Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Episodi 9: On deixo anar la mà arrenco sang

Actualitzat

Tots els episodis

Després de quinze dies treballant en el reportatge, l'equip del "30 minuts" no havia aconseguint ni cinc minuts útils de filmació. Havien arreplegat informació, però sense pràcticament imatges. Era la segona quinzena de febrer, i la neu gairebé havia marxat. En pocs dies es podria pujar a Tor amb jeep.

Mentre esperaven, l'objectiu de Carles Porta, Pol Izquierdo i Pepe Domènech, va ser trobar el testimoni de càrrec, l'Antonio Gil José.

Primera trobada amb Antonio Gil José

Gil José treballava en un escorxador i això facilitava les coses: només n'hi havia dos a la Seu. Finalment, el van trobar en un bar. Gil José era un home baixet, sense barba però amb bigoti i amb la mirada molt trista. Tenia la mà plena de cicatrius, senyals d'una pila d'anys de feina dura. Era la viva imatge de la solitud i la mala sort. Es van citar al cap d'uns dies a Tor. Gil José volia evitar que la resta del poble el relacionés amb els periodistes tafaners.

Mont, Pinto i personatges dignes de Luis Buñuel

Aprofitant que eren a la Seu d'Urgell, Porta, Izquierdo i Domènech miren de contactar amb Josep Mont i la Marli Pinto. La feina de periodista és així: primer quedes amb el denunciant i després amb els denunciats. No va costar gaire parlar-hi per telèfon perquè tota la premsa local tenia el seu número.

En Josep Mont és un paio estrany. Nascut fa quaranta-set anys a la mateixa Seu d'Urgell, no té professió. Ha fet de contrabandista, de paleta, de comercial, ha tingut una botiga i, sobretot, ha viscut llargues temporades enredant carallots com el Gil José. El Mont té el do de la paraula, és un encantador de serps perdut pel Pirineu que es dedica a captar beneits proposant-los grans negocis, els demana diners per endavant i mai no els els torna.

La parella de Josep Mont és la brasilera Marli Pinto Gomes, també de quaranta-set anys. Una dona amb molt de caràcter, exprostituta, de qui es diu que la busca la justícia de Rio de Janeiro, la seva ciutat natal, per haver matat un policia. A la Guàrdia Civil, però, no els constava que aquella dona tingués cap altre antecedent que la prostitució.

Tots dos vivien junts a la Seu i sovint muntaven espectacles barallant-se al mig del carrer quan estaven borratxos, que era sovint.

L'equip de TV3 va quedar per sopar amb els dos contrabandistes al Mundial, una cafeteria molt coneguda a l'Alt Urgell, sobretot per la fama de ser punt de trobada de contrabandistes amb policies.

Mont i Pinto es van presentar amb una colla d'individus força surrealista. Els personatges de Berlanga, Buñuel, Valle Inclán i les criatures més extravagants de Jesús Quintero són ballarines, al costat del grup. El sopar promet...

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut