XL

Tornar la roba que compres per internet ja no surt gratis

Algunes marques comencen a fer pagar les devolucions perquè el model és insostenible

Pau EsparchActualitzat

El comerç en línia encara no ha tocat sostre a Catalunya perquè continua marcant rècords. El nombre d'operacions de comerç electrònic va arribar als 94 milions el 2021, segons l'observatori de la logística publicat per Cimalsa. Però una característica d'aquestes compres està canviant, almenys entre algunes botigues de roba: les devolucions deixen de ser gratis.

Fa pocs mesos la cadena H&M va començar a cobrar per tornar la roba de les compres fetes per internet i des d'aquest febrer totes les marques d'Inditex també apliquen el mateix criteri. Així, si demanes la devolució d'una o diverses peces que havies adquirit en línia i vols que vingui un transportista a casa a recollir el paquet, hauràs de pagar 1,95 euros.

Aquests diners es resten directament del preu de la roba que tornes. És a dir, si t'has comprat dos pantalons que costen 50 euros i no et van bé o no t'agraden, quan facis la devolució rebràs 48,05 euros, perquè et trauran el cost del transport de tornada.

Els diners de les devolucions de compres en línia es resten directament del preu de la roba tornada (Anikona/Envato)

A què es deu aquest canvi de política?

L'expert en psicologia del consum Albert Vinyals explica que és una mesura per evitar l'excés de retorns de les compres en línia i apunta que les empreses han ofert devolucions gratuïtes durant un temps per captar clients:

"Fins ara era gratis perquè els consumidors ho pagaven amb les dades personals que havien de posar per fer les compres per la web. També s'han acostumat a no anar a les botigues físiques, sobretot els més joves"

Benefici a llarg termini

El model de les devolucions gratuïtes és insostenible, segons Vinyals, però les marques de roba l'han promogut perquè saben que poden obtenir un benefici a llarg termini. El professor preveu que totes les empreses acabaran fent pagar pel retorn dels paquets o bé aplicaran un sobrecost a les compres per internet per compensar el transport de tornada.

Tot i això, Vinyals està convençut que el comerç electrònic mantindrà els clients, encara que surti una mica més car:

"Els que s'han habituat a no moure's de casa, fer clic i tenir un producte, no crec que desapareguin. Es continuaran combinant les botigues físiques, que hauran de ser més experiencials, amb les compres online per comoditat."

Per acabar, Vinyals avisa que el model també és inassumible pel medi ambient. Cada devolució implica que un transportista s'hagi de desplaçar per recollir el paquet i que es produeixi una altra despesa en embalatge.

ARXIVAT A:
Consum
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut