ANÀLISI

Les fake news són sempre els altres

Actualitzat

El 82% dels espanyols consideren un problema la desinformació, segons l'últim Eurobaròmetre. Una paradoxa: si tantíssima gent a Espanya assegura que està exposada a desinformació... és un triomf o un fracàs? És a dir, vol dir que Espanya té un sistema mediàtic pèssim o, al contrari, resulta tan excel·lent que el públic és ben conscient de tots els gats que li han venut i que en realitat eren llebres?

Hi ha elements per creure que es tracta de la primera opció: pensem en les fake news filtrades a la caverna a través del clavegueram del Ministeri de l'Interior o en els matinals de les televisions privades on es veu clar que el periodisme és la política feta amb altres mitjans.

Ara bé, també hi ha un punt de tòpic, en tot plegat. Està de moda queixar-se per les fake news. I, en canvi, hi ha molta menys consciència de com, més enllà dels muntatges grollers o els titulars literalment increïbles, el gran problema és haver abdicat de fer periodisme. Només cal veure com molts mitjans creuen que per mantenir la seva mirada ideològica està justificat fer trampes a l'hora de narrar els fets. I és així com, al final, les fake news són sempre els altres.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióNotícies falses
Anar al contingut