Dia de sol i platja (Gemma Monllau)

Protegiu-vos del sol: ara crema tant com a principis d'agost

Néstor Gómez
TEMA:
Meteorologia
Davant d'un cap de setmana amb sol radiant, tant si aneu a la muntanya com si aneu a la platja, és moment de no oblidar la protecció solar. Encara que sembli mentida, el sol de principis de maig crema tant com si fóssim a principis d'agost. La diferència és que venim de l'hivern i la falta de calor ens crea una sensació de confort que es tradueix en cremades.

Per què ens podem cremar ara amb més facilitat que a l'estiu?

Ens crema la radiació solar, no la calor. La radiació solar varia al llarg de l'any en funció de la perpendicularitat dels seus rajos sobre nosaltres. La mínima radiació solar es dona al solstici d'hivern, a finals de desembre, quan el zenit és el més baix de l'any; i la màxima radiació anual, al solstici d'estiu, poc abans de Sant Joan, moment en el qual el sol arriba a la màxima alçada anual sobre l'horitzó al migdia. En aquest camí de l'un a l'altre, hi ha parelles de dies amb una radiació solar idèntica entre solstici i solstici. Per exemple avui, 9 de maig, rebem la mateixa radiació solar que el 3 d'agost.
 

Per què és més perillós prendre el sol ara que a l'agost?

Si bé la radiació és la mateixa, i ja hem dit que ara tenim una falsa sensació de confort, la nostra pell encara no està preparada per prendre el sol de la mateixa manera.
Venim dels mesos freds, en els quals la nostra pell estava coberta de roba i ara és el moment de l'any amb la pigmentació més clara. Això vol dir que som molt més sensibles a l'efecte de la radiació solar. A l'agost, som més conscients del sol que fa gràcies a les temperatures tòrrides que sol fer, ja tenim la pell més morena i, a més a més, prenem mesures de protecció de manera instintiva.

Quatre consells per evitar les cremades
  • Eviteu l'exposició al sol durant les hores centrals del dia, entre les 11 i les 16 hores.
  • Feu servir roba, ulleres de sol, barret i protecció per a la radiació solar ultraviolada (UV).
  • Protegiu el grup de persones més sensibles.
  • No us refieu dels dies ennuvolats, ja que la radiació UV passa a través dels núvols.
ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut