Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

Una injecció per combatre l'obesitat?

Aconsegueixen fer baixar de pes ratolins amb una injecció de nanopartícules naturals que actuen com a vehicle per fer arribar fàrmacs al cervell

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un dels grans reptes per trobar un tractament contra l'obesitat, malaltia que afecta 650 milions de persones a tot el món, és poder actuar sobre els mecanismes que regulen la patologia en el cervell, en la zona de l'hipotàlem.

Es tracta d'una missió complicada ja que aquesta àrea està ubicada en una autèntica caixa forta, el crani, i a més qualsevol fàrmac que hi vulgui arribar ha de traspassar un sofisticat mur de seguretat, la barrera hematoencefàlica.

L'alternativa a actuar sobre el cervell són els tractaments basats en dietes, poc eficaços, o en últim terme la cirurgia, que té importants efectes adversos.

Per tot plegat, trobar un tractament eficaç que pugui arribar fins al cervell i que es pugui aplicar a la majoria de la població obesa és un des reptes biomèdics més rellevants en aquests moments. 

El repte de la recerca contra l'obesitat és trobar un fàrmac que pugui arribar al cervell

Petites molècules que poden arribar al cervell

Qualsevol teràpia efectiva contra l'obesitat passa per arribar a l'hipotàlem i actuar sobre els factors cerebrals relacionats amb les ganes de menjar.

Ara, el grup de neuroobesitat de la Universitat de Santiago de Compostel·la  ha aconseguit portar un medicament a l'hipotàlem utilitzant com a vehicle unes nanopartícules naturals. Aquestes nanomolècules porten un gen modificat que és el que arriba al cervell i inhibeix l'acció de la proteïna AMPK, vinculada a l'obesitat.

Els resultats en ratolins han estat encoratjadors, com explica Miguel López, cap del projecte, ja que aquesta nanotecnologia ha aconseguit el seu objectiu d'arribar fins a l'origen cerebral de l'obesitat. 

"Són unes nanopartícules que les cèl·lules produeixen de manera natural i són tan petites que poden passar les barreres fisiològiques i burlar el peatge que posa el cervell a qualsevol molècula que vulgui entrar-hi."

Les nanopartícules de l'estudi actuen com a vehicle de fàrmacs contra l'obesitat

Menys pes fins i tot menjant molts greixos

L'estratègia, publicada a Nature, l'han assajada en ratolins obesos i han comprovat que després del tractament baixaven de pes malgrat continuar amb una dieta molt alta en greixos.

"Hem aconseguit que animals molt obesos perdin pes de manera molt significativa, de manera mantinguda i curiosament de manera independent a la ingesta. Els animals que eren molt obesos continuaven ingerint una dieta molt alta en greix, un 60%, i malgrat això perdien pes."

La nova estratègia es basa en petites molècules naturals que poden traspassar la barrera hematoencefàlica

Només una injecció i sense efectes secundaris

Un altre resultat positiu de l'estudi és que la nova estratègia no només representa un abordatge molt innovador i efectiu contra l'obesitat, sinó que, a més, actua sense els efectes secundaris dels tractaments actuals, basats sobretot en la cirurgia.

"Als animals se'ls administrava una petita injecció i això els feia aprimar-se. No va ser necessària en cap moment cap tipus de cirurgia. Només una injecció perifèrica de poc volum i sense cap efecte associat."

L'equip de Miguel López ha aconseguit revertir l'obesitat en ratolins malgrat mantenir-los en una dieta alta en greixos

La recerca, que s'ha fet en col·laboració amb la Universitat d'Angers, a França, i amb el suport del programa CaixaResearch,  pot significar en el futur un pas important cap a un abordatge més efectiu de l'obesitat en humans, però també pot servir per tractar altres patologies que tenen el seu origen en zones concretes del cervell. 

Per saber-ne més:

La cirurgia bariàtrica millora la salut a llarg termini dels pacients amb obesitat però sense altres malalties associades.
Ho demostra un estudi de l'Hospital del Mar, el primer fet a l'Estat. Aquests investigadors van veure que els pacients amb obesitat però sense altres patologies després de la cirurgia milloraven els seus nivells de colesterol, glucosa, triglicèrids i indicadors de fetge gras i aquests paràmetres continuaven baixant cinc anys després de la intervenció.

Una forma de la vitamina B3 actua com a crema greixos i protegeix contra l'obesitat. 
Aquesta substància, la nicotinamida, ha aconseguit que ratolins no s'engreixin tot i alimentar-se amb una dieta rica en greixos saturats. És el resultat d'un estudi d'investigadors de l'Hospital de Sant Pau, de l'Institut de Recerca de Sant Pau i del CIBERDEM que ha analitzat el paper de la nicotinamida en l'increment de pes corporal. El que han vist és que protegeix contra l'acumulació de greix i, a més, com és una substància natural no té efectes adversos i podria representar una estratègia terapèutica efectiva contra l'obesitat.

L'exposició a pesticides durant l'embaràs augmenta el risc d'obesitat a l'adolescència.
Investigadors d'IsGlobal han demostrat que l'efecte dels contaminants mentre el fetus s'està formant també determina més risc de desordres cardiometabòlics i pressió més alta durant l'adolescència.
Els resultats de la recerca van demostrar que hi ha relació entre l'exposició a pesticides durant l'embaràs i l'índex de massa corporal més alt sobretot en el cas de l'hexaclorobenzè, una substància utilitzada com a fungicida. 

La poma et recomana...

L'obra explica de manera planera i amb humor els principals principis de la física quàntica

Aquesta setmana us proposem el llibre "Cómo explicar la física cuántica con un gato zombi", del col·lectiu de divulgadors científics Big Van, per acostar les nocions bàsiques de la física quàntica a infants i joves a partir dels 12 anys.

L'obra explica de forma amena i planera principis tan complicats com la dualitat quàntica, l'antimatèria o el principi d'incertesa. Com si fos una història d'aventures, reuneix dos adolescents, una gata de carrer i un científic peculiar en una trama plena d'humor i farcida d'experiments, taules explicatives i exemples que ens fan entendre una mica millor el funcionament del món microscòpic.

Un llibre adreçat al públic infantil i juvenil, però que pot agradar a tothom i pot ser útil per a tots aquells que vulguin submergir-se per primera vegada en el complex univers de la física quàntica. 

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut