Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Tornar a Catalunya després de 10 anys a La Palma: la història de la Vanessa

Va anar a viure a l'illa per amor, després es va enamorar de l'entorn, però l'erupció del Cumbre Vieja la va fer marxar de casa i tornar a casa de la seva mare

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Carreras

Redactora d'"El matí de Catalunya Ràdio" i copresentadora del "Catalunya migdia"

@MartaCarreras_
Actualitzat

La Vanessa Sancho ha viscut durant 10 anys a l'illa de La Palma. Hi va anar a viure per amor, després es va enamorar de l'illa, de la seva natura i de les estrelles. Vivia al barri de la Bombilla, damunt la lava de l'erupció del 1949. El passat 19 de setembre va tancar la porta de casa seva i va marxar sense saber si hi podria tornar.

La Vanessa explica que ja s'esperava l'erupció. Feia dies que notava eixams sísmics, així que va escoltar la xerrada d'evacuació i es va preparar una motxilla amb quatre coses per poder marxar al moment del desastre. Res la podia haver preparat pel que va sentir a l'abandonar casa seva.

"Inicialment no tens la consciència del que suposa un volcà. T'esperes que si has de sortir de casa serà per poquets dies, el que no t'esperes és que vagi a afectar-te tan directament."

Aquell matí va regar les plantes. Al cap d'uns dies estarien cobertes de cendra.

"Tanques la porta amb la consciència clara que no saps quan tornaràs ni si tornaràs."

Els primers passos van ser anar a casa la seva exparella, separats des de fa poc temps. Allà va tenir temps per avaluar la situació. A La Palma hi tenia amics, però no familiars, els projectes de feina anaven caient i la seva llar ja no hi era.

Rius de lava baixen del Cumbre Vieja en direcció al mar
Rius de lava baixen del Cumbre Vieja en direcció al mar (Reuters) (Reuters)

La Vanessa va decidir tornar a Catalunya, a casa de la seva mare. Començar de zero aprofitant el "cop de peu al cul". Ho preferia a la incertesa de no saber quan podria tornar.

Avui en dia encara segueix pendent del que passa a l'illa.

"Jo encara estic morint."

La Vanessa no es veu amb cor de pensar en el futur.  

L'erupció del Cumbre Vieja ja és la més gran dels últims 500 anys, amb una afectació de 753,8 hectàrees. El 17 d'octubre s'havien evacuat 7.000 persones i registrat 3.000 terratrèmols, molts d'ells superiors als 4 graus d'intensitat. El volcà ha destrossat 1.835 edificis, la majoria habitatges, però a poc a poc s'intueix una tornada a la normalitat. Després de 4 setmanes sense anar-hi, 4.600 alumnes han tornat a l'escola. Tot i això, l'activitat volcànica no dona senyals de frenar i després de cinc setmanes des de l'erupció, suma una nova colada que amenaça d'arribar al mar.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut