• Acció Política - 22/04/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 22/04/2017

  "Acció política" analitza aquesta setmana el compromís conjunt del govern de la Generalitat per convocar i celebrar un referèndum en un acte solemne a Palau. Ho farem amb el Catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra Ferran Requejo. Amb ell analitzem els possibles escenaris polítics que s'obren a partir d'ara.
  El programa fa un repàs de l'actualitat política de la setmana on el PP ha estat protagonista per un nou cas de presumpta corrupció i pel judici del cas Gürtel.
  I també dedica uns minuts al sentit acte d'homenatge i record a Carme Chacón que es va fer amb presència de nombrosos dirigents i militants socialistes i de representants d'institucions i de la resta de partits.
  El programa, a les portes de Sant Jordi, destina un capítol especial per mostrar una selecció de llibres polítics. Ens fixem no només en llibres escrits per polítics com el de Miquel Iceta, Duran Lleida o Antonio Baños, sinó també en els últims llibres que han aparegut d'anàlisi i reflexió del moment polític a Catalunya, Espanya, Europa i el Món.
  I, per últim, el programa reflexiona sobre la figura de Lluís Maria Xirinacs quan tot just es compleixen 10 anys de la seva mort. Ho fem amb Lluís Busquets, autor de diversos llibres inspirats en la seva figura.

  "Acció política" analitza aquesta setmana el compromís conjunt del govern de la Generalitat per convocar i celebrar un referèndum en un acte solemne a Palau. Ho farem amb el Catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra Ferran Requejo. Amb ell analitzem els possibles escenaris polítics que s'obren a partir d'ara. El programa fa un repàs de l'actualitat política de la setmana on el PP ha estat protagonista per un nou cas de presumpta corrupció i pel judici del cas Gürtel. I també dedica uns minuts al sentit acte d'homenatge i record a Carme Chacón que es va fer amb presència de nombrosos dirigents i militants socialistes i de representants d'institucions i de la resta de partits. El programa, a les portes de Sant Jordi, destina un capítol especial per mostrar una selecció de llibres polítics. Ens fixem no només en llibres escrits per polítics com el de Miquel Iceta, Duran Lleida o Antonio Baños, sinó també en els últims llibres que han aparegut d'anàlisi i reflexió del moment polític a Catalunya, Espanya, Europa i el Món. I, per últim, el programa reflexiona sobre la figura de Lluís Maria Xirinacs quan tot just es compleixen 10 anys de la seva mort. Ho fem amb Lluís Busquets, autor de diversos llibres inspirats en la seva figura.

 • Acció Política - 08/04/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 08/04/2017

  "Acció política" reflexiona aquesta setmana sobre el desarmament d'ETA. I ho fem des del punt de vista europeu per analitzar com s'ha rebut aquest anunci de l'organització terrorista i quines conseqüències tindrà en la solució del conflicte basc. Eurodiputats de diferents partits ens donen les seves impressions.
  El programa ofereix un reportatge sobre l'espai de confluència d'esquerres que s'està construint i que impulsa Ada Colau. Hem preguntat a les bases dels partits que conflueixen sobre els reptes i objectius d'aquest nou partit.
  La suspensió de les partides pressupostàries destinades al referèndum per part del Tribunal Constitucional i la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Catalunya marquen l'actualitat de la setmana, que ens deixa un debat d'alta tensió dels diputats d'Esquerra i el PDeCAT amb l'excap de l'oficina antifrau, Daniel de Alfonso, i l'exministre Jorge Fernández Díaz.
  Ens fixem també en la reunió que han tingut aquesta setmana a Barcelona tots els defensors del poble europeus, que han reclamat una acció més decidida de la Unió Europea en l'acolliment dels refugiats.
  I, per acabar, el programa entrevista Joan Francesc Mira, l'escriptor, antropòleg i sociòleg valencià que aquesta setmana ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Amb ell conversem sobre les relacions entre Catalunya i el País Valencià.

  "Acció política" reflexiona aquesta setmana sobre el desarmament d'ETA. I ho fem des del punt de vista europeu per analitzar com s'ha rebut aquest anunci de l'organització terrorista i quines conseqüències tindrà en la solució del conflicte basc. Eurodiputats de diferents partits ens donen les seves impressions. El programa ofereix un reportatge sobre l'espai de confluència d'esquerres que s'està construint i que impulsa Ada Colau. Hem preguntat a les bases dels partits que conflueixen sobre els reptes i objectius d'aquest nou partit. La suspensió de les partides pressupostàries destinades al referèndum per part del Tribunal Constitucional i la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Catalunya marquen l'actualitat de la setmana, que ens deixa un debat d'alta tensió dels diputats d'Esquerra i el PDeCAT amb l'excap de l'oficina antifrau, Daniel de Alfonso, i l'exministre Jorge Fernández Díaz. Ens fixem també en la reunió que han tingut aquesta setmana a Barcelona tots els defensors del poble europeus, que han reclamat una acció més decidida de la Unió Europea en l'acolliment dels refugiats. I, per acabar, el programa entrevista Joan Francesc Mira, l'escriptor, antropòleg i sociòleg valencià que aquesta setmana ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Amb ell conversem sobre les relacions entre Catalunya i el País Valencià.

 • Acció Política - 01/04/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 01/04/2017

  "Acció política" debat aquesta setmana amb dos juristes al voltant de la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya sobre la independència. Les últimes setmanes han aparegut dos manifestos de diferents juristes amb visions contraposades. Un, al qual s'han adherit prop de 500 professionals, veu possible celebrar-lo dins de la Constitució. L'altre, firmat per uns 200 juristes, creuen que la Constitució no permet un referèndum vinculant. Parlem amb la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló i el catedràtic de Filosofia del Dret Joan Josep Moreso sobre aquests manifestos i l'actualitat política de la setmana. Una setmana en què s'ha parlat de la internacionalització del procés amb el viatge del president de la Generalitat als Estats Units, i de l'anunci d'inversions en infraestructures de Rajoy a Catalunya, que ha generat molta controvèrsia entre el govern català i espanyol.
  Analitzem també la compareixença d'Artur Mas al Parlament sobre el cas Palau i la marxa de Francesc Homs del Congrés després que el Suprem l'ha inhabilitat. I en l'espai "La política des de fora", la trompetista solista de l'OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona) Mireia Farrés ens parla de com veu ella l'actual moment polític.

  "Acció política" debat aquesta setmana amb dos juristes al voltant de la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya sobre la independència. Les últimes setmanes han aparegut dos manifestos de diferents juristes amb visions contraposades. Un, al qual s'han adherit prop de 500 professionals, veu possible celebrar-lo dins de la Constitució. L'altre, firmat per uns 200 juristes, creuen que la Constitució no permet un referèndum vinculant. Parlem amb la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló i el catedràtic de Filosofia del Dret Joan Josep Moreso sobre aquests manifestos i l'actualitat política de la setmana. Una setmana en què s'ha parlat de la internacionalització del procés amb el viatge del president de la Generalitat als Estats Units, i de l'anunci d'inversions en infraestructures de Rajoy a Catalunya, que ha generat molta controvèrsia entre el govern català i espanyol. Analitzem també la compareixença d'Artur Mas al Parlament sobre el cas Palau i la marxa de Francesc Homs del Congrés després que el Suprem l'ha inhabilitat. I en l'espai "La política des de fora", la trompetista solista de l'OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona) Mireia Farrés ens parla de com veu ella l'actual moment polític.

 • Acció Política - 25/03/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 25/03/2017

  El programa "Acció Política" analitza aquesta setmana l'escenari polític després de l'aprovació dels pressupostos al Parlament en un ple tens entre govern i oposició. Conversem amb el secretari d'Economia del govern, Pere Aragonès, sobre les prioritats en què s'aplicarà el pressupost i sobre els preparatius del referèndum un cop les partides han estat aprovades. Dediquem uns minuts a la sentència del Tribunal Suprem contra Francesc Homs pel 9-N amb una condemna de 13 mesos d'inhabilitació. I de la mà de la nostra corresponsal al País Basc, Montserrat Vila, fem una anàlisi de l'anunci de desarmament d'ETA i dels passos que s'estan fent en el procés de pau.El programa emet un perfil de la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau. Anem a les Terres de l'Ebre, on va començar la seva activitat ecologista i ens explica com ha viscut el canvi cap a la vida parlamentària. També ens fixem en el Saló de l'Ensenyament, on el Parlament ha instal·lat un stand per explicar la seva activitat educativa. Milers de nois i noies passen cada any pel Parlament per conèixer de prop la seva activitat política. Per últim, en l'espai la política des de fora, el cantautor valencià Feliu Ventura ens explica com viu l'actual moment polític.

