobiranista estaria d'acord. No és clara. D'acord amb Gabancho, és una maniobra de Duran per embolicar el procés sobiranista. Saül Gordillo no entén la resposta del president Mas, si no és que sigui cridar a silenci per no posar llenya al foc. Presentem una comparació entre els condicionants d'Unió Democràtica i el camí que marca el full de ruta establert per Convergència, ERC, Òmnium, l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència. A mig programa, entrevistem la filla de Manuel Carrasco i Formiguera, fundador d'UDC, Rosa Carrasco, que no desconfia de la bona voluntat de Duran i Lleida, a qui titlla d'"home invisible", però que a força d'anar a Madrid ha perdut de vista què passa a Catalunya. Rebutja aquesta pregunta i espera que se'n pugui votar una altra el dia 14 de juny. Per acabar, avaluem la declaració de la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que diu que la coalició Barcelona en Comú no firmarà cap full de ruta amb Convergència i Unió perquè fan rutes diferents.

02/06/2015
reproduir

02/06/2015

Durada: 1 h

Dos temes han copat l'atenció del "2324" d'avui: la pregunta d'Unió Democràtica de Catalunya sobre el procés independentista i el ressò de la xiulada al Camp Nou de dissabte. Pel que fa a la pregunta d'UDC, hi ha hagut una certa unanimitat entre els tertulians sobretot pel que fa a la forma. Per Maria Vila, advocada, "tant si es vota 'sí' com si es vota 'no', el resultat és que no". Mentre que, per Marta Lasalas, periodista, "és tan enrevessada la pregunta, és tan plena de paranys i racons, que en definitiva és una presa de pèl, més que una pregunta". I Joan López, professor de Comunicació, ha destacat que "Unió Democràtica és el primer partit que obre la possibilitat als seus militants de fer una consulta interna". La pregunta en qüestió, que s'ha de votar el 14 de juny, és: "Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés des del catalanisme integrador i d'acord amb els següents criteris?" I els criteris que s'esmenten són: sobirania, democràcia, diàleg, seguretat jurídica, Europa i cohesió. I el segon tema, la xiulada, ha comptat amb tot un seguit de manifestacions de polítics. Però la que més s'ha destacat ha estat la del migcampista blaugrana Xavi Hernández, que ha plantejat la necessitat d'una anàlisi sobre el perquè, la causa, de la xiulada. En aquest sentit, des de l'Assemblea Nacional Catalana, Liz Castro ha defensat el dret del migcampista del FC Barcelona a opinar i ha aprofundit a esbrinar les causes del descontentament social contra les polítiques actuals i passades. Altres temes de la nit han estat: la reunió de demà, a Barcelona, en què participaran 38 països per tractar sobre polítiques antiterroristes, però que no compatarà amb la presència dels Mossos d'Esquadra; les compareixences de Bartomeu Muñoz, Luis García, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta davant la Comissió contra el frau fiscal del Parlament, i el clam d'Escòcia a favor d'un altre referèndum si el Regne Unit decideix sortir de la Unió Europea.

01/06/2015
reproduir

01/06/2015

Durada: 1 h

Per Odei Etxearte i Josep Vives, la reacció a la xiulada és una maniobra orquestrada pel govern espanyol i el Partit Popular per amagar la crisi institucional després dels pèssims resultats electorals del 24 de maig. La reunió del Comitè Antiviolència en l'esport ha manifestat que ordirà alguna manera perquè no es torni a produir una crítica o infàmia semblant, segons per a qui. Per Xavier Fina, tot plegat és ridícul perquè tot sembla un guió escrit i previsible. Xavier-Albert Canal, advocat especialitzat en dret a l'esport, opina que l'anunci de modificacions legislatives significa la impossibilitat de sancionar la xiulada amb la legislació actual. Com a segon tema, tractem la prohibició del Tribuna Constitucional que la Generalitat recapti un impost sobre dipòsits bancaris. Odei Etxearte opina que hi ha un problema de finançament de les comunitats autònomes i l'Estat central, que s'oposa al fet que governs autònoms puguin crear impostos per finançar-se. Xavier Fina: "No siguem ingenus, aquesta és la partida que el govern de Catalunya ha decidit jugar. El TC és una de les armes de l'Estat a què ha decidit enfrontar-se la Generalitat." A meitat de programa, comentem com van les aliances postelectorals a Terrassa, Badalona i el País Valencià. Situacions similars, però diferents, per la trajectòria i els protagonistes. Es perfilen governs amb majories precàries i suports externs. Pels convidats, és clar, però, que al País Valencià, sense majoria absoluta, el PP no governarà per incapacitat de pactar amb ningú. Els minuts finals connectem amb Carles Costa a Londres, que ens explica com El Celler de Can Roca ha tornat a ser nomenat millor restaurant del mon. Xavier Fina destaca que Tickets, el bar de tapes d'Albert Adrià (germà de Ferran), també hagi entrat a la llista de nominats.