El Termcat aprova nova terminologia del bàsquet creada pels oients del Tot gira
El base lituà del Barça Rokas Jokubaitis intenta superar Matthew Strazel, de l'ASVEL Lyon-Villeurbanne
Tot gira

El Termcat aprova nova terminologia del bàsquet creada pels oients del "Tot gira"

La iniciativa de generar llenguatge propi referent al bàsquet a les transmissions de l'Eurolliga del "Tot gira" dona fruits

Actualitzat

Llengua i bàsquet van de la mà des de fa tres anys a les transmissions dels partits del Barça a l'Eurolliga, que es fan a través de la web i de l'app de Catalunya Ràdio.

A partir d'una idea d'Ernest Macià, el narrador dels partits, i amb l'ajuda dels oients, busquen termes i expressions catalanes per descriure accions pròpies del bàsquet que tradicionalment s'han denominat amb la terminologia anglesa. El bàsquet és un esport que va néixer als Estats Units al segle XIX.

La iniciativa, acollida per la Plataforma per la Llengua, es va traslladar al Termcat, el centre de terminologia de la llengua catalana de la Generalitat.

Del llepacèrcols al mat al vol

Les dues expressions que s'han aprovat són "llepacèrcols" per "palomero", el jugador que es queda despenjat de la defensa per intentar fer un contraatac ràpid sense oposició, i "mat al vol" per "alley-oop", expressió anglesa que dibuixa una esmaixada que fa coincidir l'acció de la passada amb el salt i l'esmaixada.

Ara s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat. En altres casos, està pendent d'aprovació.

El Termcat aprova nova terminologia del bàsquet creada pels oients del 'Tot gira'
El portal del Termcat ja inclou l'expressió "mat al vol" (Termcat)

Més mots pendents d'aprovació

En cada transmissió de l'Eurolliga al "Tot gira" Ernest Macià plantejava una expressió relacionada amb el bàsquet perquè els oients fessin les seves propostes.

Altres accions que s'han pogut explicar amb terminologia catalana són: "revisió instantània" per "instant replay", "temps de caixa o faixa" per "clutch time" i "de punta a punta" per "coast to coast".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut