"El líder digital"

"EL LÍDER DIGITAL" EMISSIÓ: dimecres 31 de gener, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya) Les llums i ombres de l'home, Narendra

"EL LÍDER DIGITAL"

EMISSIÓ: dimecres 31 de gener, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Les llums i ombres de l'home, Narendra Modi, que vol convertir l'Índia en la tercera potència econòmica del món a cavall d'una autèntica revolució digital i de la tradició hindú pura.
Un documental sobre el carismàtic, controvertit i autoritari primer ministre indi, Narendra Modi, el "líder digital" que ha promès convertir el gegant asiàtic en el poder econòmic del tercer món el 2030. Però Modi també pertany a RSS, l'organització paramilitar que vol convertir l'Índia en un estat hindú fonamentalista.
"El líder digital" mostra el seu ascens fulminant al poder. Narendra Modi va néixer en el si d'una casta índia molt baixa. De seguida, però, es va emancipar dels seus orígens humils convertint-se en membre de RSS, una organització paramilitar favorable a la supremacia hindú per sobre de les altres religions, entre aquestes la musulmana, que compta amb 180 milions de creients a l'Índia.

El 2001, Modi es va convertir en governador de l'estat de Gujarat, amb el suport del BJP, el partit dretà radical hindú. Allà protagonitza l'episodi més fosc de la seva biografia. L'acusen de no fer res per impedir una massacre contra la població musulmana per part de radicals hindús: 1000 persones van ser assassinades, més de 250 dones van ser violades i unes 100.000 més van haver de ser acollides en camps de refugiats.
Modi va iniciar l'anomenada "revolució digital índia" dels telèfons intel·ligents durant les eleccions polítiques de 2014. Els joves indis "digitals" li van donar suport massivament. Va aconseguir més de 170.000.000 vots. Avui, Modi és el segon polític més seguit del món a Twitter i a Facebook.

Modi no fa conferències de premsa i no concedeix entrevistes; només es comunica a través de la xarxa i de les xarxes socials, que gairebé controla totalment a través d'un "exèrcit de trolls".
Ara RSS i BJP tenen el control total del govern federal, i impulsen noves lleis inspirades en la tradició hindú.

Però els escriptors no se senten lliures d'escriure el que volen, els cineastes se senten amenaçats i les minories se senten extremadament insegures, especialment els cristians i els musulmans.
"El líder digital" mostra al món el que està passant a l'Índia. Estem a l'alba d'una revolució econòmica d'una nació que representa la sisena part de la població mundial.
Però és present el temor que l'Índia, hipnotitzada pel somni del desenvolupament econòmic, pugui perdre la seva trajectòria multicultural, secular i tolerant, el seu segell de la "democràcia més gran del món", i esdevingui un estat fonamentalista hindú.

Dirigit per Adrian V. Eagle
Anar al contingut