Multitud de gent passejant per la Barceloneta
Multitud de gent passejant per la Barceloneta (EuropaPress)
El matí de Catalunya Radio

Saltar-se la quarantena i massa vida social: les claus de l'explosió de contagis

Experts de diferents àmbits analitzen en quina situació ens trobem i què ens ha conduït a aquest repunt de casos de Covid-19

Berta Boter Carbonell Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els casos de Covid-19 no paren d'enfilar-se. Amb una velocitat de transmissió (Rt) superior a 3 i un risc de rebrot aproximant-se als 200 punts, els experts alerten que es tracta d'una situació descontrolada que cal redirigir com abans millor.

Aquest dimarts el Procicat ha anunciat noves mesures per poder aturar el repunt de casos de coronavirus. Entre elles, el tancament de l'oci nocturn a l'interior i l'obligació de fer tests d'antígens a aquelles activitats amb més de 500 persones. Són mesures que afecten uns sectors concrets, que ja portaven mesos tancats. Però n'hi ha prou? O hi ha més coses que s'haurien de controlar?

Les quarantenes al punt de mira

L'augment de casos es veu reflectit als centres d'atenció primària (CAP) que tornen a estar gairebé desbordats. Un dels problemes amb què es troben els responsables de Salut és que no es compleixen les quarantenes.

Ariadna Mas, adjunta de direcció d'Atenció Primària de l'Institut Català de Salut, adverteix que hi ha molta gent a qui se'ls fa la prova, dona negatiu i decideix saltar-se la quarantena:

"Pot passar que avui siguis negatiu i demà positiu. Encara que tinguis una PCR negativa, si ets contacte estret, és possible que encara estiguis en període d'incubació i no hagis tingut temps de positivitzar-te."

Mas posa èmfasi en el fet que si abans cada positiu de Covid donava entre 4 i 5 contactes, ara la mitjana puja fins als 10. I, per això, és imprescindible que la gent, encara que doni negatiu, faci aquests 10 dies de confinament, perquè els contactes socials cada cop són més alts i les possibilitats de transmetre el virus, també.

Aquí a Catalunya no hi ha cap manera concreta d'assegurar que una persona estigui fent correctament una quarantena. Al Regne Unit, per contra, les quarantenes estan més vigilades i controlades. En el cas que n'hagis de fer, el govern et demana que estiguis localitzable i si no la compleixes pots ser multat.

Un altre problema amb el qual es troben als CAP és la falta de mans, sobretot per fer les proves als contactes. Per poder aturar la propagació és clau diagnosticar ràpid els casos i, malgrat haver quadruplicat les visites a l'atenció primària aquests últims dies, no n'hi ha prou.

Des dels CAP, es reclama més personal i la possibilitat de poder posar carpes externes perquè la gent s'hi pugui anar a fer la prova.


L'oci, més enllà de les discoteques

El govern ha posat el focus en el tancament de les discoteques com a mesura per frenar els contagis. El doctor Robert Güerri, però, afirmava a "El matí de Catalunya Ràdio" que no es pot culpabilitzar l'oci nocturn i que aquest rebrot es deu a la nova variant delta i a l'augment de concentracions:

"El virus es transmet molt més fàcilment que abans i més en grans aglomeracions. No només discoteques, sinó també a bars, restaurants, platges..."

En aquest sentit, el sector de les discoteques es mostra molt decebut davant les mesures proposades pel govern.

El secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i president de la Federació d'Associacions d'Oci Nocturn d'Espanya, Ramon Mas, avisa la Generalitat que "no servirà per a res tancar el sector" i demana que també es responsabilitzin de l'oci nocturn que hi ha als carrers:

"Espero que Salut sigui tan contundent amb les imatges que es veuran a les platges i als carrers de Barcelona. Espero que siguin tan exigents com ho han estat amb nosaltres."

Afegeix que per Sant Joan, per exemple, estaven tots els carrers desbocats i que senten que se'ls ha responsabilitzat d'una cosa que no els pertocava, quan, a més, feia temps que reclamaven tests d'antígens per als usuaris.

Ramon Mas diu que són empreses que ja porten 15 mesos tancades i que no poden jugar-se-la a obrir i tancar quan Salut els ho indiqui. Per això exigeixen al govern diligència i claredat:

"Fins que no hi hagi un protocol clar establert nosaltres no tornarem a obrir, no podem fer passos enrere"


Podrem revertir la corba?

"No podem assumir el creixement de contagis", deia en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" la investigadora de models matemàtics de la UPC Clara Prats.

La investigadora pronostica que els contagis de Covid es multiplicaran de forma exponencial d'aquí pocs dies, fins arribar als 20.000 casos diaris. Explica que el panorama ha canviat de forma sobtada: 

"És com si ens haguéssim enfilat al pic de la segona o tercera onada en dos o tres dies."

Diu que els contagis s'enfilen de forma vertical i que no podem assumir aquest creixement, especialment pensant en la primària. Tot i això, Prats no preveu que aquesta explosió de casos es tradueixi en un augment brusc de la mortalitat, però alerta:

"Pot ser que les corbes d'hospitalitzacions i UCI pugin una mica, no s'espera que se situïn en nivells de col·lapse, però sí que hi haurà augments significatius."

Per revertir aquesta situació, Prats diu que s'hauria d'arribar a aconseguir una velocitat de transmissió (Rt) per sota de l'1, quan actualment es troba per sobre del 3. L'augment del ritme de vacunació, les noves mesures i el seu compliment han de ser clau per poder rebaixar aquesta corba. La investigadora afirma, però, que és molt difícil fer prediccions perquè la "situació és completament nova".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut