Les deu millors sèries estrenades el 2020
El rànquing de les sèries que ens ha donat aquest any, que, malgrat el cop mundial del coronavirus, pel que fa a la collita serièfila ha estat bo
Les deu millors sèries estrenades el 2020
El matí de Catalunya Ràdio

Les deu millors sèries estrenades el 2020

El rànquing de les sèries que ens ha donat aquest any, que, malgrat el cop mundial del coronavirus, pel que fa a la collita serièfila ha estat bo

Actualitzat
TEMA:
Sèries
Les 10 millors sèries estrenades el 2020

10. "Mrs. America", (Dahvi Waller​)

"Extraordinària sèrie sobre feminisme que està protagonitzada per una antifeminista.

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? Una dona conservadora que als anys 70 es va oposar al moviment feminista amb una campanya que va impedir que aconseguissin introduir una esmena clau a la Constitució dels EUA. La idea és aprendre de la derrota i generar reflexions per al feminisme actual.

El més interessant: Repartiment estel·lar amb Cate Blanchett, Uzo Aduba i Rose Byrne, al servei del guió de Dahvi Waller, que fa un treball excel·lent en la psicologia dels personatges, i em sembla molt valenta triant com a protagonista un personatge que genera rebuig.

A quina plataforma: HBO.

 

9. "Quan la pols es fa cendra" (Milad Alami, Iram Haq i Jeanette Nordahl​)

"Minisèrie danesa que explica les històries de diversos personatges que tenen en comú un atemptat que els canvia la vida."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020
 

De què va? L'atemptat està situat al mig de la minisèrie, que queda dividida entre l'abans i el després. A partir dels personatges, es fa un retrat del país, i a partir del país, de com funcionem com a col·lectiu, de les diferències socioeconòmiques, racisme, immigració, s'explica la violència.

El més interessant: És una visió amb perspectiva d'un tema molt vist com el terrorisme, que sovint s'aborda en clau de thriller (per exemple a "Kalifat"), i que hi entra amb ànim de provocar una reflexió col·lectiva.

A quina plataforma: Filmin.

 

8. "Ted Lasso"(Tom Marshall, M.J. Delaney, Elliot Hegarty, Declan Lowney i Zach Braff)

"Una sèrie que ens ha aixecat l'ànim amb humor."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? En el moment en què més necessitàvem una dosi d'optimisme ha arribat aquest personatge creat per Jason Sudeikis, un entrenador de futbol que és incompetent però que és més savi del que sembla. És resilient a tota mena de crítiques i el seu optimisme, que és una actitud vital, s'encomana.

El més interessant: Ted Lasso ha estat la taula de salvació del 2020.

A quina plataforma:Apple TV+.

 

7. "Gangs of London" (Gareth Evans i Matt Flannery)

" Les espectaculars escenes d'acció d'aquesta sèrie li garanteixen un lloc en aquesta llista."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? Aquest virtuosisme està ben acompanyat per un bon guió sobre la venjança del fill d'un cap d'una organització criminal a Londres i un repartiment sòlid.

El més interessant: La confirmació del talent del director, Gareth Evans, per filmar seqüències que són una bogeria i que innoven en un aspecte que sovint es fa repetitiu.

A quina plataforma: Starzplay

 

6. "The investigation" (Tobias Lindholm)

"Explica una història d'un cas real sense mostrar l'assassí."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? Es fixa en l'esforç dels investigadors, seguint amb minuciositat i rigor la seva feina, i posa el focus en els que intenten posar llum i humanitat davant de la foscor.

El més interessant: En un moment en què el "true crime" és una tendència televisiva imparable que tira de la fascinació pels assassins i els crims reals escabrosos... aquesta sèrie danesa amb dos actors de Borgen al capdavant ha fet el contrari.

A quina plataforma: Movistar.

 

5. "Gambito de dama" (Scott Frank i Allan Scott)

"La sèrie que ha aconseguit que ens enganxéssim a mirar partides d'escacs, i a sobre les ha fet emocionants."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? La clau ha estat la idea de la dona progressant, i triomfant, en un món d'homes, i la bona feina de l'actriu Anya Taylor Joy, que ha estat magnètica.

El més interessant: El fet que és una sèrie molt cuidada, preciosista en la direcció i en la posada en escena, i que entra molt fàcilment.

A quina plataforma: Netflix.

 

4. "Primal" (Genndy Tartakovsky)

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? Aquesta sèrie d'animació ha estat una experiècia única. Sense cap mena de diàleg, construida només a través de grunys, ha explicat el vincle que es crea entre un home de neandertal i un tiranousaure que lluiten per sobreviure en un món salvatge.

El més interessant: És una sèrie que ens transporta a les profunditats animalístiques del supervivent que portem dins. Pot ser corprenedora, impactant, trista i dolorosa. Amb una banda sonora de sons tribals i electrònica i unes imatges d'una gran bellesa que contrasten amb la sang i la brutalitat.

A quina plataforma: HBO.

 

3. "Normal people" (Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald​)

"Aquí el tresor és la química dels dos actors que protagonitzen l'adaptació de la novel·la de Sally Rooney."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? Un noi i una noia que troben l'un en l'altre moments d'una intimitat extraordinària en què poden ser d'una manera com no són amb ningú més. Es despullen, però no només pel que fa a la roba. L'audiència forma part d'aquest espai, sent testimoni de les trobades i implicant-se en el que viuen.

El més interessant: Res d'això funcionaria sense la química entre Daisy Edgar Jones i Paul Mescal, que fan creïbles els personatges i tenen escenes íntimes de més de 20 minuts. Aconsegueixen que et facis teva la història d'amor i desamor dels seus personatges i les seves anades i vingudes al llarg dels anys.​

A quina plataforma: Starzplay.

 

2. "The plot against America" (Ed Burns i David Simon)

"Els creadors de 'The wire', David Simon i Ed Burns, van tornar a unir-se per fer aquesta minisèrie que adapta una novel·la de Philip Roth que és com una crítica ferotge contra els líders populistes."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020
 

De què va? La història especula amb la possibilitat que Charles Lindbergh, que era simpatitzant dels nazis, hagués arribat a ser president dels Estats Units amb un discurs antisemita i tot el que això suposa per a una família jueva.

El més interessant: En realitat, la sèrie està parlant de Donald Trump i, de fet, de qualsevol líder populista que esdevé un individu perillós en el moment en què se li dona veu als mitjans i el seu discurs racista obre la veda perquè idees que abans eren mal vistes surtin a la superfície. És una minisèrie clàssica en molts aspectes, no té innovacions formals, però molt sòlida, amb coses a dir i molt pertinent.

A quina plataforma: HBO.

 

1. "Col·lapse" (Chris Smith)

"És la sèrie del 2020. Ha reflectit el que estàvem vivint mentre ho estàvem vivint."

Les 10 millors sèries estrenades el 2020

De què va? És una minisèrie que especula amb el col·lapse del món tal com el coneixem a partir de diversos episodis rodats en pla-seqüència, sense talls, cosa que dona una intensitat a l'acció que és poc habitual. Plantejava diferents estadis i situacions d'una crisi que porta la gent a la desesperació, i en general a posar-se a si mateixos per sobre dels altres.

El més interessant: Es va estrenar aquí durant la pandèmia i va ser com veure l'advertiment de la sèrie fet realitat. Escenes concretes com la gent anant al supermercat a acaparar productes o el fet d'abandonar la gent gran a les residències han estat dolorosament reals.

A quina plataforma:  Filmin.

ARXIVAT A:
Sèries

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut