Macron amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita (EFE)
El príncep hereu de l'Aràbia Saudita, amb Emmanuel Macron (EFE)

"El príncep hereu de l'Aràbia Saudita"

"EL PRÍNCEP HEREU DE L'ARÀBIA SAUDITA" EMISSIÓ: el dilluns 2 de març de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). Qui

"EL PRÍNCEP HEREU DE L'ARÀBIA SAUDITA"
 
EMISSIÓ: el dilluns 2 de març de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).
 
Qui és, com ha pujat al poder de l'Aràbia Saudita el príncep Mohammed bin Salman, el jove que vol modernitzar el país, però l'home que intervé en la guerra del Iemen, que empresona dissidents i que ordena desaparicions i assassinats com el del periodista Jamal Khashoggi?
 
 
El príncep saudita Mohammed bin Salman, sovint anomenat MBS, es va presentar al món com el gran reformador, un home que podia modernitzar tant el codi social com l'economia del país, encara sota les regnes del seu pare, el rei Salman bin Abdulaziz. Mentre és oficialment a la seva ombra el príncep ha reduït el poder de la policia religiosa, ha concedit a les dones una major autonomia i ha posat en marxa polítiques econòmiques agosarades com portar Aramco (la companyia petroliera estatal) al mercat públic.
Però, tot i que sovint se li atribueixen reformes àmplies, posteriorment molt matisades com és el cas del drets de les dones, també hi ha taques negres - algunes d'elles insuportables - en l'expedient governamental del jove príncep Mohammed: una gran crisi humana al Iemen, generada per la seva decisió de portar el regne a una guerra contra faccions rivals iemenites, dissidents sistemàticament empresonats o fets desaparèixer, i l'assassinat brutal del columnista Jamal Khashoggi...

El príncep controla el ministeri de Defensa, el banc central, el Consell d'Afers Econòmics i de Desenvolupament, el conglomerat petrolier estatal Saudi Aramco i un fons d'inversió multimilionari. Amb el seu pare, de 81 anys, cada cop més feble, hi ha rumors en els nivells superiors de l'estat sobre la seva possible abdicació abans que s'acabi l'any. Però, què en sabem de l'home que serà rei?

"El príncep hereu de l'Aràbia Saudita", un documental de FRONTLINE, de la cadena pública nord-americana PBS, explora l'auge del príncep Mohammed i com el jove de 34 anys va aconseguir consolidar el poder ràpidament silenciant els crítics, posicionant-se cap a l'Oest i apareixent com el gran modernitzador.

Dirigit per Martin Smith
Anar al contingut