Descobreixen com prevenir la leucèmia més prevalent entre els infants
Un estudi en ratolins d'investigadors del CSIC descriu una via per impedir que les cèl·lules precanceroses acabin provocant una leucèmia limfoblàstica aguda, el càncer infantil més freqüent
Es calcula que fins al 5% d'infants sans neixen amb alteracions genètiques en les cèl·lules B que poden afavorir que desenvolupin una leucèmia limfoblàstica aguda. Aquestes mutacions es troben en el gen PAX5 però per elles soles no desencadenen la malaltia. Calen altres canvis genètics secundaris perquè es generin aquests càncers de la sang. I aquestes mutacions secundàries podrien estar causades per un estrès immunitari, és a dir, una reacció del sistema immunitari com a reacció per exemple a determinades infeccions. Estudiar aquestes altres mutacions és, doncs, molt important per veure si es pot prevenir la malaltia en les persones que tenen predisposició genètica a desenvolupar-la.

Estudi preventiu
Científics del Centre d'Investigació del Càncer-CSIC (CIC-IBMCC), de l'hospital St. Jude Children's Research de Memphis, als Estats Units, i de Novartis han fet un estudi des d'un enfocament preventiu dirigit a aquestes mutacions secundàries del gen PAX5, imprescindibles perquè es desenvolupi la leucèmia. L'objectiu era impedir aquests canvis de manera que, encara que hi hagi predisposició genètica, no es generi la malaltia.
El responsable de l'estudi, Isidro Sánchez-García, del Centre d'Investigació del Càncer (CSIC-Universitat de Salamanca), explica que un dels descobriments importants que han fet ha estat demostrar que dels infants amb la mutació que els predisposa a tenir leucèmia només desenvolupaven la malaltia els que estaven exposats a immunoestrès.
"Només alguns dels infants amb predisposició genètica exposats a infeccions o a tractaments amb antibiòtics desencadenen la malaltia, i això suposa que si una infecció és el detonant de l'aparició de la leucèmia en aquests infants, la malaltia es pot prevenir."

Per intentar trobar una estratègia i prevenir la leucèmia el que han fet ha estat subministrar a ratolins que tenien també la mutació en el PAX5 un fàrmac, el Ruxolitinib, i han vist que podia evitar les mutacions secundàries i també eliminar cèl·lules B preleucèmiques sense afectar les cèl·lules sanes. És a dir, Sánchez-García conclou que podien evitar l'aparició de la patologia.
"Si de manera temporal durant poc temps tractem ratolins sans però que tenen la mateixa predisposició genètica que la dels infants, centrada en el gen PAX5, podem impedir que desenvolupin la malaltia a llarg termini, encara que hi hagi immunoestrès."
L'estudi demostra que la leucèmia infantil es podria prevenir si s'evita l'aparició de les mutacions secundàries causades per infeccions. De fet, dels 29 ratolins tractats amb el fàrmac només un va desenvolupar la malaltia. En canvi, dels 34 ratolins exposats a infecció que no van rebre el tractament 8 van tenir leucèmia.
Resultats esperançadors d'un tractament molt segur
La leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B és el càncer infantil més freqüent i la principal causa de mort per càncers pediàtrics. Cada any se'n diagnostiquen 350 casos nous a l'Estat. Dos de cada deu infants no aconsegueixen superar la malaltia i la resta tenen efectes secundaris de diferent grau durant tota la vida a causa de l'agressivitat dels tractaments.
Per això els resultats de l'estudi són molt esperançadors, opina el doctor Sánchez-García.
"Realment obre un raig de llum en el camp de la prevenció perquè podrem prevenir el desenvolupament de la malaltia en persones amb predisposició genètica."

Els responsables de l'estudi destaquen també la importància que a més el tractament sigui molt poc agressiu.
"Per primera vegada s'impedeix el desenvolupament de la malaltia amb un tractament temporal, molt poc agressiu, que específicament elimina les cèl·lules premalignes, o sigui, que quasi no té toxicitat."
La teràpia podria ser una realitat d'aquí 4 o 5 anys
El següent pas serà fer més estudis per precisar exactament la dosi i el temps d'administració, però el fet que es tracti d'un fàrmac que ja es comercialitza podria facilitar l'aplicació en pacients.
"És un fàrmac ja aprovat per a altres tipus de càncer infantil i altres malalties immunitàries en humans, i per tant no ha de ser gaire complicat utilitzar-lo."
Aquests investigadors volen continuar estudiant si aquesta estratègia que han utilitzat per analitzar la predisposició genètica a la leucèmia es podria estendre també a altres mutacions que provoquen altres malalties.
Per saber-ne més...
Identifiquen un gen determinant en la leucèmia limfocítica crònica, la més comuna entre els més grans de 60 anys.

Segons aquesta investigació del CSIC, més del 82% dels pacients amb aquesta malaltia tenen nivells alts d'expressió del gen RRAS2, i com més gran és aquesta expressió més agressiva és la leucèmia que pateixen.
El director de la recerca, Balbino Alarcón, destaca la importància del descobriment perquè converteix aquest gen en un biomarcador de la leucèmia limfocítica crònica.
"La proteïna codificada per aquest gen pot ser una diana clau per a la generació de nous fàrmacs eficaços en el tractament d'aquesta malaltia."
La teràpia CAR-T de l'Hospital Clínic contra la leucèmia, considerada tractament prioritari per l'Agència Europea de Medicaments.

L'Hospital Clínic de Barcelona és la primera institució acadèmica que ha aconseguit aquesta designació que permetrà accelerar l'avaluació del CAR-T Ari-0001 del Clínic. La teràpia consisteix a modificar els limfòcits T del pacient perquè tinguin la capacitat d'atacar les cèl·lules tumorals. En el cas del CAR-T ARI-0001 el desenvolupament va partir d'un anticòs creat a l'hospital fa més de 30 anys al qual es va trobar una nova aplicació.
Un projecte de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras vol utilitzar immunoteràpia CAR-T contra el sarcoma d'Ewing.

El sarcoma d'Ewing és el segon sarcoma d'ossos o teixits tous més freqüent en infants i adults joves i només el 30% dels afectats sobreviuen cinc anys després del diagnòstic si han desenvolupat metàstasi. Fins ara no havia estat possible desenvolupar una teràpia de cèl·lules CAR-T contra aquest sarcoma perquè molts dels antígens que genera són els mateixos que els de les cèl·lules sanes. Ara aquests investigadors han identificat 3 antígens específics i han desenvolupat un mitjà per dirigir-se només a les cèl·lules canceroses que els expressen.
La Poma et recomana:
La recomanació d'aquesta setmana és un llibre que reflexiona sobre com l'estat espanyol va lluitar contra l'epidèmia de grip de principis del segle passat.

"La gripe española 1918-1919", de la metgessa i catedràtica d'història de la ciència María Isabel Porras Gallo, analitza la resposta que el sistema polític i de salut va donar a la gran epidèmia de grip, considerada la crisi epidèmica més mortífera del segle XX. La seva tesi és que la lluita contra la infecció va transformar la societat en molts sentits durant dècades però que les propostes de reforma que es van fer llavors, tant sanitàries com socials, no es van arribar a materialitzar mai. I conclou que es va perdre una gran oportunitat per fer front a futures pandèmies, com la de la covid-19.
- ARXIVAT A:
- Catalunya RàdioSalutCiència