Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

Telefónica recomana canviar la contrasenya del rúter després d'un hackeig massiu

Els experts recomanen el canvi de la contrasenya encara que no ens hagi afectat aquest atac

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

La companyia Telefónica, l'empresa de telecomunicacions amb més clients a tot l'estat, ha anunciat que fa unes setmanes va patir un ciberatac i que li poden haver robat les contrasenyes d'un nombre indeterminat de rúters d'usuaris domèstics i empreses.

Per això, l'operadora ha començat a enviar avui als seus clients correus i cartes per avisar-los que han de modificar la contrasenya del seu rúter per incrementar la seguretat de la xarxa i evitar un accés no desitjat. Al mateix missatge envien un enllaç on es pot fer el canvi de contrasenya.

La carta que Movistar ha enviat als seus clients sobre el hackeig
La carta que Movistar ha enviat als seus clients sobre el hackeig(iStock)

En aquesta carta, Telefónica assegura que entre les dades robades no hi ha les dades bancàries o els noms i adreces dels usuaris. El que sí que els han hackejat són dades tècniques o de configuració d'alguns equips que donen serveis associats al seu número de telèfon fix, com ara el rúter, el descodificador de la televisió, o l'amplificador wifi. Bruno Pérez Juncà, pèrit informàtic forense i cibercoach, adverteix que el problema és greu:  

"Hi ha hagut una esquerda important de seguretat, fins i tot s'han filtrat dades de contrasenyes que la gent ja havia canviat. La contrasenya del rúter s'ha de canviar sempre. I cal canviar-la encara que no haguem rebut l'avís de Movistar."

Juncà ha remarcat que la contrasenya que cal canviar tant sí com no és la del rúter, a banda de la contrasenya del wifi, i que els usuaris de Movistar ho tenen fàcil a través del portal Alejandra. Els consells de Juncà van més enllà d'aquest atac:

"Les contrasenyes són com els calçotets: no s'ensenyen, no s'intercanvien i s'han de canviar sovint."

Després que s'hagi fet públic aquest ciberatac que ha patit Telefónica, Juncà ha recordat que el rúter és la porta d'entrada a la teva xarxa. "Un cop dins, ja pots anar a buscar totes les dades que vulguis", afegeix.

ARXIVAT A:
InternetCiberdelicte
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut