"Els culpables", de Marc Quintana, Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler
"Els culpables", de Marc Quintana, Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler
Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler

"Els culpables" suposa el primer premi important per a Marc Quintana, biòleg de carrera

El gran premi literari de la ciutat de Tarragona, el Pin i Soler, ha guardonat en la seva última edició, l'obra de l'autor Marc Quintana, per "Els culpables". Quintana, tot i no ser molt conegut, ja va resultar un dels deu finalistes del Premi Planeta 2012

Actualitzat
  • Títol: "Els culpables"
  • Autor: Marc Quintana
  • Editorial: Angle Editorial (Cal Siller)
  • Temàtica: Literatura | Narrativa
  • Col·lecció: Narratives
  • Nombre de pàgines: 176

 

TO: La novel·la parteix d'un plantejament poc convencional i construeix una narració ben travada i articulada, amb un protagonista interessant que serveix d'aglutinador de les tensions d'un petit entorn rural. És un text que destaca per la cruesa del vocabulari, que és violenta i tendra alhora.

ARGUMENT: En la quietud d'un petit poble del Pirineu, un home ferit de mort al seu celler rememora la seva trajectòria vital a través dels personatges amb els quals ha interactuat. En aquesta tessitura, intenta esbrinar com ha arribat a aquest punt, qui ha posat fi a la seva vida, de la qual ja no li queda un bri d'alè. A banda s'hi descriu un rerefons en què es confonen la vida rural, el contraban o l'especulació immobiliària, entre altres.

SOBRE L'AUTOR: Marc Quintana Llevot neix al Pont de Suert l'any 1977, però passa la seva infantesa i adolescència a la Vall de Boí, on van néixer els seus pares. Als divuit anys es trasllada a Barcelona per cursar estudis de Biologia i Bioquímica i és en aquesta ciutat on treballarà durant uns quants anys. Més endavant i fugint de la ciutat, ell i la seva parella es traslladen a viure a la zona de la Selva marítima, on resideixen actualment. L'autor és un home de poques paraules, gran lector, apassionat dels viatges i de la cuina. Tot i tenir formació científica, ha flirtejat amb la novel·la i la poesia ja des de jove, per una necessitat vital d'expressar-se a través de la literatura. El resultat ha estat un seguit d'escrits on conviuen de forma intel·ligent realitat i ficció.

L'escriptor destaca que és el primer premi important que guanya. "Soc autor de novel·les de calaix; van sortint a poc a poc, les repasso i les perfecciono", ha admès. Va ser un dels deu finalistes del Premi Planeta 2012 amb "El bosque y los árboles", una obra que també va rebre el Premi Armand Quintana de narrativa als XXXIX Premis Calldetenes.

Anar al contingut