França derrota Croàcia (4-2) i es corona campiona del món per segona vegada

Els balcànics, orgullosos i tossuts, hi han posat el joc i els francesos, l'encert en atac
Agustí Alavés Actualitzat
TEMA:
Mundial Qatar 2022

La selecció francesa ha fet bons els pronòstics i ha derrotat la selecció croata per 4-2 en la final del Mundial disputada a l'estadi Lujnikí de Moscou. Els balcànics, orgullosos i tossuts, hi han posat el joc i els francesos, l'encert en atac. Mandzukic, en pròpia porteria, Griezmann, de penal, Pogba i Mbappé han marcat els gols dels campions. Perisic i Mandzukic han descomptat per a Croàcia.

Els dos seleccionadors, Didier Deschamps i Zlatko Dalic, han estat fidels als homes que els han portat fins a la final i no hi ha hagut cap sorpresa en els onzes titulars. L'inici del partit ha estat fred. Croàcia tenia la pilota, però no inquietava els francesos, ben ordenats prop del porter Lloris. Tot ha canviat en el minut 18. Griezmann ha picat una falta des de la dreta de l'atac dels "bleus" i Mandzukic ha pentinat la pilota al fons de la seva xarxa. És el primer gol en pròpia porteria que es marca en les 21 finals de Mundial disputades.

Croàcia no s'ha rendit, com en les tres eliminatòries prèvies en què havia començat perdent. Vida, de cap, ha rematat alt abans que arribés l'empat en el minut 28. Modric ha picat una falta llunyana i tres futbolistes croats han tocat la pilota abans que Perisic superés Lloris amb un xut creuat que ha fregat en Varane.

El migcampista croat de l'Inter també ha estat protagonista de la jugada polèmica de la final. L'àrbitre argentí Néstor Pitana, amb l'ajuda tecnològica del VAR, ha assenyalat penal per una mà de Perisic dins l'àrea. Jugada d'aquelles d'interpretació en què Pitana ha considerat la mà com a voluntària. Griezmann no ha fallat des dels onze metres i ha marcat el seu quart gol del torneig. Era el minut 38 i Croàcia es veia obligada, novament, a remar contra corrent.

En l'afegit del primer temps, Vida ha pogut empatar amb un cop de cap que ha sortit fregant el pal. Era la setena rematada a porteria de Croàcia, per només una dels francesos, en la primera part.

El descans no ha fet variar el guió de la final. Un batzac de Rebic ha fet lluir Lloris, que ha desviat la pilota a córner. França cedia la possessió a Croàcia i confiava en el seu potencial al contracop. Mbappé ha avisat en el minut 52, però el seu xut l'ha tret Subasic, amb els peus. El 3-1 ha arribat en el minut 59. Contraatac conduït per la banda dreta per Mbappé i Pogba, des de la frontal i amb l'interior de la bota esquerra, remata al fons de la xarxa.

Càstig excessiu per als croats, que s'han desinflat una mica. Ho ha aprofitat Mbappé per fer el quart gol de França amb un xut potent. La jove sensació del PSG, que encara no ha fet els 20 anys, deixava la seva empremta a la final.

El 4-1 semblava massa cruel i potser Lloris s'ha compadit dels balcànics. El capità francès ha fet un Karius i ha regalat un gol a Mandzukic per escurçar distàncies. El porter s'ha confiat en excés i la seva passada cap a Umtiti ha impactat en el rival i ha significat el 4-2.

Croàcia, ben dirigida per Modric i Rakitic, ho ha provat fins a l'últim alè, però el títol ja estava decidit. Vint anys després del seu primer títol mundial, França aixeca la seva segona Copa del Món.

Griezmann, millor jugador de la final i Modric MVP

Antonie Griezmann ha estat escollit com el millor jugador de la final de Rússia 2018. Griezmann ha marcat un dels quatre gols aconseguits per França i ha contribuït en dos dels altres gols francesos. Modric ha estat escollit l'MVP del Mundial.