
10 històries positives del 2022
Aquest any hem dit adeu a les restriccions per la pandèmia, Rosalía ha triomfat amb "Motomami" o hem vist com Carla Simón ha situat Alcarràs al món
Aquest 2022 ha sigut un any complicat en molts aspectes. La guerra ha tornat a Europa i ha sacsejat la vida de milions de persones, també la nostra. Malgrat això, us proposem capgirar l'any que s'acaba i recordar algunes bones notícies que també ens ha deixat aquest 2022.
Finals d'etapa, històries humanes de resiliència, èxits internacionals i avenços científics que ens fan creure que la societat també camina cap al futur amb esperança i optimisme.
1. El final de les restriccions de la pandèmia
El 2022 s'acaba amb la normalitat pràcticament recuperada: ens hem tornat a veure les cares, alguns se n'han anat ben lluny de vacances i hem tornat als concerts en directe i els festivals massius. Però l'any començava amb toc de queda, l'oci nocturn estava tancat i les mascaretes eren obligatòries.

Això sí, al març dèiem adeu a la gran majoria de restriccions en bona part gràcies a la vacunació de la població. Una de les mesures més esperades era l'eliminació de les mascaretes als interiors.
2. La resiliència dels refugiats
La guerra d'Ucraïna ha tingut un impacte directe sobre els moviments de població. Prop de 8 milions de persones han hagut de marxat del seu país des que va esclatar el conflicte, segons l'ACNUR.
Malgrat les conseqüències del conflicte armat sobre la població local, Europa s'ha abocat a ajudar les persones que fugen de la guerra i ha obert les portes per rebre les víctimes dels bombardejos.
Una d'elles és l'Anna Litvinovak, una jove ucraïnesa que va sortir del país dos dies després de començar la guerra. Des del febrer viu a Torelló, a Osona.

3. Rosalía, la Motomami catalana
La cantant Rosalía es consolida com una de les estrelles amb més talent a escala mundial i el seu "Motomami" és un dels millors discos a nivell internacional. Era el disc que tothom esperava i el va presentar la matinada del 18 de març d'una manera inèdita, a través de la plataforma TikTok. Setze grans temes que l'ha fet mereixedora de quatre Grammys Llatins, inclòs el de millor àlbum de l'any.
La cantant de Sant Esteve Sesrovires ha acostat la seva música amb la gira "Motomami World Tour", que ha captivat milions de persones i que ha canviat les regles de l'espectacle per sempre.

Quan va arribar el disc, la prestigiosa revista britànica Rolling Stone va qualificar l'àlbum d'obra mestra. Ara, quan la revista fa balanç de l'any, situa l'àlbum "Motomami" com el quart millor disc del 2022.
Mai un àlbum d'un artista català havia arribat tan al capdamunt del cim, fina al punt que Rosalía comença l'any nou sent portada de la revista Rolling Stone.
4. La història del trasplantat número 1.000 del Vall d'Hebron: "Va ser com tornar a néixer"
El 2022 és l'any zero d'Àlex Sánchez, un noi de 13 anys de Polinyà, al Vallès Occidental, que ha tornat a començar gràcies a un trasplantament de cor. Segons va explicar el mateix Àlex, es trobava bé fins que un dia va començar a tenir dificultats per respirar.
Tenia taquicàrdia, dues-centes pulsacions per minut. Després de dues operacions sense millores al Sant Joan de Deu, el van traslladar a l'Hospital Vall d'Hebron. Allà va estar ingressat a l'UCI, el van apuntar a la llista d'espera i al cap dos mesos va arribar un cor.

La donació d'òrgans pot canviar la vida de les persones. Aquest 2022, més d'un miler de pacients han rebut un cor, un ronyó o un pulmó que els ha fet tornar a néixer.
5. Lluc Crusellas, millor mestre xocolater del món
El jove osonenc de 26 anys ha fet història aquest 2022. Nascut a Santa Eulàlia de Riuprimer, ha guanyat el vuitè concurs mundial World Chocolate Masters a París.
Després d'enfrontar-se amb 17 contrincants d'arreu del món va aconseguir captar els 18 experts del jurat. Un jurat que l'ha definit com el símbol d'una nova generació tècnica, creativa i innovadora.

Crusellas va haver de superar dues proves per dia amb l'elaboració d'una escultura gran, una de petita, postres, bombó, snack i "petit four". Tots recordarem una de les creacions més espectaculars: un elefant de 3 metres amb 200 quilos de xocolata.
6. Carla Simón i el seu Alcarràs més íntim
Un altre nom que fa història aquest 2022 és el de Carla Simón. La directora i guionista va guanyar l'Os d'Or de la Berlinale amb "Alcarràs" i, a partir d'aquí, el seu èxit es va disparar a uns nivells inèdits.
Carla Simón s'inspira en la seva infància a Alcarràs, on la seva família cultivava préssecs. Amb "Alcarràs" aconsegueix retratar a la perfecció la pagesia catalana, i ho fa amb dos plusos afegits: actors no professionals i de la terra.

Sembla que "Alcarràs" no té límits: és la gran favorita de cara als Gaudí i també té 11 nominacions als Goya. El seu èxit ha sigut una injecció d'adrenalina i autoestima per a aquest poble del Segrià, per a Catalunya i, especialment, per al cinema en català.
7. Cura funcional de VIH de la pacient de Barcelona
Un equip de l'Hospital Clínic i l'institut de recerca IDIBAPS ha aconseguit la cura funcional d'una pacient de 74 anys amb VIH. La dona, que ha volgut mantenir l'anonimat, fa 15 anys que té el virus suprimit tot i no prendre tractament antiretroviral.
Els investigadors desconeixen per què la pacient és capaç de controlar el virus, però el seu cas obre la porta a nous estudis per oferir una solució a les persones que conviuen amb aquest virus, causant de la sida.

8. Paraplègics que tornen a caminar
Un equip de científics suïssos de l'Escola Politècnica Federal de Lausana han aconseguit que 9 paraplègics tornin a caminar de manera immediata gràcies a una teràpia experimental que combina rehabilitació física amb l'estimulació elèctrica de la medul·la espinal.
El mateix grup de recerca ja ho va aconseguir amb menys persones en anys anteriors, però ara ho tornen a fer i, a més, han identificat els mecanismes subjacents que han fet possible que recuperin i conservin la marxa.
9. Eduard Batlle i la metàstasi del càncer de còlon
Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) encapçalats pel doctor Eduard Batlle han identificat les cèl·lules responsables de la metàstasi en el càncer de còlon.
Aquest avenç és un pas endavant per desenvolupar nous fàrmacs que siguin capaços de neutralitzar aquesta població de cèl·lules i millorar així l'eficàcia de la quimioteràpia.

10. Els Castellers de Vilafranca fan història amb el pilar de 9
El dia de Tots Sants, els Castellers de Vilafranca van carregar per primera vegada a la història del món casteller el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Ho havien intentat vint anys enrere, però es va trencar abans de culminar-lo.
La fita inèdita es va aconseguir en la tercera ronda de la diada, en què els verds van demostrar solidesa des de l'inici fins que l'enxaneta va fer l'aleta.

El castell es va ensorrar durant la baixada, enmig d'una eufòria desfermada de la colla. Tot plegat es va viure en una plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès plena a rebentar, amb 5.500 persones atentes a la fita històrica.