Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

Falten tomàquets de penjar per la calor i l'alt preu del gas a Europa

L'alt preu del gas ha minvat les importacions des del centre d'Europa perquè no s'ha encès la calefacció als hivernacles

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar

Potser t'ha passat que en les últimes setmanes has anat a la fruiteria de confiança o al mercat i no hi has trobat tomàquets de penjar. Potser buscaves tomàquets per amanida i tampoc n'has trobat, o potser els has localitzat però a uns preus fora de mida.

Per què falten tomàquets als comerços?

El cert és que l'escassetat de tomàquets és real i té diverses explicacions. Segons Francesc Llonch, director general de Gavà Grup, un dels principals majoristes de tomàquets de Catalunya, un dels motius és la crisi del gas a Europa arran de la guerra a Ucraïna:

"Importem tomàquets de Bèlgica, França o els Països Baixos perquè aquí no en produïm prou, però aquest any a centreeuropa no han encès la calefacció dels hivernacles pels alts preus del gas. Això ha contribuït a la mancança i la pujada de preus dels productes d'horta."

Des d'Unió de Pagesos, Carles Vicente explica que hi ha altres motius relacionats amb el clima i el preu que es paga al pagès:

"El fred primerenc abans de l'estiu i després les calorades han fet malbé moltes plantes. A banda, molts pagesos també poden haver decidit plantar més perquè els paguen poc per aquests tomàquets."

Segons Vicente, el tomàquet de penjar pot ser un primer senyal perquè és un producte que exigeix molta mà d'obra i molta despesa i potser els pagesos han decidit no invertir-hi tant com altres anys.

Tot i això, des de Gavà Grup, Francesc Llonch assegura que els tomàquets no són l'únic que falta, sinó que l'escassetat afecta també altres productes d'horta com el carbassó, el pebrot o l'albergínia, que han pujat molt de preu.
 

La mancança es podria resoldre a finals d'octubre

Afortunadament, aquesta escassetat de tomàquets i altres productes de l'horta podria ser puntual i quedar resolta a finals d'octubre o a principis de novembre. El perquè l'explica Carles Vicente:

"L'horta reacciona ràpid. En 60 o 70 dies una planta ja és productiva. Si s'ha plantat a finals d'agost o principis de setembre, cap al novembre ja podem tenir més producte."

Francesc Llonch, per la seva banda, remarca que la tendència que marca el canvi climàtic també és clara. Amb les altíssimes temperatures dels estius, que es multipliquen als hivernacles, el moment de plantar es va retardant i això pot generar canvis en el mercat.

A més a més, considera que el model de portar productes d'hivernacle del centre d'Europa on cal posar la calefacció als tomàquets es pot estar acabant amb els efectes que això pot comportar per l'abastiment i pel sector.

ARXIVAT A:
Medi ambientAgricultura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut