El jutge Manuel Marchena, durant el judici del procés al Suprem
El jutge Manuel Marchena, durant el judici del procés al Suprem (ACN)
ANÀLISI

Marchena, de nou

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

La intel·ligència artificial entra als jutjats. Hi entra de la mà de jutges com Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem. No és cosa de ciència ficció. És el contingut que tindrà la conferència que Marchena farà aquesta tarda a la seu del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. Una xerrada que ha generat les queixes d'una part de l'advocacia i d'una quinzena d'entitats de juristes i de drets humans, a més de l'ANC i Òmnium Cultural. Marchena parlarà davant de juristes i advocats de la relació de la intel·ligència artificial amb el procés penal.

L'arribada del jutge Marchena a Barcelona coincideix -coses del protocol o de la calor- amb una altra visita dels reis d'Espanya, en aquest cas per concedir els premis Princesa de Girona. Coincideix també amb els gestos de Pedro Sánchez per reviscolar l'agenda del retrobament a raó de dues cites pendents per al mes de juliol: el cara a cara amb Pere Aragonès per discutir el Catalangate i la taula de diàleg i negociació, que porta nou mesos parada sense que ningú s'hi assegui.

Però potser la casualitat més inquietant és que Marchena serà avui a Barcelona, mentre el Suprem estudia els recursos del PP, Cs i l'extrema dreta Vox contra els indults als condemnats per l'1 d'Octubre. La sala tercera podria tombar l'indult que el Consell de Ministres va aprovar ara fa just un any. L'abast polític i jurídic que tindria una decisió com aquesta és incert.

La primera pregunta que provoca el dibuix d'aquest escenari tan tèrbol és si els líders del procés haurien de tornar a la presó. I la resposta ha de ser 'sí... però'. Sí, però la Moncloa podria evitar-ho. Pedro Sánchez podria dictar un nou indult, perquè seria el seu acord del Consell de Ministres el que quedaria anul·lat pel Suprem. El mateix tribunal ja va posar negre sobre blanc la seva posició davant la mesura de gràcia en l'informe previ a l'aprovació dels indults. Considerava que era una "solució inacceptable".

A molts també va semblar inacceptable que el Partit Popular aplaudís amb les orelles la proposta de Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem fa quatre anys. Un whatsapp oportunament filtrat a la premsa va permetre comprovar l'entusiasme entre els populars pel control de la sala segona "des del darrere" i va engegar en orris l'ascens de Marchena.

Potser sí que tot plegat és qüestió d'intel·ligència. No només d'artificial.

Anar al contingut