Manual del bon boletaire
Guia de les bones pràctiques per trobar bolets, de la mà de Jaume Carles, expert boletaire i blogger
Manual del bon boletaire
La nit dels ignorants 3.0

Manual del bon boletaire

Guia de les bones pràctiques per trobar bolets, de la mà de Jaume Carles, expert boletaire i blogger

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La passió pels bolets està molt arrelada a casa nostra i una nova mostra són les cues de cotxes a la muntanya durant els caps de setmana i ponts dels mesos de tardor i hivern.

El confinament i la limitació de la mobilitat ha empès moltes persones a fer sortides de proximitat, a buscar el contacte amb la natura per descobrir l'entorn. Però ho podrà sostenir el territori?

Si volem continuar gaudint d'anar a buscar bolets i de menjar-ne, cal que tothom aprengui a anar i respectar el bosc, perquè tinguem bolets i paisatge per molts anys. En aquest sentit, poden ser molt útils els consells que ens ha donat a "La nit dels ignorants" en Jaume Carles, informàtic jubilat, que, si n'hi hagués, tindria el títol de "mestre boletaire", i autor del blog "El món dels bolets".
 

Anem a buscar o a caçar bolets?
Anar a caçar bolets és un barbarisme. Perquè caçar significa anar a acaparar. Els bolets, en canvi, es busquen i es troben, no es cacen.

Manual del bon boletaire
 

Hi ha queixes pels boletaires que deixen els boscos trinxats
De boletaires i de caçadors n'hi ha hagut tota la vida però sabien respectar el bosc. No pots anar a buscar bolets i aparcar el cotxe a la pineda sota els arbres. Després deixen les restes de l'esmorzar, si beuen una ampolla de plàstic la deixen allà quan marxen, i remenant amb pals es malmet el miceli, que és l'element principal del fong. Per anar a buscar bolets se n'ha de saber i per saber-ne se n'ha d'aprendre.

 

Hi hauria d'haver llicències?
Hi ha regions d'Espanya o de Catalunya on hi ha llicències. L'altra possibilitat per la qual opten en alguns indrets és que se sancioni si es malmet el bosc. 

Com s'explica la passió de la gent pels bolets?
Són els éssers més enigmàtics, a cavall entre el món vegetal i l'animal. Són importants per molts motius, els bolets i els fongs. No tots els bolets són grossos, com els rovellons, sinó que n'hi ha de microscòpics, com el llevat de la cervesa i els destructors de la fusta, que destrueixen la fusta la trituren al bosc i fan que no s'acumuli perquè, si no, no podríem ni caminar. 

Manual del bon boletaire
 

Com podem saber si un bolet és comestible? 
És fals que si ennegreixen els alls en bullir-lo o si ennegreixen els coberts de plata siguin dolents. El rossinyol, que és comestible, els torna negres... i l'amanita no ennegreix la plata ni l'all.

 

Serà una bona temporada per recol·lectar bolets?
Sembla que sí. Però recordeu de cuidar el bosc i els bolets. Important, no posar-los dins d'una bossa de plàstic perquè no es barregin amb els cucs, i amb la terra... Per anar a buscar bolets s'ha de portar un cistell!
 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut