Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Què en saben de Franco, els adolescents?

Exercici de memòria històrica amb alumnes d'ESO d'entre 12 i 14 anys de diverses poblacions catalanes, a "El micròfon autònom"

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Carreras

Redactora d'"El matí de Catalunya Ràdio" i copresentadora del "Catalunya migdia"

@MartaCarreras_
Actualitzat

Aquest 24 d'octubre es compleixen dos anys del trasllat de les restes de Franco, del Valle de los Caídos al cementiri de Mingorrubio, al barri madrileny d'El Pardo. Una nova ubicació que va provocar força polèmica i que no ha evitat els actes d'enaltiment del franquisme. Fins ara, l'Estat s'ha gastat 125.000 euros en el manteniment de la nova tomba de Franco.

El micròfon autònom d'"El matí de Catalunya Ràdio" ha preguntat a joves que estan estudiant ESO, d'entre 12 i 14 anys, si coneixen la figura del dictador, i ha constatat que la memòria històrica no ha arribat a totes les escoles.

"Qui era Franco?" i "Què en sabeu d'ell?" són les dues preguntes que hem traslladat a joves escollits a l'atzar en carrers de Terrassa, Vilassar de Mar, Matadepera i Barcelona. De la vintena de joves preguntats, alguns no saben qui era i no en poden dir res:

"No en tinc ni idea"
"Ni idea"
"No sé qui és, algú de la història?"
"Jo no sé qui és Franco, no"

La gran majoria, però, sí que saben qui era el dictador Francisco Franco i això és el que expliquen d'ell:

"O feies el que volia ell o et matava"
"Odiava els catalans"
"Va ser un dictador que matava molta gent perquè no feien el que ell deia"
"Un dictador i militar espanyol"
"Si no obeïes el que et deia et matava o et castigava torturant-te"
"Un dictador antic, no?"

Tres dels joves hi associen connotacions positives, a Franco, i responien així:

"Era espanyol i va lluitar pel seu país"
"Franco és qui va salvar Espanya."
"A mi m'agrada perquè va portar la victòria d'Espanya, però no m'agrada tant perquè va haver-hi molts morts per aconseguir-la"

L'exhumació de les despulles del dictador del Valle de los Caídos i el posterior trasllat al cementiri de Mingorrubio després de 44 anys, va ser considerat pel govern espanyol com un "esdeveniment històric" i es va envoltar de grans mesures de seguretat. El panteó on ara reposa Franco és de titularitat pública.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut