ANÀLISI

L'excepció ibèrica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

L'estiu del 2021 el preu de l'electricitat va començar una escalada que encara no té fre. Primer, amb l'aixecament de la majoria de restriccions per la pandèmia, que va fer que es reprengués el consum. Després, amb la guerra a Ucraïna. El 2021 va ser l'any més car de la història i el 2022 va camí de superar-lo.

Avui mateix, la llum puja més d'un 8%. Es torna a enfilar per sobre dels 200 euros el megawatt hora al mercat majorista.

Davant d'aquest panorama, i amb la previsió que el conflicte a Ucraïna vagi encara per llarg, Espanya s'ha tret de la màniga un nou eslògan, "l'excecpció ibèrica". Un nom massa castís per la realitat que amaga. És l'acord a què Madrid i Lisboa han arribat amb Brussel·les per donar una mica d'aire als consumidors de la península, amb un topall al preu del gas que s'utilitza per generar electricitat que permetrà rebaixar un 30% la factura de la llum durant els propers 12 mesos.

Avui ho aprovarà el Consell de Ministres, en una reunió extraordinària, i els efectes sobre la factura haurien de ser gairebé immediats. Tant per a les famílies, com per a les empreses. I aquí, hi podríem afegir el comentari maliciós del president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galan, sempre que no siguin "els tontos" que continuen amb la tarifa regulada. Fa una setmana d'aquestes paraules de Sánchez Galan, que demostren un profund menyspreu per la gent més humil. En concret, pels deu milions de persones que tenen aquesta tarifa a l'estat espanyol, o pel milió llarg de famílies obligades a contractar la tarifa regulada a canvi del bo social de la llum. És a dir, la gent amb menys ingressos.

Les elèctriques fomenten la tarifa lliure i mantenen un pols amb el govern de coalició del PSOE i UP, per mesures com la retallada dels beneficis que ingressen via reial decret. Tot i així, Iberdrola va guanyar 3.800 milions d'euros l'any passat i aquest any, en el primer trimestre, ja ha assolit un benefici net de més de mil milions (un 3% més). Deu pensar Galan que la intel·ligència varia en funció de la quantitat de zeros que tingui la xifra que es guanya cada mes. Com menys tens, més idiota ets.

La mesura que avui aprova el govern espanyol pot ser que incomodi els despatxos d'aquest gran lobby que són les elèctriques. Companyies amb un poder desmesurat que sovint obliden que gestionen un servei públic, amb una gran responsabilitat social que les obliga, com a mínim, a mostrar una mica de decència.

Anar al contingut