Sant Jordi diferent, però Sant Jordi
Sant Jordi diferent, però Sant Jordi
Sant Jordi diferent, però Sant Jordi. Per Laura Rosel
Parada a l'exterior de la llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil Casa Anita al barri de Gràcia de Barcelona durant el Sant Jordi d'estiu. Imatge del 23 de juliol de 2020
ANÀLISI

Sant Jordi diferent, però Sant Jordi

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Falten tres dies per a Sant Jordi. La festa més bonica, la més nostrada. Castigada, també, com tota la resta, pel coronavirus. L'any passat no hi va haver Sant Jordi. Estàvem confinats. Llibreries, editorials i floristeries se les van empescar com van poder per fer arribar a les cases llibres i roses, en format físic o virtual. Un Sant Jordi trist, atípic, que es va mirar de ressuscitar al juliol, sense un resultat per tirar coets.

Aquest 2021, Sant Jordi torna. És un gran titular. El coronavirus continua travessant tots els aspectes de les nostres vides, però sí que hi haurà Sant Jordi. No serà com era abans de la pandèmia, com el volem; però tampoc serà com l'any passat.

Fa un any, els llibres els rebíem a casa i els autors firmaven per encàrrec. Ara podem voltar per les llibreries i hi ha autors que fins i tot firmen a través d'un braç robot: en la distància, però en directe.

Aquest any sí que tenim Sant Jordi. Descentralitzat, a l'aire lliure, de més d'un dia i amb control i ordenat. Hi haurà parades al carrer, davant de les botigues, espais perimetrats per a les signatures d'autors, circuits per evitar aglomeracions... Molts espais estaran actius ja a partir de demà dimecres per esponjar les visites i algunes llibreries estan notant com les vendes s'avancen i això els permet esponjar l'afluència de públic.

La recuperació de la diada del llibre i la rosa, encara que no sigui en plenitud, és un bon símptoma. Anem recuperant la respiració, les constants vitals de la nostra vida en societat, la nostra vida cultural i la nostra vida al carrer. És un bon estímul, també, aquest Sant Jordi que torna. L'esforç perquè les roses i els llibres tornin al carrer ha estat gran. I confirma la cultura com un bé essencial, imprescindible per a la salut de tots. Es respiren aires de Sant Jordi i això fa molt temps que no passava.

Anar al contingut