Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Solidaris

Dones emmanillades a l'hospital i acusades d'homicidi al Salvador, punt negre de l'avortament

Està prohibit avortar en tots els supòsits, també en cas de violació, i això té unes conseqüències tràgiques per a algunes nenes i adolescents, que decideixen suïcidar-se

Actualitzat

Té 62 anys, 4 filles i una vida marcada per les lluites col·lectives, sobretot en defensa dels drets de les dones. Al Salvador li diuen que empara assassines. Però el que fa Morena Herrera i l'organització que presideix, l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament, és vetllar per la salut i la dignitat de tantes dones obligades a assumir maternitats imposades:

"Al Salvador està prohibit avortar en tots els supòsits arran d'una reforma constitucional del 1998. No està permès encara que la salut de la mare corri perill, encara que el fetus no sigui viable. Tampoc per violació, ni que l'embarassada sigui menor d'edat."

Herrera, que aquests dies ha estat a Barcelona convidada dins del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, sap que les dones no tenen cap opció. I això té unes conseqüències tràgiques per a nenes i adolescents. No són poques les que decideixen treure's la vida davant d'aquest atzucac. Des de fa uns quants anys, el suïcidi per enverinament és la primera causa indirecta de mort materna en adolescents.

La legislació salvadorenya recull que "es reconeix com a persona humana tot ésser humà des de l'instant de la concepció". Es tracta d'un agregat que es va introduir a la Constitució fa més de 20 anys. I que, segons l'activista, s'utilitza com un cadenat per no reformar la llei penal:

"El concepte de 'l'instant de la concepció' és un concepte religiós. En termes científics es diu fecundació. Als grups provida no els importen les criatures. Només volen controlar la capacitat reproductiva de les dones per sotmetre-les socialment."

L'actual govern de Nayib Bukele, autoproclamat dictador del país, és contrari a l'avortament i en parla en termes de genocidi. Morena Herrera, exguerrillera al Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional, fa anys que treballa contra la persecució de les dones que van a l'hospital per un avortament espontani o per un altre tipus d'emergència obstètrica. La llei penal és perversa:

"Les dones que van a l'hospital amb hemorràgies després d'un avortament les acusen de seguida. En alguns casos, l'acusació d'avortament es canvia a la d'homicidi agreujat. I les sentències de presó van des dels 30 fins als 50 anys de presó."

La norma també persegueix el personal mèdic. Les situacions que s'ha trobat als hospitals són abominables:

"Amb la investigació 'Del hospital a la cárcel' vam trobar-nos dones emmanillades a les lliteres de les sales d'emergència."

Morena Herrera, presidenta de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament
Morena Herrera, presidenta de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament (Catalunya Ràdio-Jose Antonio Rodríguez)

Actualment al Salvador hi ha gairebé 200 dones empresonades, 68 amb condemna ferma. D'aquestes, el col·lectiu que lidera Herrera, n'han alliberat 64. El camí per treure-les és llarg i tortuós perquè, tal com explica, s'han de buscar contradiccions a l'expedient, presentar proves noves i convèncer un tribunal que ja ha dictat sentència. Els rostres que acaben entre reixes sempre són els mateixos:

"Empresonen les més pobres, les més vulnerables, les que no tenen eines per defensar-se. Aquestes són les que arriben als hospitals dessagnant-se i són denunciades."

Casos com el de la Karina, condemnada a 30 anys de presó acusada d'avortar després de tenir una hemorràgia. Va aconseguir sortir-ne 7 anys després, gràcies a la pressió del col·lectiu. O de l'Elsy, que va tenir un avortament espontani i la van castigar amb deu anys de presó. El col·lectiu també la va alliberar.

O la història de la Manuela, que va morir a la presó per un càncer pel qual no va rebre tractament. L'activista explica que la Manuela era una dona jove, amb dos fills, que vivia en una zona rural. El seu marit va emigrar als Estats Units i no va tornar. Temps més tard, la Manuela es va quedar embarassada:

"No sabíem si era fruit d'una relació consentida o forçada. Arran d'una caiguda va tenir un part prematur a la latrina de casa seva. Va arribar a l'hospital amb una forta hemorràgia. Allà la van detenir i la van portar directament a la presó."

El 2021 el cas va arribar a la Cort Interamericana de Drets Humans, que va condemnar l'estat salvadoreny com a responsable de la vulneració dels seus drets.

Preocupada per l'onada involucionista que s'està vivint a escala mundial, especialment, assegura, a Centre Amèrica, Morena Herrera és contundent:

"Estem vivint un intent de restauració conservadora. Volen portar-nos al lloc que teníem centenars d'anys enrere. Volen que complim el dret natural i que respectem la família natural. I aquest espai és un lloc d'opressió, de marginació i d'humiliació per a les dones."

Una vida dedicada a l'activisme

L'activisme polític de Morena Herrera comença als 15 anys amb la vinculació al moviment estudiantil. Durant la Guerra Civil s'incorpora com a guerrillera a la Resistència Nacional. Després del conflicte funda "Las dignas", una associació feminista per la llibertat i la vida:

"Ens vam adonar que, tot i que havíem entregat la vida igual que els nostres companys, els nostres drets com a dones continuaven sense ser respectats."

Morena Herrera, presidenta de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament
Morena Herrera, presidenta de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament (Catalunya Ràdio-Mercè Folch)

Herrera alerta que els drets de les dones tenen els peus de fang. Només cal mirar cap al nord, cap als Estats Units –diu- on es podria abolir el dret a l'avortament establert fa mig segle:

"És important no oblidar que, malgrat creure el contrari, els nostres drets no estan assegurats. Quan hi ha una involució democràtica, el primer que s'amenaça són els drets de les dones."

Tot i que han de lluitar contra l'aparell mediàtic del país, que els va en contra, i de patir insults i amenaces, Morena Herrera i el seu col·lectiu continuaran empenyent per despenalitzar l'avortament al Salvador.

ARXIVAT A:
SalutFeminismeDrets humansAvortament
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut