La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs
ANÀLISI

Qui diu que a l'estiu no passa res?

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

Hi ha un mite, que per molt que es desmenteixi any rere any, segueix imperant: el mite que diu que a l'estiu no passa res.

El 29 de juliol del 1914, dins de la Primera Guerra Mundial, Rússia iniciava els moviments militars contra l'imperi austrohongarès. Set anys més tard, tal dia com avui, Adolf Hitler es convertia en el líder del Partit Nazi. També un dia com avui però del 1948 s'inauguraven els Jocs Olímpics de Londres, després de la interrupció per la Segona Guerra Mundial. I el 29 de juliol del 1981, Lady Di i el príncep Carles d'Anglaterra es casaven en una cerimònia que només els portaria, anys més tard, dolor i amargura.

El 28 de juliol del 2022, per primera vegada, el Parlament va aplicar l'article 25.4 del reglament sobre la presidenta del Parlament. Un article aprovat per JxSí i la CUP el 2017 per apartar Germà Gordó quan era investigat pel 3%; un article que obliga la mesa a suspendre els diputats que s'enfronten a un judici per delictes vinculats a la corrupció.

Poc pensàvem que el curs polític a Catalunya acabaria amb la imatge de Laura Borràs sortint de la cambra qualificant els diputats d'ERC, el PSC i la CUP de "jutges hipòcrites" i assenyalant que s'han vulnerat els seus drets. Els tres partits ja li havien demanat que s'apartés del càrrec.

La fins ahir presidenta del Parlament i presidenta de Junts espera judici per presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental. Segons l'acusació, hauria afavorit un amic quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes amb 18 contractes menors per un valor superior als 300.000 euros.

En el discurs inaugural de l'últim Congrés de Junts, el secretari general, Jordi Turull, va demanar textualment "llums llargues, pensar en gran i no en el titular de demà o en el tuit de la tarda i els 'likes'".

Hores abans que se li apliqués el reglament, Borràs avisava a Twitter: "Els que em vulguin morta, m'hauran de matar i embrutar-se les mans." Perquè la presidenta de Junts defensa que "és innocent i que és víctima de la 'repressió política'". I afegia que "ha vingut a fer la independència no a suïcidar-se per l'autonomia". Tot i que l'últim baròmetre del CEO del juliol conclou que el 52% dels enquestats no volen la independència mentre el PSC es dispara en intenció de vot.

Acabem d'entrar en un escenari polític sense precedents i amb moltes incògnites per resoldre. Borràs no perd l'acta de diputada però sí totes les seves atribucions: no podrà votar ni participar en les sessions, i no cobrarà cap sou del Parlament.

De moment, la vicepresidenta Alba Vergés ja té delegades les funcions de presidenta de la cambra, mentre ERC demana a Junts que proposi un nom que pugui ser elegit per a la presidència. Encara ens falta per saber quins passos han de venir. De moment, el que sabem és que el govern no perilla.

Però a l'estiu, encara hi ha qui diu, que passar, ben bé, no passa res.

Anar al contingut