Les eleccions als Estat Units deixen un país dividit. Per Laura Rosel
ANÀLISI

Les eleccions als Estat Units deixen un país dividit

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
El món conté la respiració. Les eleccions als Estat Units deixen un país dividit i en tensió després d'una campanya molt dura, fins i tot amb brots de violència, insults i acusacions de corrupció.

Però la ressaca, l'endemà d'aquest plebiscit sobre Donald Trump, podria ser encara pitjor, perquè l'encara president ja denuncia que els demòcrates li volen robar els comicis i els resultats podrien ser ajustadíssims. I tot això després d'una mobilització històrica, d'una participació rècord amb 100 milions de vots anticipats i llargues cues mai vistes. 

Els nord-americans se'n van a dormir sense saber qui serà president i amb una sensació de déjà vu, com al 2016, amb unes enquestes que, sembla, han tornat a fallar.

Potser Trump i Biden tenen programes electorals oposats ideològicament, però es trobaran el mateix repte a la Casa Blanca: guanyi que guanyi haurà de treure de la crisi del coronavirus un país que mai no havia estat tan polaritzat, amb una fractura política i social gravíssima.

Els demòcrates lideren l'escrutini però encara queden estats per adjudicar. Fins ara Trump s'ha imposat a Florida, un dels territoris claus, a Ohio, l'estat on des del 1964 el guanyador sempre acaba sent president, i també s'ha fet amb Texas i Arizona. Biden, en canvi, s'ha quedat estats importants de la costa est com Califòrnia, Oregon i Washington, i també s'ha imposat a Illinois i Minnesota, entre d'altres.

Potser anem cap a una tempesta perfecta, amb Trump que podria ser el guanyador virtual en vots presencials i Biden pendent de si remunta amb el vot anticipat. I amb un escrutini atípic i complex... les eleccions podrien acabar amb denúncies judicials creuades, en un Suprem on els republicans s'han assegurat una majoria conservadora.
Anar al contingut