Tot gira

"Genoll a terra", el clam de l'esport contra el racisme sistèmic

Colin Kaepernick, jugador de futbol americà, ha fet universal el gest de clavar el genoll a terra. La història és plena d'esportistes que han dit prou al racisme
TEMA:
Racisme
"Genoll a terra", el clam de l'esport contra el racisme sistèmic

L'esport no oblida la mort de George Floyd. Als Estats Units, esportistes significats han estat a la primera línia de la protesta. Ara, i sempre.

Colin Kaepernick no és l'únic

El 2014, Colin Kaepernick, estrella dels San Francisco 49ers de l'NFL, la Lliga de futbol americà, va decidir agenollar-se a cada partit mentre sonava l'himne, en senyal de protesta. Li va sortir car. Tot i ser un dels millors a la seva posició, el seu equip no li va renovar el contracte i des del 2016 no juga perquè cap franquícia l'ha volgut. Però Kaepernick no és pioner a l'hora de plantar cara als símbols intocables del país.

A la dècada dels 90, un jugador de bàsquet, Mahmud Abdul-Rauf, es va negar a sortir a la pista mentre sonava l'himne nord-americà

"Em va motivar la meva consciència musulmana, i el que vaig comprendre llavors i encara penso ara. No em puc veure com un individu que forma part d'un símbol [l'himne] que representa la inanició a les guerres, el bloqueig econòmic..."

Com va passar amb Kaepernick, aquell gest va enfonsar la carrera d'Abdul-Rauf, un molt bon jugador i excel·lent tirador. Discriminació a l'NBA i l'NFL per dos jugadors inspirats en Malcolm X i les Panteres Negres, i que es van atrevir a plantar cara al sistema i als símbols dels Estats Units.

Segons un estudi de The Washington Post, les probabilitats de ser tirotejat per la policia als Estats Units si ets negre, són el doble que si ets blanc

 

Jackie Robinson va trencar motllos

D'entre els esportistes afroamericans que són un referent per la seva lluita antiracista hi ha un nom que destaca per sobre de la resta: Jackie Robinson. El 15 d'abril del 1947 va fer història quan va fitxar pels Brooklyn Dodgers de la Major League Beisbol, la MLB, i va posar fi a la segregació racial imposada des de la dècada del 1880 a les grans lligues de beisbol.

El seu historial esportiu és gairebé inigualable, però el seu activisme fora dels terrenys de joc el converteix en una figura única. Es tracta del jugador de beisbol més influent de la història. Això sí, va haver d'aguantar cops i insults per part del públic i dels rivals.

"Quan els blancs van començar a relacionar-se amb nosaltres, van veure que no passava res i llavors van perdre la por!"

La pel·lícula "42" narra la vida de Robinson. Cada 15 d'abril se celebra el "Jackie Robinson Day" i tots els jugadors llueixen el dorsal 42 a la seva samarreta en homenatge a un jugador inigualable que va desafiar el racisme en innombrables ocasions.

A Chicago, els negres són el 30% de la població, però en canvi representen el 68% de morts per Covid. El 19% de la població afroamericana no té cap tipus d'assegurança de salut

 

Bubba Wallace, una soga al garatge

L'únic pilot negre de la Nascar, Bubba Wallace, s'ha trobat una soga penjada al garatge de l'equip durant l'última cursa. Tot i que l'FBI ha descartat que es tracti d'un crim d'odi, la resta de pilots de la graella han mostrat el seu suport a Wallace. És una acció que deixa el món del motor com a centre de la lluita antiracista, sobretot pel posicionament del campió del món de la Fórmula 1, Lewis Hamilton, que s'ha erigit com a líder antiracista. El pilot anglès, fill de mare britànica i pare afrobritànic, ha participat activament en les manifestacions del Black Lives Matter i a través del seu Instagram ha explicat com ja de nen va patir comentaris racistes. Quan tenia dotze anys ho va explicar així:

"Aquests últims anys, he sentit insults racistes diverses vegades. El primer cop que va passar, em va molestar molt i vaig dir a la meva mare i al meu pare que necessitava venjar-me d'aquesta gent. Però últimament, quan algú em diu alguna cosa, simplement els ignoro i els responc a la pista"

Hamilton va patir insults racistes l'any 2008 en uns testos de pretemporada a Montmeló. Ha demanat a la resta de pilots que se sumin a les seves protestes. A través de les xarxes social, el campió del món també ha demanat que s'enderroquin totes les estàtues dedicades a esclavistes que hi ha a Anglaterra. A més, s'ha autoproclamat com el primer campió de la Fórmula 1 de la classe obrera.

Als Estats Units, les famílies blanques són 10 vegades més riques que les negres

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut