Quan m'he de vacunar i com puc demanar hora?
L'edat i el col·lectiu determinen quan ens tocarà vacunar-nos, amb quina vacuna, i com podem demanar cita
Quan m'he de vacunar i com puc demanar hora?
Quan m'he de vacunar i com puc demanar hora?
Persones que han rebut la vacuna de la Covid esperen al poliesportiu L'Olivera de Sant Boi de Llobregat. Font: ACN
El matí de Catalunya Ràdio

Quan m'he de vacunar i com puc demanar hora?

L'edat i el col·lectiu determinen quan ens tocarà vacunar-nos, amb quina vacuna, i com podem demanar cita

Judit Pastor i CostaActualitzat

Un cop completada la vacunació a residències i a personal sanitari, es reprèn la vacunació d'AstraZeneca amb les persones d'entre 55 i 65 anys, mentre les persones de més edat encara esperen. Fins ara, només el 30% dels més grans de 80 anys han rebut la vacuna de Pfizer, i les persones d'entre 66 i 79 anys ni tan sols saben quan les vacunaran.

Més de 80 anys i grans dependents

Salut, de moment, està posant la vacuna de Pfizer casa per casa, a les persones de més de 80 anys que tenen la mobilitat reduïda, igual que a les persones amb grans dependències i els seus cuidadors. En paral·lel, els centres d'atenció primària van trucant les persones més grans de 80 anys que tenen més mobilitat per citar-les al CAP. El criteri de citació, tant de les persones que es vacunen a domicili com al CAP, depèn de cada centre, que és qui coneix millor els pacients i la logística de cada zona.

Cues per vacunar-se al poliestportiu de l'Olivera
El poliesportiu L'Olivera de Sant Boi de Llobregat, convertit en punt de vacunació. Font: ACN

66-79 anys

La gent d'entre 66 i 79 anys de moment queda fora de la vacuna, perquè el ministeri no permet que se'ls administri la d'AstraZeneca i perquè la Generalitat argumenta que, de moment, no hi ha prou dosis disponibles de les altres farmacèutiques.

Salut espera començar a vacunar aquest col·lectiu entre abril i maig, quan es preveu que arribin més dosis i ja s'hagi gairebé completat la vacunació a les persones de més de 80 anys.

60-65 anys

S'han començat a vacunar aquest dimecres, amb AstraZeneca. Durant aquests dies, rebran una trucada o un missatge de text per poder demanar hora i lloc per vacunar-se. Però en paral·lel, també es poden apuntar pel seu compte, a través de la web vacunacovidsalut.cat. El Departament de Salut, però, recomana esperar a rebre la trucada o el missatge de text, per no col·lapsar la web i per no passar per davant de persones de més risc. En poques hores, s'han omplert el 95% de cites disponibles fins ara. Salut anirà ampliant l'oferta de places segons vagin arribant les dosis.

55-60 anys

Ben aviat, Salut també començarà a citar via trucada o SMS la gent d'entre 55 i 60 anys. En principi no es contempla que puguin demanar hora pel seu compte a través de la web. Hauran d'esperar que s'hi posin en contacte perquè en aquests casos la vacunació seguirà criteris de risc i mèdics de cada persona.

Un veí de Sant Boi rep la vacuna al poliesportiu de L'Olivera (ACN/Laura Fíguls)
Un veí de Sant Boi rep la vacuna al poliesportiu de L'Olivera (ACN/Laura Fíguls) (ACN/Laura Fíguls)

Treballadors essencials

En paral·lel, es continuarà la vacunació amb AstraZeneca dels col·lectius essencials que havia quedat aturada. De moment, es prioritzaran els treballadors de més edat i després ja es reprendran tant les primeres com les segones dosis dels treballadors més joves que havien quedat pendents.

En el cas de les primeres dosis, s'enviarà un SMS amb un enllaç per demanar hora. Les persones pendents de rebre la segona dosi podran saber quan els toca a través de La Meva Salut.

Malalts de molt alt risc

En aquest cas, se'ls aplica la vacuna de Moderna, als hospitals. Fins ara s'ha fet servir per vacunar el personal sanitari i ara es va aplicant a les persones trasplantades i pacients immobilitzats. Properament s'administrarà també a malalts amb càncer actiu i amb altres patologies de molt alt risc.

 

Resta de col·lectius

La resta de col·lectius --ni treballadors essencials, ni malalts de molt alt risc, ni gent gran-- haurà d'esperar. Fins quan? Segurament fins a l'estiu, quan s'espera que arribin més dosis i ja es puguin habilitar els grans espais de vacunació arreu del país.

El Departament de Salut manté l'objectiu d'haver vacunat el 30% de la població al juny i el 70% a finals d'estiu, al setembre.

Anar al contingut