Eta-Aquàrids entre els núvols a Sant Bartomeu del Grau

La pluja d'estels més important de la primavera, els eta-Aquàrids, amb cel ennuvolat

Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Entre el 19 d'abril i el 28 de maig es produeix la pluja d'estels més important de la primavera: els eta-Aquàrids. Si bé es poden observar estels fugaços durant tot aquest període, aquesta nit arriba el màxim d'activitat prevista.
 

En concret, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, el màxim seria al voltant de les 23 hores del diumenge. Com que som a prop de la lluna nova, tindríem bones condicions per a l'observació, però esperem una nit de cel força ennuvolat que jugarà en contra dels aficionats a contemplar aquests fenòmens astronòmics.

En condicions favorables, els eta-Aquàrids es deixaran veure a un ritme de 40 a 85 meteors per hora. Traspassen l'atmosfera a una velocitat de 66 quilòmetres per segon i produeixen un rastre molt brillant i persistent.

Origen de la pols

Els eta-Aquàrids estan associats a la pols emesa pel cometa Halley, que va visitar la Terra per darrer cop l'any 1986. El rastre de pols del cometa travessa l'òrbita terrestre dos cops l'any: al maig, en què provoca l'anomenada pluja dels eta-Aquàrids, i a l'octubre, en què genera la pluja dels Oriònids.
 


La propera nova injecció de pols serà el 2062, quan el cometa Halley tornarà a passar a prop de l'òrbita terrestre, un fet que passa cada 76 anys, que és el temps que triga el cometa a fer la volta al Sol.

Com observar-la millor

Si voleu veure la pluja de meteors, el més indicat és sortir de les zones il·luminades, agafar roba d'abric, una butaca reclinable, mirar cap a l'est i esperar, preferentment de matinada i a trenc d'alba.

Pròxims esdeveniments

Les pròximes pluges d'estels importants ja seran a l'estiu: els delta-Aquàrids, amb màxim el 31 de juliol, o els Perseids, que arriben al màxim el 12 d'agost.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut