Temporers, el conflicte no resolt: "Estem cansats de viure com a esclaus"
200 persones fa gairebé un mes que fan vida al carrer per poder treballar en la campanya de la fruita. Escoltem el testimoni d'Osmane Diouff, Adama Dembele i Serigne Mbengue
Temporers, el conflicte no resolt: "Estem cansats de viure com a esclaus"
El matí de Catalunya Ràdio

Temporers, el conflicte no resolt: "Estem cansats de viure com a esclaus"

200 persones fa gairebé un mes que fan vida al carrer per poder treballar en la campanya de la fruita. Escoltem el testimoni d'Osmane Diouff, Adama Dembele i Serigne Mbengue

Pau Bartrolí Claramunt
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

En plena onada de protestes contra la violència racial als Estats Units, el debat sobre el racisme reapareix a Catalunya. Fa gairebé un mes que unes 200 persones dormen al carrer de Lleida per poder treballar en la campanya de la fruita. Una situació alarmant que el futbolista del Mònaco Keita Baldé i altres activistes implicats en la recerca d'espais han denunciat com a racista. Els agricultors, però, alerten que el problema va més enllà de la fruita i demanen que no s'estigmatizi el sector.

Trepitgem els camps d'arbres fruiters i el casc antic de Lleida per explicar la situació amb què es troben els temporers 

Temporers de Lleida
 

Serigne Mbengue arriba de treballar. Dorm al carrer, al centre de Lleida

"Hem preparat menjar. En Keita cada setmana ens envia diners. Acabo de parlar amb ell i m'ha dit que aquesta setmana ja està pagada. Diners per trobar un lloc per dormir, n'hi ha, però persones que te'l donin, no n'hi han, perquè hi ha racisme."

"No demanem almoina. Volem pagar on vivim perquè volem llibertat. No volem que ens facin fora del llit a les 8 del matí amb un entrepà de cinc dies o una magdalena de set dies. Estem cansats de viure com a esclaus, això s'ha acabat. Volem anar tranquil·lament a la feina, tornar i dormir"

Temporers de Lleida
 

Osmane Diouff aconsegueix treballar malgrat no tenir papers

"Sempre m'he buscat la vida a tot arreu. Treballo a Jaén, quan acabo vaig a Huelva, després Lleida i quan acabo a Logronyo. I després Jaén un altre cop."

"Vam arribar a Espanya amb patera per buscar-nos la vida i amb molt de patiment. Només Déu ens pot ajudar, en tots els sentits."

Temporers de Lleida
 

Adama Dembele té papers des del 2013. Ve de Mali i treballa en una explotació

"Com pot ser que un policia blanc mati un negre? Aquí també m'he trobat amb racisme. Deixeu treballar la gent que arriba aquí. Si una persona que arriba no treballa, com pot tenir diners per viure?"

Temporers de Lleida
 

Gemma Casals és la portaveu de la plataforma Fruita amb Justícia Social. Denuncia que la Covid-19 ha agreujat les condicions dels temporers.

"Dormir al carrer costa diners. Han de pagar a algú perquè els guardi els cartrons o els matalassos perquè, si no, els serveis de neteja se'ls enduen."

 "Tot el que ha fet el nou govern tripartit de la Paeria és posar un Poly Klint, però això no soluciona els temes d'higiene i poder dormir i descansar bé."

Casals assenyala responsables

"Si hi ha l'obligació de donar l'allotjament, com pot ser que Inspecció de Treball no vinculi mai contractes de treball amb allotjament?  Hi ha pagesos que estan oferint allotjaments, però molts d'altres no. I això, en bona part, és degut a l'entrada d'empreses de treball temporal que s'ocupen del personal. Catalunya necessita un nou model agrari."

Temporers de Lleida
 

L'Ajuntament de Lleida se sent sol en la recerca de solucions

Quina és la solució per acabar amb la precarietat dels temporers que arriben al Segrià? L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, es mostra dur amb el govern espanyol

"Ens trobem sols, l'administració de l'Estat no ha exercit cap tipus de control en els desplaçaments. Són els grans absents."

"Tenir els papers és una cursa d'obstacles. Perquè una persona obtingui papers ha de tenir tres anys de contracte d'un any a jornada completa i amb un sou superior al mínim interprofessional. Sembla més aviat un obstacle perquè no hi puguin accedir."

"La maula de les empreses de treball temporal és la que a mi em genera més preocupació. No estem segurs que totes les ETT assumeixin el compromís de facilitar allotjament i alguns dels collidors queden penjats entre la ETT i la persona que els dona feina, i es queden sense l'allotjament al qual tenen dret."

Temporers de Lleida
 

La pagesia de Lleida demana que no s'estigmatitzi el sector

El president de l'Agrupació Agrària de Joves Agricultors, Pere Roquer, lamenta la situació, tot i que assegura que la realitat de les persones que dormen al carrer és un problema social que va més enllà del sector agícola. 

"S'està creant l'estigma que a Lleida els pagesos som racistes i esclavistes, i això no és veritat. Nosaltres aportem 30.000 llocs de treball. Un dels sectors que aguanta el PIB és el sector agrari. Demanem que es deixi de criminalitzar el sector productor d'aquest país."

"Desgraciadament, a Lleida dormen persones al carrer el mes de desembre i el desembre no tenim fruita a Lleida. Això és un problema social que no ve derivat de la fruita. La fruita el que està fent és atraure molta gent que, desgraciadament, s'havia quedat sense feina."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Agricultura

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut