El matí de Catalunya Ràdio

Pere Aragonès, en 10 frases: "Estem en el no a Pedro Sánchez"

ERC avisa el líder del PSOE que no s'abstindran en la seva investidura si no garanteix una taula de negociació política. Aragonès també descarta eleccions a Catalunya i espera tenir els pressupostos enllestits el desembre
TEMA:
Pere Aragonès
Pere Aragonès, vicepresident del govern i coordinador nacional d'ERC, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" amb Mònica Terribas, l'endemà del pacte PSOE-Unides Podem per formar govern

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya ha volgut deixar clar el no a Pedro Sánchez, perquè en aquests moments "no hi ha marge per a la confiança". L'home fort dels republicans ha assegurat que primer cal un reconeixement del conflicte polític de Catalunya amb Espanya i que seran "molt exigents".

Sobre els pressupostos catalans, el també conseller d'Economia ha marcat com a termini tenir-los enllestits i portar-los al Parlament al voltant de finals d'any. Aquest és el resum del més destacat de l'entrevista que li ha fet Mònica Terribas.

 

Coalició PSOE-Unides Podem

Més que sorpresos, hem tingut la sensació que se'ns ha pres el pèl, perquè han fet en menys de 48 hores el que no s'ha pogut fer durant mesos. L'acord és una mostra de frivolitat i de falta de principis.

El que diu el document del PSOE i Unides Podem és que això és un conflicte entre catalans, com si l'Estat no hi tingués res a veure.

Quina és la posició posició d'ERC?

Ara estem en el no i esperem que es moguin. O hi ha una taula de negociació política o nosaltres no ens podrem abstenir.

El conflicte polític continua aquí. Cal una solució política a través de mesa de negociació i asseure's a la taula. I no es pot demanar una confiança cega. Des del juliol fins ara han passat moltes coses i la posició d'ERC no serà la mateixa. Hi ha hagut la sentència del Suprem i després Sánchez va disparar contra l'escola catalana i els mitjans públics, i va proposar una reforma del Codi Penal per tipificar com a delicte la convocatòria de referèndums.

El PSOE ha abraçat el discurs de Ciutadans, ahir abraçava Unides Podem. A qui abraçarà la setmana que ve? Hi ha abraçades de l'ós que són molt perilloses.

Cap trucada de Madrid, de moment

Ni Pablo Iglesias ni Pedro Sánchez m'han trucat. No m'ha trucat ningú del PSOE ni d'Unides Podem. Si ho volem, aquí hi serem. Cal reconeixement, vol dir interlocució política amb les institucions catalanes. El que ahir es va anunciar està molt lluny d'això. 

El referèndum d'autodeterminació s'ha de poder discutir. El resultat de la negociació ha de tenir garanties de compliment. Això és el que fa un any vam signar a Pedralbes, però després ells es van aixecar de la taula quan va sortir l'extrema dreta a la plaça de Colón de Madrid.

 

 

La Fiscalia investiga la mesa del Parlament per la moció en defensa de l'autodeterminació

Tot el suport a la mesa i al president del Parlament. És evident que, si l'Estat continua tractant el conflicte des del punt de vista penal, és molt difícil trobar les condicions per a una sortida política. És el mateix govern espanyol el qui insta la Fiscalia a investigar. Al mateix ple ens vam posicionar sobre el Kurdistan i aquí no van dir res. És un posicionament polític, es persegueix els independentistes i els altres no.

Això no se solucionarà per la via penal, ni amb una sentència del Suprem. Hi ha dos milions de persones i cada vegada som més. La independència serà irreversible i serem un país independent. Crearem les condicions perquè això sigui possible.

 

Tsunami Democràtic i el cost de les mobilitzacions de la ciutadania

L'eina de pressió al carrer depèn de la gent. Ho hem d'agrair i crec que és important que hi hagi una ciutadania mobilitzada perquè l'Estat es mogui. És una eina de pressió política. Totes les eines són vàlides. Ens hem de fer forts a les institucions, amb les mobilitzacions i en l'àmbit internacional.

No hi ha un càlcul automàtic del cost de les mobilitzacions per a l'economia catalana. Per evitar que hi hagi mobilitzacions que afectin l'activitat econòmica s'ha d'anar a les causes, no als símptomes. Si volem que no es busqui al carrer el que no es troba en política, cal fer política.

 

Hipotètica investidura i pressupostos catalans

Aquests pressupostos són importants, no tant per a la supervivència del govern, sinó per a l'educació, la salut, la protecció social i la seguretat del país. Si no n'hi ha, el que en quedarà afectat seran sobretot els serveis públics. En segon lloc, ja tenim un marc de negociació dels pressupostos, que durant la campanya electoral s'ha ralentit, però tenim una interlocució en marxa i, si pot ser, els entrarem al Parlament al desembre.

Al voltant de finals d'aquest any els volem tenir enllestits. Hi ha marge per poder fer un acord amb els comuns. He vist bona voluntat fins ara per poder aprovar els pressupostos, perquè compartim la idea que la no aprovació a qui afecta és a la ciutadania.

 

Eleccions a Catalunya

ERC no és en un escenari de convocatòria electoral. La nostra prioritat és aprovar els pressupostos i una mesa de diàleg i negociació amb l'Estat

 

Referèndum d'autodeterminació

S'ha de poder discutir. La nostra prioritat és un referèndum acordat, reconegut internacionalment. Però no descartem les altres vies

 

"Llei Aragonès"

Hi ha qui en fa una lectura interessada. En cap cas obliga a privatitzar res sinó que el que ja es presta a través d'una cooperativa, empresa privada que concurses no es faci només en base al preu. No volem que els que ja controlen el sistema financers i les grans empreses d'obra pública, controlin també els serveis a les persones.

 

Candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat?

La política és col·lectiva i ERC decidirà qui serà el candidat i tindrà el meu suport. En aquests moments, soc coordinador nacional d'ERC i vicepresident i em vull centrar en això. 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès ERC Eleccions generals 2019-10N

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS