Molt dels treballadors que continuen en ERTO són del sector turístic (Pexels)
Molt dels treballadors que continuen en ERTO són del sector turístic (Pexels)
ANÀLISI

Pròrroga dels ERTO, a l'últim minut

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

A última hora, però just a temps, el govern espanyol, els sindicats i les patronals han aconseguit pactar la continuïtat d'un mecanisme fonamental per a la supervivència durant la pandèmia. Aquests Expedients de Regulació Temporal són un salvavides per als treballadors i un amortidor per a les empreses, perquè els estalvia costos. També podria ser que estiguin fent de tap a una allau d'expedients de fallida, però al llarg de l'any i mig que fa que estan funcionant, han contribuït més a desinflar la bombolla enorme de caos laboral que no pas el contrari.

Que el diàleg social hagi funcionat, un any i mig després, és una bona notícia. Els agents socials i el govern espanyol han demostrat tenir capacitat negociadora a favor d'un bé comú més enllà dels interessos propis. Una bona notícia, especialment, per als sectors amb un impacte més dur de la pandèmia. Per a moltes empreses, l'ERTO és l'única via alternativa al tancament definitiu.

Avui, el Consell de Ministres aprovarà aquesta pròrroga, que s'allargarà fins a finals de febrer. Tot i que s'hi aplicaran canvis per trams, a la pràctica s'arribarà gairebé als dos anys d'ERTO.

Els beneficis econòmics, laborals, són evidents.

Políticament, la pròrroga dels ERTO és un punt important per al govern espanyol després d'algunes ensopegades en matèria laboral, com la del ministre Escrivá insinuant que caldria treballar fins als 75 anys. També políticament, l'acord pels ERTO suposa un grau més en la consolidació de la vicepresidenta Yolanda Díaz com un dels actius més solvents de la coalició. La líder més ben valorada pels espanyols, segons el CIS. No és la primera vegada que demostra una habilitat negociadora poc habitual als despatxos dels ministres. Deixant en evidència els socis socialistes, com Escrivá i les seves relliscades. Posant pressió, fins i tot, a la gran patronal, la CEOE, que ha vist com en una altra negociació d'alta volada (la del Salari Mínim Interprofessional) a Díaz no li ha tremolat el pols a l'hora d'avançar sense ells, deixant-los sols i en evidència.

Encara hi afegiria una tercera lectura, a la pròrroga dels ERTO, la social: que s'hagin d'allargar aquests expedients vol dir que encara hi ha milers de persones (almenys 250.000 al conjunt de l'Estat) amb la vida cap per avall per culpa de la Covid. La pandèmia social i econòmica va per llarg, i aquí les vacunes si arriben, mai són ràpides.

Anar al contingut