Per què hauries de llegir (o no) "Dones valentes", de Txell Feixas
Malcom Otero, impressionat per aquest retrat que fa la periodista d'una dotzena de dones a l'Orient Mitjà
Al nostre tastallibres, l'editor Malcolm Otero, li ha agradat molt "Dones valentes". Admet que "és un llibre ben escrit, amb sentit, que respon a una idea clara, que et deixa el cor gelat i que també és una mica esperançador".

Txell Feixas Torras ha estat corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Orient Mitjà i les històries que explica són dels anys viscuts a Beirut, però a "Dones valentes" també hi ha relats sobre l'Iraq, Síria, el Kurdistan, Gaza i l'Afganistan.
"Son històries amb nom propi, històries de dones que, a la seva manera, es rebel·len contra els horrors. Una dona que sap que si el seu fill és nena serà una desgràcia familiar; una artista que explica els perills d'avortar (clandestinament) al Líban; la vida d'indigència d'una nena i els seus germans, refugiats sirians; la duresa de la vida de les dones que han tingut fills fruit de violacions per part d'Estat Islàmic; dones que van a la guerra "
Malcom Otero explica que el que més l'ha sorprès del llibre és descobrir que la vida de les dones al Líban "és terrible". En aquest sentit, diu que creia que era un país més civilitzat però que l'ha colpit descobrir que tinguin les criades com a veritables esclaves i que encara existeixin lleis bàrbares. També l'ha esgarrifat descobrir "l'enorme menyspreu de la població cap als refugiats sirians o el perill que suposa ser nena i ser pobre".
"Dones valentes", un llibre dur i colpidor
Per tot això, l'editor creu que és un llibre que emociona i que és molt interessant, un llibre que és feminista però sense teoria.
"Són dones que es resisteixen a la injustícia. No és un feminisme intel·lectual, sinó vital, de pura supervivència. Són dones que lluiten contra la bàrbarie no com a activistes, sinó com a víctimes directes. Tots sabem que a l'Orient Mitjà les dones tenen una vida dura però aquestes històries ens allunyen del que és genèric per entrar a la vida concreta de cadascuna."
L'elegància de Txell Feixas, lluny del sensacionalisme
"Dones valentes" combina la crònica periodística amb una tècnica molt narrativa.
"Cada història és independent i cada capítol és una història nova. No busca el sensacionalisme, no fa servir recursos per commoure't ni grans paraules per fer-ne una gran causa, sinó que va teixint les històries perquè hi entris sense trucs, sense buscar moments lacrimògens. I entres en cadascuna d'elles i cadascuna et deixa pensant sobre el món en què vivim."
Per tot això, Malcom Otero recomana molt la lectura de "Dones valentes": "Emociona i és interessant. Aprens com és el món en altres latituds i et commou veure què és una lluita real, quotidiana. Jo el recomano totalment."