Qui paga les curses ciclistes femenines?

Els organitzadors reclamen ajudes econòmiques, públiques i privades, per arribar al nivell dels homes

Actualitzat

L'explosió de les competicions femenines en el món de l'esport és una evidència. L'exemple dels partits de Champions del Barça omplint el Camp Nou s'ha convertit en un referent on agafar-se.

Potenciar l'esport femení és, a més, el gran repte del Govern en aquests quatre anys de legislatura. Però al mateix temps, darrere d'aquest escenari s'hi amaga un teló de fons molt més cru que s'exemplifica amb la creació de noves curses ciclistes dins del calendari femení.

Les ciclistes en un tram de llambordes de la París-Roubaix 2022 (ASO/Pauline Ballet)

Moment dolç però carregat d'incerteses

Fa dos anys es va disputar la primera edició de la París Roubaix femenina; a finals del mes de juliol d'aquest any tornarà el Tour de França femení organitzat, en aquesta ocasió, per ASO; i, al mateix temps, hi ha la intenció de crear una Milà-San Remo femenina l'any que ve.

L'arbre es va movent i van caient pomes. Però són totes madures? Aquest divendres s'estrena la primera Itzulia Women, la versió femenina de la Volta al País Basc, amb una prova de tres etapes. El seu director, Julián Eraso, explica a "Ràdio Volta" amb quins entrebancs es troben:

"Als organitzadors ens costa assumir canvis i reptes, sobretot quan no tenim la seguretat que es poden fer. En canvi, qui té molta més cintura en aquestes qüestions, són els polítics. Els encanta dir que s'ha de fer ciclisme femení per equiparar homes i dones. Però, i com ho pago jo?"

La Lieja-Bastonya-Lieja té cursa femenina i masculina (LIEGE-BASTOGNE-LIEGE)

Eraso posa la mirada en les curses femenines del nord, com són la Lieja-Bastonya-Lieja o la París-Roubaix, on pràcticament tot el finançament prové d'organismes públics.

A més, el director de la Itzulia i la Clàssica de Sant Sebastià reclama que així com hi ha patrocinadors privats que inverteixen en les proves masculines, ho facin també amb les femenines.

"Les dones han de tenir les mateixes infraestructures que els homes al competir però si no tenim les mateixes ajudes ni els patrocinadors hi posen el mateix... També és aquí on hi hauria d'haver més ajudes institucionals. Però és que ni la mateixa UCI iguala homes i dones!"

La Revolta vol fer el pas però no pot

Eraso afegeix que organitzar una prova femenina suposa gairebé la mateixa despesa que una prova masculina. En aquesta mateixa línia també es posiciona el director i president de la Volta a Catalunya, Rubèn Peris. La prova catalana organitza la Revolta, la versió femenina de la Volta.

"Volem anar evolucionant. L'edició del 2023 ha de ser internacional per acabar transformant-nos en una prova per etapes. Però hem d'anar alerta i no estirar més el braç que la màniga, i fer-ho en funció de les necessitats que es vagin produint"

La Revolta 2022 es disputarà el diumenge 29 de maig a Sant Cugat (VOLTA CATALUNYA)

La tercera edició de la Revolta es disputarà el proper 29 de maig. Hi ha d'altres proves del calendari femení que han aparegut últimament com la Vuelta que aquest any tindrà cinc etapes, o la més antiga i prestigiosa, el Giro d'Itàlia Donne, que tindrà deu etapes.

Anar al contingut