  El programa "Acció Política" analitza aquesta setmana l'escenari polític després de l'aprovació dels pressupostos al Parlament en un ple tens entre govern i oposició. Conversem amb el secretari d'Economia del govern, Pere Aragonès, sobre les prioritats en què s'aplicarà el pressupost i sobre els preparatius del referèndum un cop les partides han estat aprovades. Dediquem uns minuts a la sentència del Tribunal Suprem contra Francesc Homs pel 9-N amb una condemna de 13 mesos d'inhabilitació. I de la mà de la nostra corresponsal al País Basc, Montserrat Vila, fem una anàlisi de l'anunci de desarmament d'ETA i dels passos que s'estan fent en el procés de pau.El programa emet un perfil de la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau. Anem a les Terres de l'Ebre, on va començar la seva activitat ecologista i ens explica com ha viscut el canvi cap a la vida parlamentària. També ens fixem en el Saló de l'Ensenyament, on el Parlament ha instal·lat un stand per explicar la seva activitat educativa. Milers de nois i noies passen cada any pel Parlament per conèixer de prop la seva activitat política. Per últim, en l'espai la política des de fora, el cantautor valencià Feliu Ventura ens explica com viu l'actual moment polític.

 • Acció Política - 18/03/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 18/03/2017

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana l'actualitat amb el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Joan Vintró, exlletrat també del Parlament. Amb ell reflexionem sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 9-N, que imposa 2 anys d'inhabilitació per a Artur Mas; 1 any i 9 mesos per a Joana Ortega i un any i 6 mesos per a Irene Rigau. Amb ell també conversem sobre la Comissió de Venècia, sobre el relleu al Tribunal Constitucional i sobre el nou referèndum escocès.
  El programa aborda també el cas Pretòria amb un recull del més interessant del judici que ha començat aquesta setmana a Madrid. I es fixa també en les conclusions que ha aprovat al Parlament la comissió d'estudi de les mesures de lluita contra la corrupció.
  El programa fa una ressenya del Llibre de Guillem Martínez "La gran ilusión", crític amb el sobiranisme, i en l'espai "La Política des de fora" la músic Laura Almerich ens dona la seva visió del moment polític.

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana l'actualitat amb el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Joan Vintró, exlletrat també del Parlament. Amb ell reflexionem sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 9-N, que imposa 2 anys d'inhabilitació per a Artur Mas; 1 any i 9 mesos per a Joana Ortega i un any i 6 mesos per a Irene Rigau. Amb ell també conversem sobre la Comissió de Venècia, sobre el relleu al Tribunal Constitucional i sobre el nou referèndum escocès. El programa aborda també el cas Pretòria amb un recull del més interessant del judici que ha començat aquesta setmana a Madrid. I es fixa també en les conclusions que ha aprovat al Parlament la comissió d'estudi de les mesures de lluita contra la corrupció. El programa fa una ressenya del Llibre de Guillem Martínez "La gran ilusión", crític amb el sobiranisme, i en l'espai "La Política des de fora" la músic Laura Almerich ens dona la seva visió del moment polític.

 • Acció Política - 11/03/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 11/03/2017

  "Acció política" analitza aquesta setmana les conseqüències polítiques del judici del cas Palau i de les declaracions de Fèlix Millet i Jordi Montull sobre el presumpte finançament irregular de Convergència a canvi d'obra pública. I la reacció de l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar i d'Artur Mas que ha estat en el centre de les crítiques de l'oposició.
  En el programa analitzem les polèmiques parlamentàries de la setmana. La modificació dels pressupostos davant del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que alerta sobre la paraula "referèndum" en el text i la reforma del reglament que ha impulsat Junts pel Sí per facilitar una tramitació ràpida de la llei de transitorietat. Conversem amb els portaveus de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra; de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela i de Junts pel Sí, Jordi Turull.
  El programa ofereix un reportatge sobre dones i política coincidint en la setmana del Dia Internacional de la Dona i aprofundim amb el perfil d'una diputada, Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana amb qui hem conversat passejant per Vic, ciutat on resideix.
  Finalment, en l'espai "La política des de fora", el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ens dona la visió del moment polític.

  "Acció política" analitza aquesta setmana les conseqüències polítiques del judici del cas Palau i de les declaracions de Fèlix Millet i Jordi Montull sobre el presumpte finançament irregular de Convergència a canvi d'obra pública. I la reacció de l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar i d'Artur Mas que ha estat en el centre de les crítiques de l'oposició. En el programa analitzem les polèmiques parlamentàries de la setmana. La modificació dels pressupostos davant del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que alerta sobre la paraula "referèndum" en el text i la reforma del reglament que ha impulsat Junts pel Sí per facilitar una tramitació ràpida de la llei de transitorietat. Conversem amb els portaveus de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra; de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela i de Junts pel Sí, Jordi Turull. El programa ofereix un reportatge sobre dones i política coincidint en la setmana del Dia Internacional de la Dona i aprofundim amb el perfil d'una diputada, Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana amb qui hem conversat passejant per Vic, ciutat on resideix. Finalment, en l'espai "La política des de fora", el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ens dona la visió del moment polític.

 • Acció Política - 04/03/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 04/03/2017

  El programa "Acció Política" aborda aquesta setmana el cas Palau i les seves derivades polítiques. Conversem amb Joan Llinares gestor cultural i exdirector del palau de la Música del juliol del 2009 al desembre del 2010. Llinares treballa actualment als serveis jurídics i de transparència de l'Ajuntament de Barcelona. Amb ell repassem com es va trobar el Palau després del cas Millet i com veu el judici.
  El programa s'ocuparà també d'altres temes d'actualitat de la setmana que ha tingut també altres moments clau com el judici contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs, al Suprem, o les novetats al voltant de l'anomenada "operació Catalunya".
  Acció política també es fixa en el pla engegat pel govern i el Parlament per a la reforma horària. I en un reportatge ens endinsem en el que pensa el món local sobre aquestes qüestió i en quines mesures ja estan posant en marxa alguns Ajuntaments.
  En l'espai "la Política des de fora", el filòsof Jordi Pigem ens explica la seva visió de la política.

  El programa "Acció Política" aborda aquesta setmana el cas Palau i les seves derivades polítiques. Conversem amb Joan Llinares gestor cultural i exdirector del palau de la Música del juliol del 2009 al desembre del 2010. Llinares treballa actualment als serveis jurídics i de transparència de l'Ajuntament de Barcelona. Amb ell repassem com es va trobar el Palau després del cas Millet i com veu el judici. El programa s'ocuparà també d'altres temes d'actualitat de la setmana que ha tingut també altres moments clau com el judici contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs, al Suprem, o les novetats al voltant de l'anomenada "operació Catalunya". Acció política també es fixa en el pla engegat pel govern i el Parlament per a la reforma horària. I en un reportatge ens endinsem en el que pensa el món local sobre aquestes qüestió i en quines mesures ja estan posant en marxa alguns Ajuntaments. En l'espai "la Política des de fora", el filòsof Jordi Pigem ens explica la seva visió de la política.

 • Acció Política - 25/02/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 25/02/2017

  "Acció Política" es fixa aquesta setmana en el full de ruta del Pacte Nacional pel Referèndum que aquesta setmana ha engegat una campanya d'adhesions al manifest per reclamar un referèndum pactat amb l'estat. El programa conversa amb el coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena. Entre altres qüestions, aborda la judicialització de la política i el diàleg amb el govern espanyol.
  Aquesta setmana "Acció política" es fixa en una iniciativa al Parlament per pal·liar el malbaratament d'aliments. Es calcula que actualment es llença un 20% del que en realitat es necessita per menjar. Parlem amb Raül Moreno un dels diputats que impulsa la iniciativa i amb una de les entitats que lluita contra aquest malbaratament.
  El programa parla també de filosofia, una matèria en hores baixes, però que s'ha posat d'actualitat arran de la sèrie Merlí de TV3. Un grup d'intel·lectuals s'han posat d'acord per reclamar la continuïtat de l'assignatura en el currículum docent català. Tots ells creuen que la filosofia ajuda a pensar i això en política també és un aspecte essencial.
  Per acabar, en l'espai "La política des de fora", l'escriptora Lolita Bosc, que ha viscut molts anys a Mèxic, ens parla de la seva visió de la política.

  "Acció Política" es fixa aquesta setmana en el full de ruta del Pacte Nacional pel Referèndum que aquesta setmana ha engegat una campanya d'adhesions al manifest per reclamar un referèndum pactat amb l'estat. El programa conversa amb el coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena. Entre altres qüestions, aborda la judicialització de la política i el diàleg amb el govern espanyol. Aquesta setmana "Acció política" es fixa en una iniciativa al Parlament per pal·liar el malbaratament d'aliments. Es calcula que actualment es llença un 20% del que en realitat es necessita per menjar. Parlem amb Raül Moreno un dels diputats que impulsa la iniciativa i amb una de les entitats que lluita contra aquest malbaratament. El programa parla també de filosofia, una matèria en hores baixes, però que s'ha posat d'actualitat arran de la sèrie Merlí de TV3. Un grup d'intel·lectuals s'han posat d'acord per reclamar la continuïtat de l'assignatura en el currículum docent català. Tots ells creuen que la filosofia ajuda a pensar i això en política també és un aspecte essencial. Per acabar, en l'espai "La política des de fora", l'escriptora Lolita Bosc, que ha viscut molts anys a Mèxic, ens parla de la seva visió de la política.

 • Acció Política - 18/02/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 18/02/2017

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana les conseqüències de la nova interlocutòria del Tribunal Constitucional que anul·la les resolucions sobre el referèndum i demana a la fiscalia que actuï contra Carme Forcadell i 4 membres més de la mesa del Parlament. El programa conversa amb un d'ells, Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa i diputat de Catalunya Sí que es Pot, que ens explica les seves primeres reflexions.
  "Acció política" també fa un repàs de l'actualitat de la setmana, marcada també per la compareixença del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, per donar explicacions sobre el cas Vidal i fa balanç dels congressos de partits d'aquest febrer ¿PP, Podem i Ciutadans- amb el professor d'Història Contemporània de la UAB Joan B. Culla.
  El programa dedica una especial atenció a la campanya engegada a Catalunya de suport a l'acollida de refugiats. Analitzem aquesta qüestió amb un diputat i una diputada que han participat en actes de suport, Lluís Llach i Meritxell Batet. El Parlament ha creat un grup de treball de seguiment de l'acollida de persones refugiades i la primera plataforma ciutadana a comparèixer ha estat STOP MARE MORTUM.
  Per últim, en l'espai la "Política des de fora", la professora de Dret Internacional Públic de la UB Milagros Álvarez ens dona la seva visió del moment polític.

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana les conseqüències de la nova interlocutòria del Tribunal Constitucional que anul·la les resolucions sobre el referèndum i demana a la fiscalia que actuï contra Carme Forcadell i 4 membres més de la mesa del Parlament. El programa conversa amb un d'ells, Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa i diputat de Catalunya Sí que es Pot, que ens explica les seves primeres reflexions. "Acció política" també fa un repàs de l'actualitat de la setmana, marcada també per la compareixença del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, per donar explicacions sobre el cas Vidal i fa balanç dels congressos de partits d'aquest febrer ¿PP, Podem i Ciutadans- amb el professor d'Història Contemporània de la UAB Joan B. Culla. El programa dedica una especial atenció a la campanya engegada a Catalunya de suport a l'acollida de refugiats. Analitzem aquesta qüestió amb un diputat i una diputada que han participat en actes de suport, Lluís Llach i Meritxell Batet. El Parlament ha creat un grup de treball de seguiment de l'acollida de persones refugiades i la primera plataforma ciutadana a comparèixer ha estat STOP MARE MORTUM. Per últim, en l'espai la "Política des de fora", la professora de Dret Internacional Públic de la UB Milagros Álvarez ens dona la seva visió del moment polític.

 • Acció Política - 11/02/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 11/02/2017

  "Acció política" analitza aquesta setmana el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N. Reflexionem sobre una setmana política intensa en companyia del catedràtic de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume López.
  Parlem de les conseqüències polítiques que pot tenir aquest judici que ha quedat vist per a sentència i que va provocar també una tensa sessió parlamentària al Parlament de Catalunya.
  Més enllà del judici, el programa es fa ressò de l'últim llibre de l'antropòleg Manuel Delgado, "Ciudadanismo", que analitza el paper de les esquerres transformadores a Europa i el seu futur.
  Per acabar, en l'espai "La política des de fora", la presidenta de les Brigades Internacionals per la Pau, Montserrat Garcia, ens dona la seva visió de la política després d'haver rebut al Parlament el Premi Constructors de Pau 2016.

  "Acció política" analitza aquesta setmana el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N. Reflexionem sobre una setmana política intensa en companyia del catedràtic de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume López. Parlem de les conseqüències polítiques que pot tenir aquest judici que ha quedat vist per a sentència i que va provocar també una tensa sessió parlamentària al Parlament de Catalunya. Més enllà del judici, el programa es fa ressò de l'últim llibre de l'antropòleg Manuel Delgado, "Ciudadanismo", que analitza el paper de les esquerres transformadores a Europa i el seu futur. Per acabar, en l'espai "La política des de fora", la presidenta de les Brigades Internacionals per la Pau, Montserrat Garcia, ens dona la seva visió de la política després d'haver rebut al Parlament el Premi Constructors de Pau 2016.

 • Acció Política - 04/02/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 04/02/2017

  Acció Política analitza aquesta setmana com s'ha arribat fins al judici contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per haver posat les urnes el 9-N en un procés participatiu. Un judici que comença dilluns. Recordarem el seguit de diferències polítiques que des de fa anys han posat en tensió les relacions entre Catalunya i Espanya. I ho farem amb les veus dels protagonistes principals.
  Analitzarem una setmana política, especialment tensa, i reflexionarem sobre els pròxims congressos de partits. En primer lloc ens fixem en la manera com es viu des de Catalunya l'enfrontament entre els dos líders de Podem a l'Estat, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón.
  També analitzem amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, el congrés del PP. Un Congrés en què Mariano Rajoy serà reelegit president dels populars i en què el debat sobiranista a Catalunya serà present.
  Per últim, en l'espai la política des de fora, la presidenta de SOS racisme Catalunya, Beatriu Guarro, ens dona la seva visió del moment polític.

  Acció Política analitza aquesta setmana com s'ha arribat fins al judici contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per haver posat les urnes el 9-N en un procés participatiu. Un judici que comença dilluns. Recordarem el seguit de diferències polítiques que des de fa anys han posat en tensió les relacions entre Catalunya i Espanya. I ho farem amb les veus dels protagonistes principals. Analitzarem una setmana política, especialment tensa, i reflexionarem sobre els pròxims congressos de partits. En primer lloc ens fixem en la manera com es viu des de Catalunya l'enfrontament entre els dos líders de Podem a l'Estat, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. També analitzem amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, el congrés del PP. Un Congrés en què Mariano Rajoy serà reelegit president dels populars i en què el debat sobiranista a Catalunya serà present. Per últim, en l'espai la política des de fora, la presidenta de SOS racisme Catalunya, Beatriu Guarro, ens dona la seva visió del moment polític.

 • Acció Política - 28/01/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 28/01/2017

  Acció Política analitza en el programa d'aquesta setmana el viatge del govern a Brussel·les per explicar el procés sobiranista i la voluntat de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Conversem amb el representant de la Generalitat davant la Unió Europea i delegat del govern a Brussel·les, Amadeu Altafaj, que ens parla del ressò que ha tingut a Europa i al Parlament Europeu la conferència del president de la Generalitat. També parlem amb dos eurodiputats, Ramon Tramosa del PDeCAT i Teresa Giménez Barbal d'Unió Progrés i Democràcia, sobre el referèndum i sobre els arguments a favor i en contra.
  Pocs dies abans que Ciutadans celebri el seu Congrés a Madrid, el secretari de Comunicació del partit , Fernando De Páramo, ens dóna les claus dels gran temes de debat intern, com ara si ideològicament es decantarà pel liberalisme i si aposten per entrar en governs de coalició, entre altres opcions estratègiques.
  El programa repassa altres qüestions d'actualitat de la setmana i analitza en un reportatge cap on va la nova comunicació política, tant la que es dissenya des dels governs i partits com les informacions que ofereixen els periodistes polítics.
  Per últim, en l'espai "La política des de fora" sabrem què pensa de la política el filòsof català Pere Lluís Font.

  Acció Política analitza en el programa d'aquesta setmana el viatge del govern a Brussel·les per explicar el procés sobiranista i la voluntat de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Conversem amb el representant de la Generalitat davant la Unió Europea i delegat del govern a Brussel·les, Amadeu Altafaj, que ens parla del ressò que ha tingut a Europa i al Parlament Europeu la conferència del president de la Generalitat. També parlem amb dos eurodiputats, Ramon Tramosa del PDeCAT i Teresa Giménez Barbal d'Unió Progrés i Democràcia, sobre el referèndum i sobre els arguments a favor i en contra. Pocs dies abans que Ciutadans celebri el seu Congrés a Madrid, el secretari de Comunicació del partit , Fernando De Páramo, ens dóna les claus dels gran temes de debat intern, com ara si ideològicament es decantarà pel liberalisme i si aposten per entrar en governs de coalició, entre altres opcions estratègiques. El programa repassa altres qüestions d'actualitat de la setmana i analitza en un reportatge cap on va la nova comunicació política, tant la que es dissenya des dels governs i partits com les informacions que ofereixen els periodistes polítics. Per últim, en l'espai "La política des de fora" sabrem què pensa de la política el filòsof català Pere Lluís Font.

 • Acció Política - 21/01/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 21/01/2017

  La negociació dels pressupostos entre el govern i Junts pel Sí arriba a l'última fase crítica i aquesta setmana el programa "Acció política" analitza els departaments que han estat més en el focus, com són el de Sanitat i el d'Ensenyament. El conseller Antoni Comín, la consellera Meritxell Ruiz i la diputada cupaire Eulàlia Reguant ens dibuixen com estan els comptes pocs dies abans que la CUP decideixi finalment si dóna suport als pressupostos per al 2017.
  La setmana política ha vingut també marcada per la Conferència de Presidents Autonòmics amb les comentades absències de Catalunya i Euskadi. Amb el catedràtic de Dret Constitucional Eduard Roig i el politòleg Jordi Pacheco reflexionem sobre el perquè d'aquestes trobades i la seva utilitat. A la segona part del programa mirem a Europa. Entrevistem l'eurodiputat Francesc Gambús i ens fixem en Baviera, un "land" alemany que aquests dies ha estat notícia en relació amb el debat sobre el dret a l'autodeterminació. Per últim, en l'apartat "La política des de fora", el director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, ens dóna compte de com veu actualment la política.

  La negociació dels pressupostos entre el govern i Junts pel Sí arriba a l'última fase crítica i aquesta setmana el programa "Acció política" analitza els departaments que han estat més en el focus, com són el de Sanitat i el d'Ensenyament. El conseller Antoni Comín, la consellera Meritxell Ruiz i la diputada cupaire Eulàlia Reguant ens dibuixen com estan els comptes pocs dies abans que la CUP decideixi finalment si dóna suport als pressupostos per al 2017. La setmana política ha vingut també marcada per la Conferència de Presidents Autonòmics amb les comentades absències de Catalunya i Euskadi. Amb el catedràtic de Dret Constitucional Eduard Roig i el politòleg Jordi Pacheco reflexionem sobre el perquè d'aquestes trobades i la seva utilitat. A la segona part del programa mirem a Europa. Entrevistem l'eurodiputat Francesc Gambús i ens fixem en Baviera, un "land" alemany que aquests dies ha estat notícia en relació amb el debat sobre el dret a l'autodeterminació. Per últim, en l'apartat "La política des de fora", el director de Fundació per la Pau, Jordi Armadans, ens dóna compte de com veu actualment la política.

 • Acció Política - 14/01/2017
  Veure vídeo

  Acció Política - 14/01/2017

  Aquesta setmana el programa "Acció política" fa balanç de l'any que ha complert Carles Puigdemont al capdavant de la presidència de la Generalitat. Ho fa amb l'historiador Joan B. Culla i el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós. Amb ells analitzem els moviments polítics del 2016 i què ens oferirà políticament el 2017, amb el referèndum anunciat, els processos judicials oberts i els congressos de partits previstos, com el del PP, el PSOE i PODEM.
  També reflexionem sobre l'actualitat de la setmana amb la trobada del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.
  El programa també mira cap a Europa. Conversem amb l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, que a partir d'aquesta setmana ja exerceix com a eurodiputat en substitució d'Ernest Maragall. I emetem un reportatge sobre la visió que hi ha a Europa de la festa dels toros i la prohibició o no de les corrides.
  Per últim, en l'espai la Política des de fora, el dibuixant José Luis Martín ens dona la seva visió de la política.

  Aquesta setmana el programa "Acció política" fa balanç de l'any que ha complert Carles Puigdemont al capdavant de la presidència de la Generalitat. Ho fa amb l'historiador Joan B. Culla i el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós. Amb ells analitzem els moviments polítics del 2016 i què ens oferirà políticament el 2017, amb el referèndum anunciat, els processos judicials oberts i els congressos de partits previstos, com el del PP, el PSOE i PODEM. També reflexionem sobre l'actualitat de la setmana amb la trobada del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. El programa també mira cap a Europa. Conversem amb l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, que a partir d'aquesta setmana ja exerceix com a eurodiputat en substitució d'Ernest Maragall. I emetem un reportatge sobre la visió que hi ha a Europa de la festa dels toros i la prohibició o no de les corrides. Per últim, en l'espai la Política des de fora, el dibuixant José Luis Martín ens dona la seva visió de la política.

 • Acció Política - 24/12/2016
  Veure vídeo

  Acció Política - 24/12/2016

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana l'últim ple de l'any, carregat de qüestions polítiques decisives. La tramitació dels pressupostos, la cimera pel referèndum i les notificacions del Constitucional que han arribat al govern i al Parlament centren aquest final d'any.
  En el programa conversem sobre aquestes qüestions amb el diputat de Junts pel Sí i dirigent del Partit Demòcrata David Bonvehí i la diputada de Ciutadans Sonia Sierra. Amb ells també parlem de la llei d'emergència social aprovada pel Parlament aquesta setmana per unanimitat. Una llei que vol esquivar la suspensió del Constitucional i que té per objectiu impedir desnonaments i establir sistemes per reallotjar els desnonats.
  En la segona part del programa tornem a mirar a Europa. Conversarem amb l'eurodiputat d'Esquerra Josep Maria Terricabras sobre les conseqüències del BREXIT a Europa. I en l'apartat de llibres, el programa fa una ressenya del llibre que han publicat l'eurodiputat Ramon Tremosa i el seu assessor Àlex Sarri sobre els problemes d'Europa en l'actualitat. Per últim, en l'apartat "La política des de fora", el periodista Jordi Carreras, amb una llarga trajectòria professional a Europa, ens parla de com veu la política comunitària.

  El programa "Acció política" analitza aquesta setmana l'últim ple de l'any, carregat de qüestions polítiques decisives. La tramitació dels pressupostos, la cimera pel referèndum i les notificacions del Constitucional que han arribat al govern i al Parlament centren aquest final d'any. En el programa conversem sobre aquestes qüestions amb el diputat de Junts pel Sí i dirigent del Partit Demòcrata David Bonvehí i la diputada de Ciutadans Sonia Sierra. Amb ells també parlem de la llei d'emergència social aprovada pel Parlament aquesta setmana per unanimitat. Una llei que vol esquivar la suspensió del Constitucional i que té per objectiu impedir desnonaments i establir sistemes per reallotjar els desnonats. En la segona part del programa tornem a mirar a Europa. Conversarem amb l'eurodiputat d'Esquerra Josep Maria Terricabras sobre les conseqüències del BREXIT a Europa. I en l'apartat de llibres, el programa fa una ressenya del llibre que han publicat l'eurodiputat Ramon Tremosa i el seu assessor Àlex Sarri sobre els problemes d'Europa en l'actualitat. Per últim, en l'apartat "La política des de fora", el periodista Jordi Carreras, amb una llarga trajectòria professional a Europa, ens parla de com veu la política comunitària.

Anar al contingut