Eufemiano Fuentes, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Eufemiano Fuentes: "Si explico tot el que sé potser cauria alguna medalla de Barcelona 92"

El controvertit metge sembra el dubte sobre la collita de medalles de l'equip espanyol i desvela que va treballar amb el Reial Madrid

Eufemiano Fuentes, metge que durant molt de temps ha estat sota l'ombra de la sospita per presumptes pràctiques de dopatge, va suggerir que les seves pràctiques en què buscava el màxim rendiment, quan era metge de la Federació Espanyola d'Atletisme i en d'altres ocasions, eren conegudes per qui el contractava. 

"No volien problemes, no volien positius, però volien resultats", explicava Fuentes, que va ser entrevistat per Jordi Évole. El metge canari explica que va viatjar a l'Europa de l'Est en busca de productes i tècniques que no es coneixien a Espanya.

"Aquest països tenien l'aurèola d'estar avançats i de fer coses que no es feien a Occident. La prova és que en els medallers sempre hi havia països amb menys habitants que Espanya que quedaven per davant. En aquests viatges vaig conèixer algunes tècniques de dopatge. M'ho pagaven els organismes que em contractaven i un d'ells era la Federació. Visitava el que em deixaven, perquè aquests països també eren hermètics. Però necessitaven diners i jo canviava dòlars per coneixements per recuperar esportistes d'esforços físics intensos. Els diners els treia de la meva butxaca i la RFEA sabia que anava a aprendre tècniques per millorar el rendiment. No està escrit, em poden demandar, però ells volien que els nostres esportistes competissin en igualtat amb els seus."

Fuentes confirma que va tenir un paper actiu en la preparació d'esportistes espanyols de cara als Jocs de Barcelona 92, on Espanya va assolir el seu rècord de medalles, passant de les 4 obtingudes a Seül a 22. 

"Vaig ser el metge d'uns quinze esportistes. Les olimpíades es preparen per cicles de quatre anys i els serveis els pagaven totalment els atletes. Em demanaven privacitat. La meva satisfacció era fer bé la meva feina i cobrava per això. Ara no desvelaré noms que no vaig donar fa 15 anys, quan vaig ser detingut."    

L'únic nom que dona Fuentes és el de Fermín Cacho, medalla d'or als 1.500 metres a Barcelona 92, de qui diu: "Li vaig donar el que hi havia a l'època: expansors de plasma, reductors d'àcid làctic, estimuladors naturals de la testosterona o els aminoàcids."

"Si explico tot el que sé potser cauria alguna medalla de Barcelona 92. Crec que sí que hi va haver dopatge però no ho puc demostrar. Alguns medallistes van recórrer a substàncies dopants. Tants anys després és gairebé indemostrable però sí querellable i aquí no m'hi vull veure. No entraré en una guerra amb al·ludits." 

Fuentes admet que en la seva trajectòria professional ha fet "trampetes que han ajudat esportistes que de per si ja es castiguen molt amb la seva feina. He fet servir productes dopants abans que fossin inclosos a les llistes de substàncies prohibides."

Al marge de l'atletisme, Eufemiano Fuentes també va treballar amb diversos equips ciclistes i se'l va vincular igualment amb diversos equips de futbol. Si bé va negar haver treballat per al Barça -"vam contactar dues vegades però no hi va haver acord"-, no és tan clar ni quan se li pregunta per la Reial Societat ni pel Reial Madrid.

    
  

 


Eufemiano Fuentes va ser investigat per dues de les operacions contra el dopatge en l'esport més importants a Espanya, l'operació Puerto i l'operació Galgo.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut