Desmuntem 10 mites sobre nutrició
Fruita abans dels àpats, sucs casolans, millor la mel que el sucre... Mites alimentaris que cal desemmascarar!
Desmuntem 10 mites sobre nutrició
Estat de Gràcia

Desmuntem 10 mites sobre nutrició

Fruita abans dels àpats, sucs casolans, millor la mel que el sucre... Mites alimentaris que cal desemmascarar!

Adam Martín
TEMA:
Salut
Desmuntem 10 mites sobre nutrició

1. Els ous blancs són millors que els morenos

No és veritat; nutricionalment són idèntics. La diferència de color té a veure amb la raça de la gallina.

2. Només es poden menjar dos ous la setmana

Fals. Avui sabem que el colesterol present als aliments no contribueix de manera decisiva a l'excés de colesterol al cos (tret d'aquelles persones amb problemes familiars d'hipercolesterolèmia). Per tant, podem menjar-nos un o dos ous cada dia sense problema.  Això sí, millor ous del zero (ecològics) o de l'u (de pagès), per no contribuir al patiment animal.

 

3. El sucre moreno / mel / xarop d'atzavara és més sa que el sucre blanc

Aquestes alternatives tenen el mateix efecte metabòlic que el sucre blanc i, tot i que aporten alguns nutrients més, la quantitat és tan insignificant que no justifica el canvi (ni la despesa extra). Des del punt de vista de la salut, el millor és reduir o eliminar els sucres afegits en general. Ara, si t'agraden més pel sabor, endavant les atxes, però tenint en compte que no són alternatives més sanes.

4. Amb edulcorants és més sa

Els edulcorants són segurs, però no són més sans. Poden ajudar a reduir la ingesta de sucre, que conté calories buides, però no ajuden a reduir la necessitat de dolç, que és el més important i el que cal controlar. A més, alguns estudis apunten que poden fer malbé la microbiota intestinal. Ara bé, si has de triar entre sucre i edulcorant, tria edulcorant com a primer pas per eliminar el sabor dolç afegit als aliments.

5. Menjar massa fruita engreixa

Fals! Tots els estudis seriosos ens diuen que hi ha una relació forta entre el consum de fruita i la pèrdua de pes. Això sí, la fruita s'ha de prendre sencera, no en suc.

 

6. La fruita no es pot menjar després dels àpats

Un altre mite que no té ni cap ni peus. A algunes persones se'ls posa malament la fruita després dels àpats, però la immensa majoria no tenim aquest problema. De fet, alguns enzims d'algunes fruites ajuden a millorar la digestió de les proteïnes.

A més, la fruita no fermenta a l'estómac perquè l'ambient àcid ho impedeix.


7. Els sucs casolans són sans

No és veritat. Quan convertim una peça de fruita en un suc en separem la fibra i els sucres que conté es metabolitzen molt més ràpid, cosa que no interessa.

Ara bé, si el conjunt de la dieta és correcte no passa res si prenem suc casolà, però tampoc el necessitem. Les dades ens diuen que al nostre país no tenim problemes de dèficit de vitamines, però si malgrat això ens preocupa el tema de les vitamines, mengem la fruita sencera i més verdures.

8. Si no menjo superaliments no segueixo una dieta sana

Els superaliments no existeixen; només existeix la dieta adequada i la que no. Si no mengem bé, cap superaliment ho corregirà; si mengem bé, no ens calen superaliments. Per tant, no cal fer la despesa extra. Ara bé, si la butxaca ens ho permet, no passa res si afegim algun mal anomenat superaliment als àpats: n'hi ha que són molt bons i alguns poden tenir interès nutricional extra, però sempre dins del context d'una bona dieta.

 

 

9. Sense gluten és més sa

No i no: només és més sa si ets celíac o pateixes algun tipus d'intolerància al gluten. A més a més, alguns estudis diuen que evitar el gluten pot ajudar a millorar determinades malalties autoimmunes, com tiroïditis de Hashimoto. Tret d'aquests tres casos, el gluten no fa mal a ningú. Dit això, també cal saber que es pot viure perfectament bé sense menjar cereals que continguin gluten, però tenint en compte que quan restringim aliments ens hem d'informar correctament per evitar deficiències.

 

10. La fruita seca engreixa

Tot el contrari: una ingesta adequada de fruita seca pot ajudar en dietes per aprimar-se perquè aquests aliments generen més sacietat i això fa que ingerim menys calories al llarg del dia. A més, la fruita seca conté nutrients molt interessants.

 

ARXIVAT A:
Salut

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut